Για πολλά χρόνια η Apple δεν επέτρεπε τους emulators κονσόλων στο App Store. Τώρα όμως η εταιρία ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει σε αυτές τις εφαρμογές να μπουν στο App Store και έχουμε τον πρώτο emulator για PlayStation 1. Ο λόγος για το Gamma emulator, που έρχεται σε όλες τις iOS συσκευές, μετατρέποντάς τις συσκευές μας σε παιχνιδοκονσόλα.

Ο Gamma δεν είναι ο πρώτος emulator για iOS συσκευές, όμως είναι η πρώτος που επιτρέπει την αναπαραγωγή παιχνιδιών της Sony. Προηγουμένως είχαμε έναν emulator για retro παιχνίδια και κλασσικά παιχνίδια της Nintendo, τον Delta Emulator. Το software αναπτύχθηκε από τον Bemjamin Stark, που έκανε χρήση του κώδικά του Delta Emulator σαν βάση, αφού πρώτα πήρε έγκριση από τον Riley Testut, που τον ανέπτυξε.

Ο πρώτος PS1 Emulator είναι διαθέσιμος για iOS συσκευές

Με την χρήση του emulator γίνεται πολύ εύκολο να τρέξουμε τις ROMs από παιχνίδια του PlayStation 1. Βέβαια, το iOS όπως πάντα θα κάνει τα πράγματα πιο πολύπλοκα από όσο πρέπει. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να περάσουμε τις ROMs στον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο της συσκευή.

Το κατέβασμα των ROMs από τον Safari, είναι πονοκέφαλος, ενώ αν έχετε τις ROMs στο Google Drive, το κατέβασμα δεν τελειώνει ποτέ. Από την άλλη, ο Safari μπορεί να κατεβάσει τα παιχνίδια μας στο iCloud, που όμως δεν είναι αρκετό πολλές φορές για κάτι τέτοιο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι emulators είναι εφαρμογές που ακροβατούν στα όρια της πειρατείας. Ενώ οι εφαρμογές δεν είναι παράνομες, τα παιχνίδια που κατεβάζουμε από το διαδίκτυο θεωρούνται πειρατικά. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στους emulators, αφού δεν γνωρίζουν τι θα κάνει ο χρήστης. Μάλιστα, η Nintendo είχε μηνύσει τους προγραμματιστές του Yuzu emulator στο παρελθόν, για τον ίδιο λόγο.

Σε αυτήν την περίπτωση, το Gamma δεν σας λέει ποιους τύπους αρχείων υποστηρίζει. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Simons, τα αρχεία .bin και .img λειτουργούν μια χαρά, ενώ άλλα όπως το .chd δεν είναι συμβατά.

Όμως σε αντίθεση με άλλους emulators, το Gamma δεν απαιτεί να κατεβάσουμε το BIOS της κονσόλας για την αναπαραγωγή των παιχνιδιών, γεγονός που βελτιώνει την συμβατότητά του με περισσότερους τίτλους, ενώ το κατέβασμα του BIOS χωρίς την αγορά της κονσόλας, παραμένει παράνομο.

Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν

Αρκετοί χρήστες αναφέρουν πως η επικοινωνία των χειριστηρίων με τον emulator συχνά διακόπτεται. Για αυτό προτείνουν την χρήση χειριστηρίων στην οθόνη της συσκευής, παρά την σύνδεση φυσικών χειριστηρίων. Παράλληλα, οι χρήστες αναφέρουν πολλές διαφημίσεις που διακόπτουν την εμπειρία του χρήστη στο παιχνίδι και είναι ενοχλητικές. Η εφαρμογή είναι μεν δωρεάν, όμως ο προγραμματιστής πρέπει να μπορεί να έχει έσοδα από αυτή. Όμως οι χρήστες αναφέρουν πως το παρακάνει με τις διαφημίσεις. Προς το παρόν οι προγραμματιστές του Gamma δεν προσφέρουν επί πληρωμή έκδοση, χωρίς διαφημίσεις.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη παραμετροποίησης του emulator, για να αφήσει τον χρήστη να επιλέξει την ποιότητα των γραφικών και την ανάλυση, ανάλογα με την συσκευή του. Δυστυχώς ο Gamma στην πρώτη του έκδοση, δεν δίνει αυτές τις επιλογές.

Κυκλοφόρησε ο βασιλιάς της φωτογραφίας στην Ελλάδα και με Google apps (MicroG)

Ελπίζουμε αυτά τα προβλήματα να διορθωθούν σύντομα στις επόμενες εκδόσεις του Gamma. Παράλληλα emulators όπως ο Retroarch περιμένει την έγκριση της Apple για τον δικό της Emulator, κάτι που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, προς όφελος του καταναλωτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.