Πριν λίγους μήνες, όπως επισημαίνει το phonearena.com, η Samsung είχε δημοσιεύει ένα video στο οποίο εξηγούσε πως το flicker της οθόνης μπορείς να κουράσει τα μάτια, να προκαλέσει πονοκεφάλους ακόμη και επιληψίες. Αν και η διαφήμιση προωθούσε τις τηλεοράσεις OLED της Samsung, ο Ice Universe σχολιάζει στο Twitter κάτι αρκετά ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος γράφει: Είναι αστείο ότι η Samsung Display χρησιμοποιεί ένα video για να δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις του flicker στο ανθρώπινο μάτι, επισημαίνοντας ότι οι OLED οθόνες των Samsung smartphones δεν παρουσιάζουν το εν λόγω φαινόμενο (που δίνονται σε κινεζικά brands), αλλά το S22 Ultra και S23 Ultra είναι τα smartphones που παρουσιάζουν το φαινόμενο στο μεγαλύτερο βαθμό.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το Galaxy S23 Ultra είναι η πιο απαιτητική οθόνη στο μάτι μεταξύ όλων των κατασκευαστών. Και αυτό γιατί χρησιμοποιεί PWM 240Hz μικρότερο από τα 480Hz του iPhone 14 Pro.

Το PWM ή αλλιώς το pulse-width modulation, είναι μια τεχνολογία που ενεργοποιεί και απενεργοποιεί τις οργανικές διόδους της οθόνης σε διάφορους ρυθμούς. Η εν λόγω τεχνική,, είναι ακριβώς ο τρόπος που φωτίζει την οθόνη. Οι κατασκευαστές τη χρησιμοποιούν γιατί μειώνει τα κόστη, επιτρέποντας στις συσκευές να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές.

Ένα πιο γρήγορο PWM σημαίνει ότι το flicker συμβαίνει πολύ γρήγορα για να μπορεί να γίνει αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι, ενώ πιο μικρές ταχύτητες μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, κούραση στα μάτια και επιληψίες.

Όπως αναφέρει ο Ice Universe, το Galaxy S23 Ultra χρησιμοποιεί μια οθόνη με 240Hz PWM, η μισή ταχύτητα από την οθόνη του iPhone 14 Pro, η οποία έχει 480Hz PWM. Από την μεριά του το Honor Magic 5 Pro με την 6.81 ιντσών OLED οθόνη του φέρει 2160Hz PWM. Και μάλιστα, για να το καταλάβεις, χρησιμοποιεί το παράδειγμα των πτερυγίων των ανεμιστήρων όπου σε χαμηλές ταχύτητες γίνονται αντιληπτές ότι γυρίζουν όχι όμως και σε μεγαλύτερες ταχύτητες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.