Τόσο ιστοσελίδες του εξωτερικού όσο και εμείς εδώ σαν techmaniacs.gr έχουμε συχνά καλύψει τα μηνιαία στατιστικά μεριδίου αγοράς των διάφορων εκδόσεων του Android. Μέσω αυτών μπορούσαμε να πάρουμε μια πρώτη ιδέα για το πόσο γρήγορα υιοθετείται στις διάφορες συσκευές το λειτουργικό. Ωστόσο, όπως εύκολα θα μπορούσες και εσύ ο ίδιος να διαπιστώσεις, η σελίδα με τα εν λόγω στατιστικά έχει παραμεληθεί. Το τελευταίο κανονικό update της ήταν τον Οκτώβριοτου 2018, όπου το Android Pie βρίσκονταν στο 0.1%. Η επόμενη φορά που ενημερώθηκε ήταν κατά τη διάρκεια του Google I/O 209. Πηγή, είχε αναφέρει στο Androidpolice ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι έχασαν από λάθος τα δεδομένα και ότι οι μηνιαίες ενημερώσεις του γραφήματος θα επιστρέψουν.

Όχι όμως, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Το τελευταίο update με νέα δεδομένα έγινε τον Μάιο, αφήνοντάς μας στο σκοτάδι για το πως διαμορφώνεται η αγορά του Android αυτή τη στιγμή. Η μόνη πληροφορία που έχουμε, είναι από τη Google η οποία σε δημοσίευση στο επίσημο blog πριν από λίγους μήνες είχε αναφέρει ότι η υιοθέτηση του Android 9 Pie είναι σε ρυθμό σε διπλάσια από του Oreo χάρη στο Project Treble. Και είναι εύκολα φανερό γιατί η Google παραμελεί το εν λόγω γράφημα. Για τον απλό λόγο ότι η ενημέρωσή του συνοδεύεται από άρθρα του τεχνολογικού τύπου που σημειώνουν το πρόβλημα κατακερματισμού του λειτουργικού συστήματος της Google.

Αλλά και η Apple η ίδια χρησιμοποίησε τους εν λόγω αριθμούς, ξανά και ξανά για να αποδείξει ότι τα iPhones λαμβάνουν πιο γρήγορα ενημερώσεις σε σχέση με τις Android συσκευές. Πιο πρόσφατα, ο CEO της Apple ανέφερε κατά τη διάρκεια του WWDC 2019, ότι το Android Pie βρισκόταν μόλις στο 10% όλων των Android συσκευών, ενώ το iOS 12 βρισκόταν εγκατεστημένο στο 85% των iPhones. Ωστόσο, η συνεχή αρνητική κριτική για το κενό στα Android updates, ήταν ισχυρό κίνητρο για την Google να βελτιώσει την πλατφόρμα. Το Project Treble έκανε τα system updates πιο απλά, ενώ μεταξύ άλλων και το Project Mainline έχει και σαν στόχο τη διάθεση ενημέρωσεων μέσω του Play Store.  Χωρίς αυτούς τους αριθμούς βέβαια, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την τρέχουσα κατάσταση του οικοσυστήματος του Android.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.