Το πράσινο σημείνει go και το κόκκινο σημαίνει stop και αποτελεί ένα παγκόσμιο κώδικα που έχει χαραχτεί στο μυαλό μας και κατανοείται σχεδόν ενστικτωδώς, ανεξάρτητα από τη γλώσσα ή τον πολιτισμό. Εκτός φυσικά από την Ιαπωνία!

Πιο συγκεκριμένα η Ιαπωνία αποτελεί μια χώρα γνωστή για τις ιδιαίτερες παραδόσεις και τις πολιτισμικές της ιδιορρυθμίες. Η χώρα αυτή έχει μια δύσκολη σχέση με το πράσινο χρώμα, μια ιδιαιτερότητα που αποκαλύπτεται στην περίεργη μπλε-πράσινη απόχρωση ορισμένων από τα φανάρια της. Πολλά φανάρια στην Ιαπωνία ακολουθούν τον παγκοσμίως αποδεκτό κανόνα: κόκκινο για στάση, πορτοκαλί για προσοχή και πράσινο για ξεκίνημα. Αυτό το παγκόσμιο πρότυπο ήταν ένα σημαντικό μέρος μιας συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών που υπογράφηκε το 1968, γνωστής ως Σύμβαση της Βιέννης για την Οδική Σήμανση και Σηματοδότηση. Ενώ δεκάδες χώρες έχουν επικυρώσει τη συμφωνία, η Ιαπωνία (και οι ΗΠΑ) παραμένουν μια αξιοσημείωτη εξαίρεση.

φανάρια Ιαπωνία χρώμα
Δεν είναι όλα τα φανάρια στην Ιαπωνία παγωμένο μπλε, αλλά είναι αρκετά συνηθισμένο και μπερδεύει τους ταξιδιώτες.- Πίστωση εικόνας: Take Photo/Shutterstock.com

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ιαπωνία έχει πολύ διαφορετικές πινακίδες κυκλοφορίας από τον υπόλοιπο κόσμο, προς μεγάλη ενόχληση και σύγχυση των τουριστών. Η απόκλιση από τα διεθνή πρότυπα τονίζεται καλύτερα στα μπλε φανάρια κυκλοφορίας που περιστασιακά παρατηρούνται στους ιαπωνικούς δρόμους. Ο λόγος πίσω από το ασυνήθιστο χρώμα του φαναριού συνδέεται στενά με τη γλώσσα.

  • Στα κλασικά ιαπωνικά, η λέξη που υποδηλώνει το μπλε ( ao ) είναι εναλλάξιμη με τον όρο που υποδηλώνει το πράσινο και το κυανό. Ουσιαστικά, θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να γίνει διάκριση μεταξύ των χρωμάτων και ομαδοποιήθηκαν ως παραλλαγές της ίδιας απόχρωσης. Οι λεπτότερες διακρίσεις υπάρχουν, αλλά συχνά καλύπτονται κάτω από μια ενιαία υποκειμενική ετικέτα.
  • Ενώ η σύγχρονη ιαπωνική γλώσσα έχει μια ξεχωριστή λέξη που υποδηλώνει αυστηρά το πράσινο ( midori ), η διάκριση μεταξύ πράσινου και μπλε δεν είναι πολύ έντονη στην ευρύτερη κουλτούρα. Ακόμα και σήμερα οι Ιάπωνες αναφέρονται τακτικά στα πράσινα φανάρια ως ao ή μπλε. Το ίδιο ισχύει και σε άλλα συμφραζόμενα.

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για την καρδιά και την παχυσαρκία – Το νέο πρόγραμμα πρόληψης

Η θολή διάκριση μεταξύ μπλε και πράσινου έγινε σημείο πολιτιστικής υπερηφάνειας στην Ιαπωνία. Όταν η κυβέρνηση έθεσε επίσημα πρότυπα για τα φανάρια το 1973, επέλεξε την πράσινη απόχρωση που είναι πιο κοντά στο μπλε. Σε ορισμένα μέρη της χώρας, ειδικά σε εκείνα με παλαιότερα συστήματα φαναριών, το σήμα go διευρύνει τα όρια και εμφανίζεται με ένα παγωμένο τιρκουάζ χρώμα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.