Δέκα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη ανακοίνωση του FINAL FANTASY XV (τότε FINAL FANTASY versus XIII). Δέκα φουρτουνιασμένα χρόνια γεμάτα υποσχέσεις, καθυστερήσεις και ελπίδες για το επόμενο κεφάλαιο της σειράς φαινόμενο που ακούει στο όνομα FINAL FANTASY! Φτάσαμε λοιπόν στο 2016 και το παιχνίδι βρίσκεται επιτέλους στις αγκαλιές χιλιάδων fans και μη που περίμεναν με ανυπομονησία την άφιξή του.

Η μετενσάρκωση του versus XIII με σκηνοθέτη τον Hajime Tabata θέτει νέους ορίζοντες στη σειρά, εισάγοντας για πρώτη φορά στα χρονικά του FF το open world στοιχείο, αλλά και ένα πιο action σύστημα μάχης το οποίο μπορεί να “ξινίσει” τους hardcore fans της σειράς. Διατηρώντας πάντα τους βασικούς του πυλώνες, δηλαδή την φαντασμαγορική μουσική και τα εντυπωσιακά γραφικά, το FINAL FANTASY XV καταφέρνει να προκαλεί δέος κατατάσσοντας τον εαυτό του σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς, αλλά και της σειράς γενικότερα. Αξίζει όμως τα 10 ολόκληρα χρόνια ανάπτυξης και σε ποιο κομμάτι υστερεί περισσότερο;

Ας επιβιβαστούμε όλοι μαζί στην Regalia του Noctis και ας ανακαλύψουμε τον σουρεαλιστικό κόσμο του FINAL FANTASY XV  μέσα από το αναλυτικό Review που σας ετοιμάσαμε!

Ιστορία

Η χώρα του Eos ταλανίζεται εδώ και δεκαετίες από τον πόλεμο μεταξύ του βασιλείου του Lucis και της αυτοκρατορίας του Niflheim. Το βασίλειο, εγκλωβισμένο πλέον από τις εχθρικές δυνάμεις της αυτοκρατορίας, χρησιμοποιεί έναν μαγικό κρύσταλλο ως τελευταία ασπίδα προστασίας. Ο κρύσταλλος μέσω της δύναμης του, δημιουργεί μια μαγική ασπίδα γύρω από την πρωτεύουσα του Lucis, Insomnia. Μετά από χρόνια πολέμου και διαμαχών, οι δύο αντίπαλες δυνάμεις καταλήγουν σε μια συμφωνία για τερματισμό του πολύχρονου αυτού πολέμου. Μέρος της συμφωνίας ήταν ο γάμος μεταξύ του Noctis Lucis Caelum, πρίγκιπα του βασιλείου των Lucis,  και της Lunafreya Nox Fleuret, πριγκίπισσας του βασιλείου Tenebrae (το οποίο βρίσκεται υπό αυτοκρατορική κατοχή).

Η συμφωνία παρόλα αυτά ακυρώνεται, καθώς η  αυτοκρατορία τη χρησιμοποίησε ως δούρειο ίππο για να εισβάλει στην Insomnia, κλέβοντας τον κρύσταλλο και καταστρέφοντας την πρωτεύουσα.

Ο πρωταγωνιστής μας Noctis συνοδευόμενος από τους φίλους και συνεργάτες του,  Gladiolus Amicitia, Ignis Scientia και Prompto Argentum, κατευθύνεται προς την Altissia για να τιμήσει την συμφωνία που υπέγραψε ο πατέρας του (Regis Lucis Caelum CXIII)  με τον αυτοκράτορα, αγνοώντας τα γεγονότα που συμβαίνουν στην πρωτεύουσα. Και εδώ αρχίζει επισήμως η περιπέτεια του Noctis και των υπερασπιστών του.

Όλα τα γεγονότα που σας περιγράψαμε παραπάνω χωρίς πολλά spoilers αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του FINAL FANTASY XV  και χρησιμεύουν ως εισαγωγή στην κύρια πλοκή του παιχνιδιού. Τα γεγονότα αυτά πρέπει και μπορεί να τα απολαύσει κάποιος βλέποντας την CGI ταινία Kingslaive. Παράλληλα, για μια καλύτερη, αλλά όχι απαραίτητη άποψη των φίλων του Noctis  μπορεί να δει κάποιος τα πέντε Anime επεισόδια με τίτλο Brotherhood: Final Fantasy XV. Σε αυτά εξιστορούνται οι ζωές των ηρώων μας στην παιδική τους ηλικία.

