Όπως το γνωρίζεις και εσύ ο ίδιος, η Exynos έκδοση του Samsung Galaxy S20 υστερεί ως προς τις επιδόσεις σε σχέση με την Snapdragon έκδοση. Και οι δυο επεξεργαστές, δηλαδή, τόσο ο Exynos  990 όσο και ο Snapdragon 865 βασίζονται στην παραγωγική διαδικασία των 7 nm, τα chipsets είναι γρήγορα, καταναλώνουν μικρά ποσά ενέργειας και έχουν καλύτερη διαχείριση της μπαταρίας.

Και οι δυο επεξεργαστές, χρησιμοποιούν μια παρόμοια Arm big.LITTLE αρχιτεκτονική, αν και το layout των πυρήνων είναι κάπως διαφορετικό. Ο Snapdragon 865 χρησιμοποιεί του τελευταίους και πιο πρόσφατους Cortex A77 πυρήνες της ARM.  Ειδικότερα, οι Cortex A77 προσφέρουν ως και 20% καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους Cortex A76. O Snapdragon 865 εξοπλίζεται με έναν A77 πυρήνα που χρονίζεται στα 2.84GHz , μαζί με άλλους τρεις A77 πυρήνες χρονισμένους στα 2.50GHz και τέσσερις A55 στα 1.80GHz, που επιτελούν λιγότερο απαιτητικές διεργασίες για την διατήρηση της μπαταρίας.

Παρομοίως, ο Exynos 990 μεταβαίνει σε τέσσερις Cortex A55 πυρήνες χρονισμένους στα 2.0GHz για background διεργασίες που δεν απαιτούν τόσα μεγάλα ποσά ενέργειας. Μαζί με αυτούς, βρίσκονται δυο Cortex A76 πυρήνες που τρέχουν στα 2.50GHz και δυο  Mongoose M5 cores στα 2.73GHz. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Mongoose M5 είναι η τελευταίοι και πιο πρόσφατοι fully custom design πυρήνες της Samsung.

Με κάθε επόμενη γενιά, υπάρχει σημαντική αναβάθμιση των επιδόσεων των γραφικών. Παραδοσιακά πάντως, οι Adreno GPUs της Qualcomm έχουν το πάνω χέρι στον ανταγωνισμό με τους Exynos. Ο Exynos 990 ωστόσο, έρχεται με την Mali G77 GPU.

Η αλήθεια είναι, ότι οι βελτιώσεις στο chipset είναι μάταιες, αν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες βελτιώσεις σε πραγματικές συνθήκες. Το Androidauthority έτρεξε πολλές δοκιμές μεταξύ ενός Samsung Galaxy S20 που διέθετε Snapdragon 865 και του S20 με Exynos. Να σημειωθεί, ότι οι δοκιμές έγιναν με την Ινδική έκδοση του Exynos μοντέλου, χωρίς 5G αν και αυτό δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα.

Μερικές πολύ σύντομες παρατηρήσεις: (περισσότερα εδώ)

  • Σε Full HD και 60Hz ο Exynos 990 φαίνεται να κάνει αρκετό throttling σε μια προσπάθεια να προσφέρει καλύτερη διάρκεια μπαταρίας.
  • Η Mali G77 GPU προσφέρει καλύτερες επιδόσεις με το refresh rate στα 120Hz. Ωστόσο, η Adreno 650 και πάλι βγαίνει μπροστά
  • Σε WQHD ανάλυση, υπάρχει σοβαρή επίπτωση στο GPU performance.
  • Οι περισσότεροι χρήστες θα ικανοποιηθούν και με τα δυο τηλέφωνα σε καθημερινή χρήση. (λίγο περισσότερο scroll για τα υπόλοιπα γραφήματα)

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εγώ πάντως που είχα πάει από note 9 σε mate 20 pro, είδα μεγάλη διαφορά. Ειδικά σε μπαταρία. Νομίζω η Samsung πρέπει να φτιάξει επιτέλους τους επεξεργαστές της ή απλά να βάλει sd. Ειδικά σε κινητά 1000 ευρώ είναι απαράδεκτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.