Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, βρίσκεται σε κίνηση και πλέον υπάρχουν φόβοι πως θα κατευθυνθεί βόρεια από την Ανταρκτική, προς το νησί της Νότιας Γεωργίας. Το παγόβουνο με το όνομα A23a, ήταν μέχρι πρόσφατα παγιδευμένο, καθώς περιστρεφόταν γύρω από ένα υποθαλάσσιο βουνό για αρκετούς μήνες, σύμφωνα με τον Andrew Meijers, φυσικό ωκεανογράφο στο British Antarctic Survey.

Τώρα όμως φαίνεται πως κινείται με το ρεύμα που κατευθύνεται προς την Νότια Γεωργία, μια Βρετανική Υπερπόντια Επικράτεια στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Αν καταλήξει σε σύγκρουση με κάποιο νησί στην περιοχή, θα είναι τρομερά επικίνδυνο για την ασφάλεια της άγριας ζωής που κατοικεί εκεί.

Στην παρούσα φάση, το παγόβουνο A23a είναι 250 χιλιόμετρα μακριά από την Νότια Γεωργία. Σε αυτά τα νησιά υπάρχουν εκατομμύρια πιγκουίνοι και σπάνια θαλάσσια ήδη που δεν συναντώνται σε άλλα μέρη της Γης.

παγόβουνο A23a

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την πορεία του παγόβουνου A23a, προβλέποντας δύο πιθανά σενάρια. Το πρώτο θέλει το παγόβουνο να συγκρούεται με την Νότια Γεωργία και να παγιδεύεται εκεί. Το δεύτερο προβλέπει την πιθανότητα να εκτραπεί από τα ωκεάνια ρεύματα, για να περάσει κάνοντας τον γύρω του νησιού.

Η τεράστια πλάκα πάγου έχει βάρος τρισεκατομμυρίων τόνων και έχει χαρακτηριστεί σαν megaberg.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έναν ελιγμό του ρεύματος και δεν κινείται απευθείας προς το νησί», είπε ο Meijers σε δήλωση που εστάλη στο CNN την Πέμπτη. «Αλλά η κατανόησή μας για τα ρεύματα δείχνει ότι είναι πιθανό να κινηθεί ξανά προς το νησί σύντομα».

παγόβουνο A23a
Το παγόβουνο A23a όπως φαίνεται από δορυφόρο

Το 2004 ένα παγόβουνο πολύ μικρότερο από το A23a, προσάραξε στις ακτές της Νότιας Γεωργίας και έμεινε κολλημένο για μήνες στο σημείο. Ήταν το παγόβουνο A28-B. Το περιστατικό απόκοψε τους πιγκουίνους και τις φώκιες της περιοχής, από τα σημεία που έβρισκαν τροφή.

Για να έχουμε μια εικόνα, το παγόβουνο A23a έχει το διπλάσιο μέγεθος του Λονδίνου και είναι σε θέση να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των ειδών που βρίσκονται εκεί, όπως βασιλικοί αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι, θαλάσσιοι ελέφαντες και γλάροι.

Το 1950 η Βρετανία ήθελε να φτιάξει πυρηνική βόμβα γεμάτη με ζωντανά κοτόπουλα!

Ο Σάιμον Γουάλας, καπετάνιος του κυβερνητικού πλοίου Pharos της Νότιας Γεωργίας, είπε στο CNN ότι εάν το A23a παραμείνει στην τρέχουσα μορφή του, μπορεί να το δει και να το παρακολουθήσει εύκολα. Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι ότι θα μπορούσε να διαλυθεί και να δημιουργήσει χιλιάδες τόνους μικρότερων παγόβουνων.

Το παγόβουνο  A23a μετρήθηκε τελευταία φορά τον Αύγουστο και είχε επιφάνεια 3.672 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αποκόπηκε από τον πάγο Filchner-Ronne to 1986. Από τότε παρέμεινε καλυμμένο στον πυθμένα της  Θάλασσας Γουέντελ της Ανταρκτικής για περισσότερα από 30 χρόνια, πιθανώς μέχρι να συρρικνωθεί τόσο ώστε να χαλαρώσει το κράτημα του στον πυθμένα της θάλασσας.

Κατά το ταξίδι του στην θάλασσα του Ατλαντικού, τον περασμένο Δεκέμβριο το παγόβουνο έσπασε και τότε οι επιστήμονες περίμεναν πως θα κινηθεί σε θερμότερα νερά. Τότε, οι πρώτοι υπολογισμοί ήθελαν το παγόβουνο να λιώνει πριν φτάσει στο νησί της Βόρειας Γεωργίας. Όμως οι δορυφορικές εικόνες από το παγόβουνο δείχνουν πως δεν έχει σπάσει ακόμα σε κομμάτια, ενώ διατηρεί την δομή του και την μάζα του.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.