Η Google εφάρμοσε τις ετικέτες Data Safety για να βοηθήσει τους χρήστες να προστατεύσουν τα δεδομένα τους κατά τη χρήση του Play Store. Ωστόσο, η δέσμευση της εταιρείας για την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων μπορεί να είναι υπερβολική, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τον Απρίλιο του 2022, η Google εισήγαγε τις ετικέτες Data Safety στο Play Store. Αυτή η νέα ενότητα που εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής απαιτεί από τις εφαρμογές στην πλατφόρμα της να αναφέρουν τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουν και διαχειρίζονται τα δεδομένα και το απόρρητο των χρηστών.

Ο σκοπός είναι η ενημέρωση των χρηστών, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τις εφαρμογές που θέλουν να κατεβάσουν. Σκεφτείτε το όπως τις διατροφικές ετικέτες στα τρόφιμα που σας λένε πόσο υγιεινά είναι, αλλά για τα προσωπικά σας δεδομένα.

Ενώ όλα αυτά ακούγονται ωραία και καλά επιφανειακά, φαίνεται ότι η Google μπορεί να μην εφαρμόζει την πολιτική της όσο καλά θα έπρεπε. Μια μελέτη από τη Mozilla διαπίστωσε ότι σχεδόν το 80% των εφαρμογών που εξέτασε είχαν ψευδείς ή παραπλανητικές ετικέτες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ερευνητές της εξέτασαν τις 20 κορυφαίες επί πληρωμή και τις 20 κορυφαίες δωρεάν εφαρμογές στο Play Store. Σε κάθε εφαρμογή δόθηκε η βαθμολογία “κακή”, “χρειάζεται βελτίωση”, ή “εντάξει”.

Εάν μια εφαρμογή έλαβε “κακή” βαθμολογία, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των ετικετών Data Safety του Google Play Store και των πραγματικών πολιτικών απορρήτου.

Η βαθμολογία “εντάξει” σημαίνει ότι οι πολιτικές της εφαρμογής ευθυγραμμίζονται στενά με την ετικέτα της. Και εκείνες που λαμβάνουν τη βαθμολογία “χρειάζεται βελτίωση” βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο.

Από τις 40 εφαρμογές που εξέτασε η Mozilla, 16 (40%) από αυτές έλαβαν “κακή” βαθμολογία. Αυτό περιελάμβανε λογισμικό όπως το Minecraft, το Facebook, και άλλα. Ωστόσο, το Twitter και το TikTok ήταν από τους χειρότερους παραβάτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Υπήρχαν 15 εφαρμογές (37,5%) που απέσπασαν βαθμολογία “χρειάζεται βελτίωση”. Σε αυτή την ομάδα υπήρχαν μερικές από τις εφαρμογές της ίδιας της Google, όπως το YouTube, οι Χάρτες Google, και το Gmail. Σε αυτές τις εφαρμογές προστέθηκαν επίσης το Instagram και το WhatsApp.

Μόνο έξι από τις εφαρμογές εφαρμογές κατάφεραν να πάρουν τη βαθμολογία “εντάξει” και αυτές ήταν το Candy Crush Saga, τα Παιχνίδια Google Play, το Subway Surfers, το Stickman Legends Offline Games, το Power Amp Full Version Unlocker, και το League of Stickman: 2020 Ninja.

Όσο για τις υπόλοιπες εφαρμογές της λίστας, δεν έλαβαν βαθμολογία. Ο λόγος είναι ότι δεν συμπλήρωσαν καν τη φόρμα του Data Safety για το Google Play Store. Αυτές οι εφαρμογές είναι ο UC Browser – Safe, το Fast, το Private, το League of Stickman Best acti, και το Terraria.

Αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς αυτές οι εφαρμογές ενδέχεται να μοιράζονται τα δεδομένα σας με διαφημιστές, παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, πλατφόρμες, και πολλά άλλα είδη εταιρειών.

Η αποτυχία αυτών των εφαρμογών να αναφέρουν με ακρίβεια τις πολιτικές τους εμπίπτει εν μέρει στη Google και στον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της. Η Google αναφέρει ότι οι εφαρμογές στην πλατφόρμα της είναι υπεύθυνες για την υποβολή πλήρων και ακριβών δηλώσεων, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε κάποιον άλλο.

“Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και θέλουν να λαμβάνουν έξυπνες αποφάσεις κατά τη λήψη εφαρμογών”, λέει η Jen Caltrider, επικεφαλής του έργου Mozilla. “Οι ετικέτες Data Safety της Google στο Play Store υποτίθεται ότι τους βοηθούν να το κάνουν αυτό. Δυστυχώς, δεν το κάνουν. Αντίθετα, ανησυχώ ότι κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Όταν βλέπω ετικέτες Data Safety που δηλώνουν ότι εφαρμογές όπως το Twitter ή το TikTok δεν μοιράζονται δεδομένα με τρίτους, αυτό με θυμώνει γιατί είναι εντελώς αναληθές. Φυσικά, το Twitter και το TikTok μοιράζονται δεδομένα με τρίτους. Οι καταναλωτές αξίζουν κάτι καλύτερο. Η Google πρέπει να κάνει κάτι καλύτερο”.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.