Η NASA κατάφερε να συνθέσει μια πολύ όμορφη μελωδία για να κάνει τραγούδι την κοσμική σύγκρουση δύο γαλαξιών.

Ο γαλαξίας NGC 274 και ο ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας NGC 275, βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης και θα σχηματίσουν έναν νέο Γαλαξία που θα περιέχει και τους δύο. Η συγχώνευση των δύο γαλαξιών θα πυροδοτήσει μια έκρηξη σχηματισμού νέων άστρων.

Ο βετεράνος των τηλεσκοπίων, Hubble, κατάφερε να αποθανατίσει τους δύο γαλαξίες, με το NGC274 να βρίσκεται στα δεξιά της φωτογραφίας και τον NGC 275 στα αριστερά. Οι επιστήμονες της NASA κατάφεραν να μετατρέψουν την εικόνα σε μουσική, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ηχοποίηση δεδομένων. Η NASA μοιράστηκε το αποτέλεσμα στο X (πρώην Twitter), ώστε να το μοιραστεί με τον κόσμο.

Χρησιμοποιώντας της φωτογραφίες του Hubble, οι επιστήμονες αντιστοίχησαν κάθε χρώμα από τα δεδομένα της φωτογραφίας, σε έναν τόνο. Το μπλε αντιπροσωπεύεται από υψηλότερους τόνους, ενώ το κόκκινο από χαμηλότερους. Η σύνθεση κινείται από τα αριστερά προς τα δεξιά, κατά μήκος της εικόνας.

Στα αριστερά έχουμε τον NGC 275, που καταλύεται από μπλε χρώματα και άρα υψηλότερους τόνους. Ο NGC 273 εκπέμπει περισσότερο μπλε φως από φωτεινά νεοσχηματισμένα αστέρια, σαν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης γαλαξιακής σύγκρουσης. Από την άλλη, ο NGC 274 δεν έχει τόσα αέρια και σκόνη όσο ο NGC 275 και αποτελείται κυρίως από παλαιότερα αστέρια, για αυτό και η μελωδία του είναι γεμάτη από πιο μπάσους τόνους. στο τέλος του τραγουδιού.

Οι δύο γαλαξίες βρίσκονται στον αστερισμό του Κήτου και παρουσιάζουν διαφορετικές δομές. Οι σπειροειδής γαλαξίες σαν τον NGC 275, έχουν μια κεντρική ράβδο που αποτελείται από αστέρια, ενώ οι φακοειδής γαλαξίες σαν τον NGC 274, έχουν ελλειπτικό σχήμα και πιο θολή εμφάνιση. Οι φακοειδής γαλαξίες γενικά δεν διαθέτουν τους καθορισμένους βραχίονες που παρατηρούνται στους σπειροειδής γαλαξίες.

«Συνήθως, οι βραχίονες του [σπειροειδούς] γαλαξία ξεκινούν στο τέλος της ράβδου», ανέφεραν αξιωματούχοι της NASA σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε με τη νέα εικόνα του Hubble στις 24 Ιανουαρίου. «Οι φακοειδείς γαλαξίες, από την άλλη πλευρά, ταξινομούνται κάπου μεταξύ ελλειπτικών και σπειροειδείς γαλαξίες. Πήραν το όνομά τους από την ακραία εμφάνιση που μοιάζει με δίσκο».

Μπορείτε να ακούσετε το υπέροχο τραγούδι από την σύγκρουση των δύο γαλαξιών στο παρακάτω tweet!

https://twitter.com/NASAHubble/status/1750245851580993765

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.