Αν κάποιος ρωτήσει τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας θα διαπιστώσουν ότι η απάντηση που θα πάρουν είναι το γεγονός ότι ο χρόνος μοιάζει να περνάει πιο γρήγορα καθώς σιγά σιγά φθάνουν στο τέλος της ζωής τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό το φαινόμενο;

Η λίστα με τους κωδικούς χωρών που δεν πρέπει να απαντήσεις αν λάβεις κλήση

Υπάρχουν κάποιες επίσημες εξηγήσεις που έχουν δοθεί και σχετίζονται με το πόση πληροφορία μπορούμε να απορροφήσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας.  Σε μια σειρά πειραμάτων στη δεκαετία του 1960, που περιγράφονται στο βιβλίο του On the Experience of Time, ο ψυχολόγος Robert Ornstein έδειξε πώς η αντίληψη του χρόνου μπορεί να διαμορφωθεί από το πόσες νέες πληροφορίες επεξεργάζεται το μυαλό μας.

Παράλληλα σε άλλο πείραμα, έδειξε σε εθελοντές διαγράμματα διαφορετικού βαθμού ενδιαφέροντος, πριν τους ζητήσει να εκτιμήσουν πόσος χρόνος είχε περάσει. Αν και τα διαγράμματα εμφανίζονταν στα άτομα για το ίδιο χρονικό διάστημα, αυτά ανέφεραν ότι τα διαγράμματα με πιο ενδιαφέροντα σχέδια εμφανίζονταν για περισσότερο χρόνο από εκείνα που παρουσίαζαν λιγότερο ενδιαφέρον.

Απέρριψε άμεσα την κλήση αν ακούσεις αυτές τις 4 ηχογραφημένες λέξεις

Τέλος, σε ένα πείραμα τους ζητήθηκε να ακούσουν έναν ήχο με διαφορετική ποσότητα πληροφορίας στο κάθε ένα, πριν και πάλι τους ζητηθεί να υπολογίζουν το χρόνο που πέρασε ακούγοντάς τα. Επομένως τα ηχητικά clips με περισσότερη πληροφορία, οι άνθρωποι περιέγραφαν τη διεργασία σαν να είχε περάσει περισσότερος χρόνος.

Πως όμως όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε; Η θεωρία αναφέρει ότι όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο εξοικειωνόμαστε με το περιβάλλον μας. Δεν παρατηρούμε τα λεπτομερή περιβάλλοντα των σπιτιών και των χώρων εργασίας μας, εξηγεί ο δρ Κρίστιαν Γέιτς, ανώτερος λέκτορας μαθηματικής βιολογίας, σε άρθρο του στο The Conversation.

Ωστόσο, τα πάντα είναι καινούργια για τα παιδιά. Σκεφτείτε πόσο ενθουσιασμένα είναι όταν μπαίνουν σε ένα τρένο και βλέπουν τα αξιοθέατα γύρω τους, σε σχέση με το πόσο λίγη προσοχή δίνετε εσείς στη διαδρομή σας, επισημαίνει ο ίδιος.

Τα παιδιά εν ολίγοις πρέπει να αφιερώσουν περισσότερη εγκεφαλική ισχύ για διαμορφώσουν τις νοητικές τους ιδέες για τον έξω κόσμο.  Η θεωρία υποδηλώνει ότι αυτό φαίνεται να κάνει τον χρόνο να κυλάει πιο αργά για τα παιδιά απ’ ό,τι για τους ενήλικες που είναι κολλημένοι σε μια ρουτίνα, καταλήγει.

Καθώς τα νεύρα και οι νευρώνες γερνούν και γίνονται πιο πολύπλοκοι, τα σήματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πάρουν τη διαδρομή τους από ό,τι όταν είστε νέοι.

Αν και το φαινόμενο εξακολουθεί να ερευνάται από διάφορες ομάδες, υπάρχει η άποψη ότι η αντίληψή μας για τον χρόνο μεταβάλλεται από την ποσότητα των νέων εμπειριών που έχουμε καθώς μεγαλώνουμε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.