Δεν χρειάζεσαι ένα antivirus για το iPhone σου ή το iPad σου. Στην πράξη, οποιοδήποτε antivirus για το iPhone διαφημίζεται σαν antivirus για iPhones, δεν είναι καν antivirus λογισμικό. Αντίθετα, είναι απλά security programms που δεν μπορούν να σε προστατέψουν από malware. Ένα σύνηθες antivirus για τα Windows και macOS έχουν πλήρη πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα και χρησιμοποιούν αυτήν την πρόσβαση για το σκανάρισμα των εφαρμογών και των αρχείων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν τρέχει κάποιου είδους malware στη συσκευή σου.

Οποιοδήποτε app εγκαταστήσεις στο iPhone σου, τρέχει σε ένα sandbox που περιορίζει το τι μπορούν αυτά να κάνουν. Δηλαδή, μια εφαρμογή έχει πρόσβαση μόνο σε δεδομένα που εσύ δίνεις πρόσβαση. Με άλλα λόγια, καμιά εφαρμογή στο iPhone σου δεν μπορεί να παρακολουθήσει για παράδειγμα τη διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών και να υποκλέψει στοιχεία. Μπορεί να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες για παράδειγμα, αλλά μόνο αν τους δώσεις εσύ την άδεια.

Στο λειτουργικό σύστημα της Apple, το iOS, οποιοδήποτε security app εγκαταστήσεις αναγκαστικά θα τρέχει μέσα από το ίδιο sandbox. Δεν μπορούν ούτε να δουν την λίστα των εφαρμογών που έχεις εγκαταστήσει μέσω του App Store, πόσο μάλλον να σκανάρουν την συσκευή σου για malware. Ακόμη και αν είχες εγκαταστήσει ένα app με virus στο iPhone, αυτά τα security apps δεν θα μπορούσαν να τον δουν.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν έχουμε δει ούτε ένα απλό παράδειγμα κάποιου security app να μπλοκάρει malware σε ένα iPhone. Δεν λέμε ότι στο iOS δεν υπάρχουν απειλές ασφαλείας, υπάρχουν, όπως το Spectre, για το οποίο έγινε τόσος ντόρος τελευταία. Αλλά αυτά τα προβλήματα λύνονται μόνο μέσω γρήγορων security updates  και το να έχεις ένα security app εγκατεστημένο δεν θα κάνει τίποτα για να σε προστατέψει.

Πως σε προστατεύει το iPhone!

Το iPhone είναι η αλήθεια έχει ήδη ενσωματωμένα πολλά χαρακτηριστικά ασφαλείας. Μπορεί μόνο να προβεί στην εγκατάσταση εφαρμογών από το App Store, η Apple ελέγχει αυτά τα apps για malware πριν προστεθούν στο Store. Αν βρεθεί malware σε κάποιο app του App Store, η Apple μπορεί να το αφαιρέσει αμέσως από το Store και να διαγράψει την εφαρμογή για την ασφάλειά σου.

Τα iPhones έχουν το Find My iPhone feature το οποίο λειτουργεί μέσω του icloud, επιτρέποντάς σου το απομακρυσμένο κλείδωμα, εντοπισμό και διαγραφή των δεδομένων ενός κλεμμένου ή χαμένου iPhone. Δεν χρειάζεσαι δηλαδή ένα special security app με anti-theft features. Από την μεριά του ο Safari browser συμβάλλει και αυτός στην προστασία σου, καθώς έχει ένα χαρακτηριστικό το οποίο σε ειδοποιεί για ιστοσελίδες-απάτη γνωστό και ως  anti-phishing filter. Αν καταλήξεις σε μια τέτοια ιστοσελίδα, θα εμφανίζει ο browser μια σχετική ειδοποίηση.

Τι κάνουν αυτά τα Security Apps;

Δεδομένου ότι αυτές οι εφαρμογές δεν μπορούν να λειτουργήσουν σαν antivirus προγράμματα, θα αναρωτιέσαι, τι κάνουν; Τα iPhone security apps συχνά εξοπλίζονται με features που δεν προστατεύουν έναντι των malwares, όπως “media vault” tools που επιτρέπουν την κρυπτογράφηση φωτογραφιών σε ένα iPhone με ένα password. Άλλα περιλαμβάνουν password managers, call blockers και VPNs, ενώ μερικά φέρουν και ένα secure browser feature, παρόμοιο με αυτό που είναι ήδη ενσωματωμένο στο Safari.

Να σημειώσουμε ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν, από τη στιγμή που δεν έχεις κάνει jailbreak στη συσκευή σου. Το jailbreak επιτρέπει στις εφαρμογές να τρέχουν έξω από το κανονικό sandbox, ενώ επιτρέπει και την εγκατάσταση εφαρμογών εκτός Apple Store, που σημαίνει ότι δεν είναι ελεγμένα για viruses. Θεωρητικά πάντα, τα antivirus στο iPhone έχουν νόημα, αν κάνεις jailbreak. Αν και θα απαιτούσαν μια βάση δεδομένων με επιβλαβή apps για να λειτουργήσουν. Και μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζουμε να υπάρχουν πολλά τέτοια, αν και είναι πιθανόν να δημιουργηθούν.

 

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

    • Για λόγους ασφαλείας, το IOS βάζει κάθε εφαρμογή σε sandbox κατά την διάρκεια εγκατάστασης. Στην ουσία, ας το θεωρήσουμε σαν ένα ασφαλές περιβάλλον το οποίο περιορίζει την πρόσβαση των εφαρμογών σε αρχεία, προτιμήσεις και τα λοιπά. Στόχος είναι η ασφάλεια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εφαρμογές δεν θα διαμοιραστούν δεδομένα με άλλες εφαρμογές στην ίδια συσκευή.

  1. Καλημέρα ! Το μόνο που επιτρέπει η Apple , κ χρησιμοποιείται διαδεδομένα στην Αμερική, είναι τα VPN, που είναι φτιαγμένα κυρίως από εταιρείες antivirus. Μιλάμε για κρυπτογράφηση δεδομένων! Βέβαια τα πιο πολλά από αυτά είναι με συνδρομή.
    Ένα δωρεάν κ καλό που έχω ανακαλύψει κ παίζει κ σε iOS κ σε Android, είναι το Onavo Protect.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.