Μπορεί να φαντάζεσαι ότι ένα τροχαίο ατύχημα ή μια σοβαρή μαχαιριά θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιον σοβαρό τραυματισμό. Ποτέ δεν θα φανταζόσουν ότι κάτι τόσο απλό και καθημερινό, όπως ένα φτάρνισμα, θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοιον τρόμο, όμως αυτό ακριβώς συνέβη σε έναν άντρα από τη Φλόριντα.

Ο άντρας είχε υποβληθεί πρόσφατα σε εγχείρηση στην κοιλιά και υπέφερε από διάσταση πληγής – όπου η χειρουργική ουλή δεν θεραπευόταν σωστά. Την ώρα που έτρωγε πρωινό, φταρνίστηκε και μετά άρχισε να βήχει. Αμέσως ένιωσε πόνο και μια υγρή αίσθηση στην κάτω κοιλιακή του χώρα, για να ανακαλύψει ότι αρκετές έλικες από το έντερό του είχαν βγει από την μη επουλωμένη πληγή. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για επείγουσα χειρουργική επέμβαση, όπου τα έντερά του επανήλθαν στην κοιλιακή του χώρα.

Το φτάρνισμα είναι συνήθως ένας προστατευτικός μηχανισμός που κρατά μακριά από το αναπνευστικό μας σύστημα πιθανά επιβλαβή στοιχεία, όπως σκόνη, βακτήρια και ιούς. Η διαδικασία αυτή ελέγχεται από το ειδικό κέντρο στη μυελώδη του εγκεφάλου, το οποίο ενεργοποιείται από την παρουσία ερεθισμάτων στη μύτη και τους αεραγωγούς.

Η απόκριση περιλαμβάνει το κλείσιμο των ματιών, του λαιμού και του στόματος, ενώ οι μυς του θώρακα συσπώνται, συμπιέζοντας τους πνεύμονες και διώχνοντας αέρα από το αναπνευστικό σύστημα με ταχύτητα που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15.9m/s (~56km/h).

Παρά τα οφέλη του φταρνίσματος, μπορεί μερικές φορές να συνοδεύεται από κινδύνους που δεν φαντάζεσαι. Για παράδειγμα, βίαιο φτάρνισμα μπορεί να προκαλέσει κήλη του πνεύμονα μέσω των μεσοπλεύριων μυών μεταξύ των πλευρών, συνήθως σε σημεία αδυναμίας. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), διαβήτη, ή καπνίσματος.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου το φτάρνισμα μπορεί να σκίσει τους λεπτούς ιστούς των πνευμόνων, επιτρέποντας στον αέρα να διαφύγει στον χώρο μεταξύ του θώρακα και του πνεύμονα, συμπιέζοντας τον πνεύμονα. Ακόμη, μπορεί να σκιστεί η λεπτή μεμβράνη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε υπαραχνοειδή αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αν και πολλοί σκέφτονται ότι είναι καλύτερο να κρατήσουν το φτάρνισμα, αυτό δεν είναι πάντα ασφαλές. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου άτομα που κρατήθηκαν από το φτάρνισμα τραυμάτισαν την τραχεία τους, έσπασαν οστά του προσώπου τους ή κατέστρεψαν τον λάρυγγά τους. Ευτυχώς, υπάρχει ένας τραυματισμός που είναι αδύνατον να προκληθεί από το φτάρνισμα: η εκτίναξη των ματιών από τις κόγχες τους. Αυτό είναι ένας μύθος, καθώς τα μάτια συγκρατούνται στη θέση τους από μυς και νεύρα που τα αγκυλώνουν σε αυτό το σημείο.

Το σώμα μας είναι καλά προσαρμοσμένο στο φτάρνισμα, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τραυματισμούς, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς συμβαίνουν μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Αν όμως είσαι κάποιος σαν την Donna Griffiths, που είχε το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο φτάρνισμα για 976 ημέρες, ή τον Yi Yang, που είχε το πιο δυνατό φτάρνισμα στα 176 ντεσιμπέλ, μπορεί να διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού.

Βρήκαν μικροπλαστικά σε ένα απίθανο μέρος του ανθρώπινου σώματος

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.