Η Samsung ακολουθεί μία περίεργη τακτική και χρησιμοποιεί διαφορετικό SoC ανά αγορά. Έτσι, οι καταναλωτές της που καταλήγουν με ένα Galaxy S που έχει Exynos συχνά δηλώνουν απογοητευμένοι, δικαίως ή αδίκως. Γιατί όμως η καθολική χρήση Snapdragon στα Samsung Galaxy S23 είναι μία πολύ καλή κίνηση – ίσως η καλύτερη που θα μπορούσε να κάνει η κατασκευάστρια;

Αρχικά, μέχρι πρόσφατα η εταιρεία έδινε τις Exynos εκδόσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία, και την Αφρική, αλλά στα S22 πέρασε σε ένα άλλο σενάριο και πρόσφερε τις Exynos εκδόσεις μόνο στους Ευρωπαίους… Κακό αυτό… Για διάφορούς λόγους. Η κίνηση αυτή έκανε τους καταναλωτές αυτών των αγορών να νιώθουν πελάτες δεύτερης κατηγορίας, γιατί οι Exynos μένουν πίσω από τους Snapdragon σε επιδόσεις, τη φωτογραφία, ακόμα και την υποστήριξη από τους προγραμματιστές… Οπότε, η χρήση Snapdragon στα Samsung Galaxy S23 σε όλες τις αγορές θα εξισώσει τους καταναλωτές.

Έπειτα, η μάχη αυτή έχει ήδη νικητή… Το 2023 αναμένεται να είναι μία άσχημη χρονιά για τους Exynos, γιατί οι επεξεργαστές της νοτιοκορεάτικης κατασκευάστριας έχουν μείνει πίσω. Παρόλο που η Samsung κατασκευάζει τόσο τους Exynos 2200 και όσο και τους Snapdragon 8 Gen 1, ο επεξεργαστής της Qualcomm έχει ισχυρότερη GPU, παρά το γεγονός ότι η Samsung κατασκεύασε GPU με τη συνδρομή της AMD για να προσφέρει mobile gaming σε άλλο επίπεδο. Η Qualcomm έδωσε τον Snapdragon 8+ Gen 1 στην TSMC η οποία παρουσιάσει καλύτερη κατασκευαστική ικανότητα σε σύγκριση με την Samsung και αυτό είναι αρνητικό για τους Exynos, διότι φήμες λένε ότι του Snapdragon 8 Gen 2 θα τους κατασκευάσει επίσης η TSMC. Με βάση όλα αυτά, αν η Samsung δεν πάει all-in στους Snapdragon για τα Galaxy S23, τότε παίζει να χάσει από τον ανταγωνισμό την κατηγορία των premium flagship smartphones – τουλάχιστον στην Ευρώπη που είναι από τα πιο δυνατά της χαρτιά.

Συνεχίζουμε με τη διάθεση χαρακτηριστικών. Η Samsung συχνά δεν κυκλοφορεί κάποιο χαρακτηριστικό στην μία έκδοση επειδή δεν είναι συμβατό με την άλλη έκδοση. Για παράδειγμα, τα Galaxy S8 δεν υποστηρίζουν καθόλου 4K/60fps γιατί πολύ απλά δεν μπορούσε να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα ο Snapdragon 835, ενώ τα Galaxy S10 δεν έχουν εγγραφή 8K γιατί η Samsung έβαλε υποστήριξη στον Exynos 990, αλλά η Qualcomm δεν έβαλε στον Snapdragon 865. Βέβαια, δεν φταίει πάντα η Qualcomm, γιατί τα Galaxy S22 δεν έχουν 8K HDR γιατί ο Exynos 2200 δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Αν τελικά τα Samsung Galaxy S23 έχουν σε όλες τις αγορές Snapdragon, τότε όλοι οι χρήστες τους θα έχουν όσα χαρακτηριστικά μπορεί να αντέξει ο επεξεργαστής της συσκευής. Βέβαια, μέσα σε όλα τα θετικά, υπάρχουν και κάποια αρνητικά.

Προφανώς, το μεγαλύτερο θέμα εδώ είναι η έλλειψη chip, που αποτελεί τον λόγο που πολλοί κατασκευαστές βγάζουν παραλλαγές των συσκευών τους με πολλά διαφορετικά SoC. Αν και τα πράγματα δείχνουν να φτιάχνουν, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και οι αναλυτές λένε ότι το υπόλοιπο του 2022 θα είναι χειρότερο και το μεγαλύτερο μέρος του 2023 θα είναι δύσκολο, αν όχι χειρότερο από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα. Κάτι άλλο που θα πρέπει να μας ανησυχεί είναι η αύξηση της τιμής των Snapdragon. Αν η Samsung στραφεί σε Snapdragon-only Samsung Galaxy S23, τότε η Qualcomm θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το μονοπώλιο και να ζητήσει περισσότερα χρήματα, προφανώς, το αυξημένο κόστους θα περάσει στους καταναλωτές. Τρίτον, δεν αποκλείεται ο Snapdragon 8 Gen 2 να μην τα πάει πολύ καλά και τελικά οι καταναλωτές να μείνουν χωρίς εναλλακτική, γιατί πολλοί επέλεγαν να αγοράζουν από ξένες αγορές για να έχουν το chip της προτίμησης τους. Τέλος, η χρήση μόνο του Snapdragon ίσως οδηγήσει τη Samsung στο να μην χρησιμοποιήσει κάποια χαρακτηριστικά, όπως το AV1 decoding και το hardware-based ray tracing που τα είχα στους Exynos πριν τους Snapdragon.

Η ζυγαριά ίσως μοιάζει μοιρασμένη, αλλά τα Snapdragon-only Samsung Galaxy S23 θα έχουν κυρίως θετικό αντίκτυπο. Καλές επιδόσεις για όλους, την ίδια ποιότητα κάμερας σε όλες τις αγορές, το ίδιο πακέτο χαρακτηριστικών χωρίς εκπτώσεις εξαιτίας του ενός chip, και πολλά άλλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.