Από τη σειρά iPhone 15 απουσιάζει ένα μοντέλο με μέγεθος οθόνης κάτω από έξι ίντσες, μόλις δύο χρόνια αφότου η Apple εξήρε τις αρετές μιας συσκευής 5.4 ιντσών. Γιατί, λοιπόν, η Apple εξαφάνισε τη συσκευή “mini” που είχαν αγαπήσει ορισμένοι χρήστες iPhone;

Η Apple παρουσίασε το iPhone 12 mini το 2020, μετά από χρόνια εκκλήσεων από τους οπαδούς των iPhone, για να προσφέρει μια συσκευή με μικρή οθόνη και τα πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά των smartphones της.

Όταν η Apple το έκανε αυτό, θεωρήθηκε ότι θα βλέπαμε για αρκετά χρόνια ένα μικρό iPhone στη βασική σειρά της εταιρείας, αλλά τα “mini” διακόπηκαν με την κυκλοφορία της σειράς iPhone 14, το 2022. Με την κυκλοφορία της σειράς iPhone 15, η Apple απέσυρε την τελευταία εναπομείνασα “mini” συσκευή της.

Οι ανησυχίες προέκυψαν για πρώτη φορά όταν το iPhone 12 mini φάνηκε να μην πουλάει τόσο καλά όσο ήλπιζε η Apple, αποτελώντας μόλις το έξι τοις εκατό των πωλήσεων των iPhone 12 στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Consumer Intelligence Research Partners (CIRP).

Η Counterpoint Research ανέφερε ότι το iPhone 12 mini αντιπροσώπευε μόνο το πέντε τοις εκατό όλων των πωλήσεων των iPhone 12 στις ΗΠΑ το πρώτο μισό του Ιανουαρίου 2021.

Η Morgan Stanley πίστευε ότι η Apple επέλεξε να μειώσει την παραγωγή του iPhone 12 mini κατά δύο εκατομμύρια μονάδες για να δημιουργήσει μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα για το πιο δημοφιλές iPhone 12 Pro.

Αυτό αντικατοπτρίστηκε από μια έκθεση της Ταϊβάν, που επικαλείται πηγές της αλυσίδας εφοδιασμού, η οποία ανέφερε ότι η ισχυρή ζήτηση για τα μοντέλα iPhone 12 Pro στην Κίνα οδήγησε την Apple να αυξήσει την προσφορά των πιο ακριβών συσκευών. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η JP Morgan Chase ισχυρίστηκε ότι η Apple σταμάτησε εντελώς την παραγωγή του iPhone 12 mini το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Οι αναφορές για τις πωλήσεις του iPhone 12 mini δεν προμήνυαν τίποτα καλό για το iPhone 13 mini. Ωστόσο, η Apple σχεδιάζει την παραγωγή iPhone και τις λειτουργίες της εφοδιαστικής αλυσίδας πολύ πριν από την κυκλοφορία, πράγμα που σημαίνει ότι το iPhone 13 mini βρισκόταν ήδη στην τελική ευθεία για την παραγωγή του όταν έγιναν ξεκάθαρα τα προβλήματα στις πωλήσεις του iPhone 12 mini.

Τον Απρίλιο του 2022, η CIRP δημοσίευσε περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το iPhone 13 mini αντιπροσώπευε μόλις το 3% των πωλήσεων των iPhone 13 – το ήμισυ των πωλήσεων του iPhone 12 mini. Αυτές οι συνεχιζόμενες κακές πωλήσεις ήταν πιθανότατα ο κύριος λόγος πίσω από την κατάρρευση του iPhone “mini”.

Με τη σειρά iPhone 14, η Apple επέλεξε να αντικαταστήσει τη συσκευή “mini” με μια ολοκαίνουργια συσκευή “Plus” που αντιστοιχούσε στο μέγεθος οθόνης 6.7 ιντσών των high-end μοντέλων “Pro Max”. Από ορισμένες απόψεις, το “Plus” αντικατοπτρίζει το “mini”, προσφέροντας τα τελευταία χαρακτηριστικά των iPhone σε διαφορετικό μέγεθος οθόνης.

Αντί να εξετάζουν μια επιλογή μικρής οθόνης, οι πελάτες μπορούν τώρα να επιλέξουν μια ακόμη μεγαλύτερη μπαταρία και οθόνη 6.7 ιντσών. Αυτό είναι το ίδιο μέγεθος που οι πελάτες του “Pro Max” έχουν συνηθίσει για πάνω από πέντε χρόνια. Η διαφορά είναι ότι έρχεται στην προσιτή τιμή των 899 δολαρίων αντί για εκείνη των 1.199 δολαρίων.

Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την κυκλοφορία των iPhone 14, ο αναλυτής της Apple Ming-Chi Kuo δήλωσε ότι η ζήτηση για τις δύο συσκευές ήταν αδιάφορη, με χειρότερα αποτελέσματα προπαραγγελιών από το iPhone SE τρίτης γενιάς και το iPhone 13 mini.

Έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι “η στρατηγική τμηματοποίησης των προϊόντων της Apple για τα τυποποιημένα μοντέλα αποτυγχάνει” και ότι η Apple έχει βάλει στο ράφι τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής των δύο συσκευών.

Ο αναλυτής Ross Young δήλωσε ότι οι παραγγελίες πάνελ για το iPhone 14 ήταν μειωμένες κατά 38% σε σχέση με το iPhone 13 την ίδια περίοδο πέρυσι. Στην αγορά μεταπώλησης, τα iPhone 14 και 14 Plus έχασαν την αξία τους δύο φορές πιο γρήγορα από τα iPhone 13 mini και iPhone 13 του προηγούμενου έτους.

Άλλες αναφορές παρουσίασαν σε συντριπτικό βαθμό την ίδια εικόνα χαμηλών πωλήσεων του iPhone 14 Plus, οι οποίες οδήγησαν την Apple στο να μειώσει την παραγωγή. Αυτό υποδηλώνει ότι οι χαμηλές πωλήσεις των iPhone 12 mini και iPhone 13 mini ίσως τελικά να μην οφείλονται στο μέγεθος της συσκευής. Το αν το iPhone 15 Plus θα τα πάει καλύτερα, μένει να το δούμε.

Σύμφωνα με φήμες, δεν σχεδιάζει να αναβιώσει τα iPhone mini. Τα μικρότερα iPhone που αναπτύσσει η εταιρεία, όπως το iPhone 16 και το iPhone SE τέταρτης γενιάς, αναμένεται να διαθέτουν οθόνες 6.1 ιντσών. Αντίθετα, ορισμένες μελλοντικές συσκευές, όπως το iPhone 16 Pro και το iPhone 16 Pro Max, αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, φτάνοντας τις 6.3 και 6.9 ίντσες, αντίστοιχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.