Η Google δημιούργησε το Flutter πριν από αρκετά χρόνια, με στόχο να αναπτύξει ένα πλαίσιο λογισμικού πολλαπλών πλατφορμών. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Flutter είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εφαρμογών για Android, iOS, Linux, Windows, macOS, ακόμη και για web, όλα από την ίδια κοινόχρηστη βάση κώδικα. Στην φετινή εκδήλωση “Flutter Forward” στο Ναϊρόμπι της Κένυας, η εταιρεία αφιέρωσε λίγο χρόνο για να περιγράψει ορισμένα χαρακτηριστικά που θα εισαγχθούν στο μέλλον, ενώ μοιράστηκε μια σειρά από βασικά ορόσημα.

Αρχικά, η Google μοιράστηκε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Impeller, τη μηχανή rendering επόμενης γενιάς του Flutter η οποία εκμεταλλεύεται τόσο το Metal όσο και το Vulkan, τα σύγχρονα API χαμηλού επιπέδου σε iOS και Android. Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε στην αριστερή πλευρά τη παραδοσιακή μηχανή rendering του Flutter και στα δεξιά το Impeller.

Εκτός αυτού έχει εισαχθεί πρόσφατα υποστήριξη για προσαρμοσμένα shaders που έχουν επιτάχυνση υλικού και εκτελούνται σε iOS, Android, και browser. Τέλος, υποστηρίζονται πλέον τρισδιάστατα μοντέλα. Σε μια επίδειξη κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας είδαμε πώς μπορεί να εισαχθεί ένα μοντέλο μετά τη δημιουργία του στο Blender. Επιπλέον, η εταιρεία αποκάλυψε το Dart 3.

Το Flutter θα επιτρέπει πλέον την ενσωμάτωση περιεχομένου χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε τυπικό web <div> tag. Αυτό αποτελεί μέρος μιας απρόσκοπτης ενοποίησης του web και του mobile. Το χαρακτηριστικό ονομάζεται ενσωμάτωση στοιχείων, ενώ το Flutter στο μέλλον θα γίνει web στοιχείο. Επίσης, θα υπάρχει διαλειτουργικότητα μεταξύ Dart και κώδικα JavaScript, χάρη σε ένα νέο πακέτο που ονομάζεται js.

Εάν τίποτα από αυτά δεν σας ενθουσιάζει, ίσως σας κινήσει το ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Google αρχίζει να υποστηρίζει νέες και αναδυόμενες αρχιτεκτονικές, όπως το RISC-V. Η εταιρεία αποκάλυψε την υποστήριξη από Android για το ISA νωρίτερα αυτόν τον μήνα και φαίνεται να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στο Flutter, το οποίο λαμβάνει υποστήριξη RISC-V. Η πειραματική φάση είχε ξεκινήσει πέρυσι με το Flutter 3.

Τέλος, η εταιρεία έδωσε ορισμένες βασικές πληροφορίες σχετικά με την απόδοση του Flutter στο Google Play Store. Υπάρχουν πλέον πάνω από πέντε εκατομμύρια προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το Flutter, με περισσότερες από 700.000 εφαρμογές στο Play Store να βασίζονται σε αυτό. Η Google ισχυρίζεται ότι είναι ένα από τα τρία κορυφαία έργα ανοιχτού κώδικα που βασίζονται σε συνεισφέροντες.

Το Flutter είναι ένα ενδιαφέρον πλαίσιο ανάπτυξης λογισμικού πολλαπλών πλατφορμών, και με περαιτέρω βελτιώσεις και αλλαγές που θα ακολουθήσουν, μπορεί κάλλιστα να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές. Εφαρμογές όπως το Google Ads, το eBay Motors, και το Philips Hue το χρησιμοποιούν ήδη, οπότε περιμένουμε ο κατάλογος απλά να μεγαλώνει διαρκώς.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.