Οι κοσμικές χορδές, είναι δομές αόρατες στο ανθρώπινο μάτι αλλά έχουν τεράστια μάζα και θα μπορούσαν να περιέχουν απαντήσεις στα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος. Οι κοσμικές χορδές, αν υπάρχουν, πιστεύεται ότι είναι απίστευτα λεπτές. Παρά τη λεπτότητά τους, όμως, η μάζα μιας κοσμικής χορδής θα μπορούσε να συναγωνιστεί δεκάδες χιλιάδες αστέρια και σταδιακά να συρρικνωθεί με την πάροδο του χρόνου, ακτινοβολώντας βαρυτικά κύματα κατά τη ταλάντωση της.
Οι φυσικοί έχουν προτείνει δύο τύπους κοσμικών χορδών. Η πρώτη, με την ονομασία «κοσμικές υπερχορδές» (cosmic superstrings), προέρχεται από τη θεωρία χορδών, ένα πλαίσιο που υποδηλώνει ότι τα θεμελιώδη σωματίδια του Σύμπαντος είναι δονούμενες χορδές. Οι υπερχορδές θα μπορούσαν να τεντωθούν σε όλο το σύμπαν, κρατώντας πιθανώς το κλειδί για το ταξίδι στο χρόνο. Ο δεύτερος τύπος κοσμικής χορδής πιστεύεται ότι είναι ένα απομεινάρι από το σχηματισμό του πρώιμου Σύμπαντος, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ρωγμές που έμειναν πίσω κατά τη διάρκεια της φάσης κοσμικής μετάβασης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC, ο θεωρητικός J. Richard Gott ανακάλυψε ότι δύο κοσμικές χορδές που κινούνται κοντά στην ταχύτητα του φωτός θα μπορούσαν θεωρητικά να σχηματίσουν έναν βρόχο (loop) στο χωροχρόνο, λειτουργώντας ως μια δίοδος, η οποία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει το ταξίδι στον χρόνο. Στη πραγματικότητα, όμως, ο εντοπισμός κοσμικών χορδών δεν είναι κάτι απλό, γι’ αυτό και παραμένουν τόσο θεωρητικές μέχρι σήμερα.
Χάκερ χρησιμοποιούν το ταχυδρομείο για να μας κλέψουν – Δείτε πως
Ωστόσο, πρόσφατα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτές οι χορδές μπορεί να είναι ελαφρύτερες από ό,τι πιστεύαμε αρχικά. Για το λόγο αυτό η ανίχνευσή τους είναι πολύ δύσκολη σε μεγάλη κλίμακα. Ορισμένοι αστροφυσικοί έχουν προτείνει μια εναλλακτική παρατήρηση σε μεμονωμένα αστέρια, όπου μια διερχόμενη χορδή μπορεί προσωρινά να διπλασιάσει τη φωτεινότητα ενός αστεριού.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.