Το 1997, το Netflix ήταν μια διαδικτυακή υπηρεσία ενοικίασης DVD που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα γινόταν μια πραγματική πλατφόρμα video. Πόσο όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όλες οι αυτοκρατορίες έχουν ένα τέλος και σύμφωνα με έναν editor του Forbes, το Netflix ίσως σύντομα εξαφανιστεί. Πως όμως μια υπηρεσία σαν το Netflix μπορεί να εξαφανιστεί; Ο αριθμός των χρηστών είναι σημαντικός, ο αριθμός των διαθέσιμων σειρών και ταινιών στην πλατφόρμα συνεχίζει να μεγαλώνει, επομένως που ακριβώς μπορεί να βρίσκεται το πρόβλημα; Αυτό συνοψίζεται σε μια λέξη: ανταγωνισμός.

Το Netflix ήταν μόνο του ή σχεδόν μόνο του για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αγορά, αρκετός χρόνος για να προσελκύσει χρήστες στην υπηρεσία του και να χρηματοδοτήσει ποιοτικό περιεχόμενο και να το διατηρήσει. Με την ελκυστική τιμή όσον αφορά τις συνδρομές, έχει ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να ικανοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό χρηστών. Το Netflix θα μπορούσε να αντισταθεί σε όλες τις απειλές και να συνεχίσει να επενδύει στο πρωτότυπο περιεχόμενο για να κρατήσει τους χρήστες πιστούς σε αυτό, αλλά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το βάρος του ανταγωνισμού, ιδίως από την Disney. Οι ταινίες Star Wars, οι ταινίες της Marvel και άλλο περιεχόμενο που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Disney. Θα εγκαταλείψουν την πλατφόρμα για να περάσουν στην υπηρεσία Disney+ που θα κάνει το ντεμπούτο της το 2019. Για το Netflix, ιδίως το αμερικανικό, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα.

Αλλά το μεγαλύτερο είναι ότι για να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, επενδύει σημαντικά ποσά στην παραγωγή περιεχομένου. Φέτος, το budget για ταινίες και σειρές έχει φθάσει τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ανησυχία είναι ότι το Netflix δεν έχει αυτά τα χρήματα, τα κέρδη απέχουν πολύ από το να μπορούν να χρηματοδοτήσουν κάτι τέτοιο. Το χρέος έχει αυξηθεί κατά 71% και μένουν μόνο δυο επιλογές. Να συνεχίσει να δανείζεται ή να εξισορροπήσει τα οικονομικά του.

Η δεύτερη επιλογή είναι να αυξηθεί η τιμή των πακέτων ή να μειωθούν οι επενδύσεις, κάτι που σίγουρα θα την καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστική. Η ποιότητα του περιεχομένου και η χαμηλή τιμή αντιπροσωπεύουν τα όπλα της πλατφόρμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.