Οι εταιρείες έχουν αρχίσει να δίνουν βάρος στις ενημερώσεις των συσκευών τους, οι οποίες πλέον αποτελούν ένα από τα σημεία κλειδιά για την πώληση των συσκευών τους, καθώς οι καταναλωτές δεν αλλάζουν εύκολα smartphone κάθε χρόνο. Αρκετές μάλιστα προσφέρουν πλέον 4 βασικές εκδόσεις Android και 5 χρόνια ενημερώσεις ασφαλείας, μόνο όμως στα flagship μοντέλα τους. Η Apple αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, καθώς έχει κλειστό λογισμικό, κυκλοφορεί περιορισμένο πλήθος τηλεφώνων, και ακολουθεί διαφορετική πολιτική.

Το ερώτημα εδώ είναι το εξής: Τι είναι καλύτερο, ένα flagship smartphone των 1000+ ευρώ που θα λειτουργεί άψογα, λαμβάνοντας ενημερώσεις για πολλά χρόνια, ή ένα οικονομικό τηλέφωνο των 200-300-κτλ ευρώ που μπορείς να το αλλάζεις κάθε χρόνο αλλά ενδεχομένως δεν θα αναβαθμιστεί ποτέ; Σύμφωνα με τον γνωστό tech YouTuber, και όχι μόνο, Marques Brownlee ή MKBHD δεν πρέπει να βγαίνουν budget τηλέφωνα, αλλά να κυκλοφορούν flagships που υποστηρίζονται με ενημερώσεις λογισμικού για μεγαλύτερο διάστημα.

Αρκετοί διαφωνούν με αυτό. Όμως, βγάζει απόλυτο νόημα. Οι εταιρείες δεν στράφηκαν ξαφνικά στο λογισμικό. Οι τεχνολογίες των smartphones έχουν φτάσει σε ένα σημείο που δύσκολα βοηθούν την καινοτομία και τα περισσότερα “δυνατά” χαρακτηριστικά είναι στοιχεία που οι χρήστες θα χρειαστούν σε μερικά χρόνια ή και ποτέ. Επιπλέον, οι περισσότεροι πλέον αλλάζουν smartphone κάθε 2 ή και 3 χρόνια, οπότε θέλουν η συσκευή τους να λαμβάνει ενημερώσεις για όσο το δυνατών περισσότερο, ώστε να λειτουργεί σωστά και να είναι ασφαλής.

Όλα αυτά δεν μπορούν να έρθουν χωρίς κόστος. Είναι δύσκολο για μία εταιρεία να κυκλοφορεί τηλέφωνα για κάθε οικονομική κατηγορία και παράλληλα να τα κρατάει ενημερωμένα. Επιπλέον, πρέπει αυτός που θα δώσει περισσότερα, να πάρει κάτι παραπάνω από τα καλύτερα specs. Οπότε, όλο αυτό είναι μονόδρομος, πρέπει να βγαίνουν πραγματικά flagships που θα παίρνουν ενημερώσεις για πολλά χρόνια, και ενδεχομένως να κυκλοφορούν πιο οικονομικά μοντέλα τα οποία δυστυχώς δεν θα υποστηρίζονται τόσο σταθερά σε επίπεδο λογισμικού.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν υπάρχει κατά την γνώμη μου το συγκεκριμένο “δήλημα”. Υπάρχουν αρκετοί κατασκευαστές που προσφέρουν κινητά σε προσιτές τιμές, με πολύ καλά χαρακτηριστικά, και σημαντικές αναβαθμίσεις για χρόνια ολόκληρα. Μερικά μόνο παραδείγματα: Xiaomi 11 lite 5G NE, Samsung A53 5G κτλ…
    Ποτέ δεν αγόρασα κινητό των…1.000 ευρώ. Πάντα αγοράζω κινητό γύρω στα 300 ευρώ, με καλά specs, και το κρατάω πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα. Βασικά κάποια στιγμή μετά από χρόνια το αλλάζω, γιατί απλά τι βαρέθηκα αλλά και γιατί η τεχνολογία έχει αλλάξει…

  2. Μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Το ότι εσύ το αλλάζεις στην πενταετία δεν ισχύει για άλλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.