Αφήσαμε λοιπόν τον Noctis στον δρόμο του προς την Altissia και το γάμο του. Ο νάρκισσος και αρχικά αντιπαθητικός πλούσιος πρίγκιπας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τέρατα, αυτοκρατορικά μηχανήματα και άσχημα μαντάτα καθώς θα διασχίζει τους δρόμους του Eos. Για καλή του τύχη, στο πλευρό του βρίσκονται τρεις ατρόμητοι φίλοι που θα τον προστατέψουν και υπερασπιστούν με κίνδυνο τη ζωή τους. Αυτή η στενή φιλία είναι ο πυρήνας της ιστορίας του Final Fantasy XV, μια φανταστική φιλία που παρόμοιά της δεν έχω ξαναδεί σε video game. Μετά από ώρες ταξιδιών με τον Noctis και την παρέα του, δέθηκα μαζί τους, συγκινήθηκα και γέλασα με τα γεγονότα που τους συνέβαιναν καθώς διέσχιζαν τον τεράστιο κόσμο του Eos. Παρόλα αυτά, το ίδιο δεν μπορούμε να πούμε για τους κακούς του παιχνιδιού. Πολλοί villains που εμφανίζονταν σε διάφορα κομβικά σημεία της ιστορίας, είτε τους έβλεπα πρώτη φορά (έχοντας δει και απολαύσει το Kingslaive) είτε όχι, δεν εντυπωσίαζαν με τα λεγόμενα και τις πράξεις τους. Πολλοί εχθροί αν και καλοσχεδιασμένοι γραφικά και ακουστικά, έχαναν σε αίγλη λόγω έλλειψης κάποιου backstory που να εξηγούσε τις προθέσεις τους.

Όσο περνούσαν τα chapters η γενικότερη ιστορία του FFXV προχωρούσε με αργά και σταθερά βήματα, ενώνοντας κάποια κομμάτια του puzzle, χάνοντας όμως μερικά στο δρόμο. Συγκεκριμένα, ορισμένα γεγονότα λάμβαναν χώρα συγχρόνως με τις περιπέτειες του  Noctis, τα οποία κάποιος έπρεπε να παρατηρήσει είτε σε ραδιοφωνικές εκπομπές in game είτε στους διαλόγους μεταξύ NPCs. Ειδικά, προς το τέλος του παιχνιδιού, η ιστορία πηγαίνει με αρκετά γρήγορους ρυθμούς δίνοντας την αίσθηση ότι οι developers βιάστηκαν να την τελειώσουν. Μάλιστα, ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει ένα update, το οποίο θα προσθέσει επιπλέον σκηνές στο τέλος του game!!!

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την επίσημη ανακοίνωση της Square-Enix:

After that, we’re hoping to delve deeper into the story, adding scenes that will give you new insight into character motivations, such as why Ravus walked the path he did. We will need a little time with these, as they’ll need to be localized and voiced in other languages, but we’ll let you know the details once everything is set.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η ιστορία του FFXV είναι αρκετά απλή έχοντας στον πυρήνα της την τρομερή φιλία των τεσσάρων ηρώων μας. Ο πρίγκιπας Noctis, ως διάδοχος της δυναστείας των Caelum θα προσπαθήσει με την βοήθεια των φίλων του να ανακτήσει τα σκήπτρα και τον θρόνο που του αναλογούν, προσπαθώντας να σώσει ταυτόχρονα την όμορφη πριγκίπισσα Lunafreya.

Gameplay

Άλλη μια αλλαγή που προστέθηκε στο νέο Final Fantasy είναι το Action στοιχείο το οποίο μπορεί να συνδυαστεί τέλεια (αν το επιθυμεί κάποιος) με το turn-based σύστημα μάχης των προηγούμενων τίτλων. Αν πάτε στα options και επιλέξετε Combat, σας δίνετε η επιλογή να διαλέξετε μεταξύ Wait και Action. Αν εξαιρέσουμε κάποια προβλήματα με την κάμερα σε στενά σημεία, το σύστημα μάχης του FFXV είναι πάρα πολύ διασκεδαστικό, εύκολο στο να το κατανοήσει κάποιος (χάρη και στο tutorial) αλλά και με αρκετό βάθος. Το παιχνίδι δίνει την ευκαιρία να επιλέξει κάποιος διάφορες στρατηγικές επίθεσης. Βαριά, ελαφριά και γρήγορα σπαθιά μπορούν  να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με magic spells και πυροβόλα, τα οποία μπορείτε να αλλάξετε βρίσκοντας ή αγοράζοντας άλλα. Όσον αφορά τα magic spells, φωτιά, κεραυνός και πάγος, μπορούν να μαζευτούν από πηγές διάσπαρτες στην ενδοχώρα και μαζί με άλλα αντικείμενα να δημιουργήσουν έξυπνους και θανατηφόρους συνδυασμούς. Προσοχή όμως γιατί τα spells μπορούν να βλάψουν και τους συμμάχους σας!

Η στρατηγική είναι το παν στο FFXV, και θα πρέπει να μετριάσετε τις επιλογές σας, δίνοντας τις κατάλληλες εντολές στους φίλους σας. Αν και δυστυχώς δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλους χαρακτήρες πέραν του Noctis, το σύστημα μάχης σας επιτρέπει να δίνετε εντολές στους συμμάχους σας (Gladiolus, Ignis και Prompto) να εκτελέσουν διάφορες επιθέσεις ανάλογες των ικανοτήτων τους, αλλά και να συνδυάζετε τις δυνάμεις σας για κάποια critical hits! Όπως είπαμε και παραπάνω, όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν με το Wait Mode (το οποίο αγαπήσαμε) που σας επιτρέπει να επιλέγετε ποιον εχθρό να χτυπήσετε, αλλά και να δείτε τις αδυναμίες του.

Και οι τέσσερις χαρακτήρες του FFXV (όλοι με αρκετά καλό A.I.) έχουν ειδικές ικανότητες, τις οποίες μπορεί να βελτιώσει κάποιος μέσω του “δέντρου ικανοτήτων” (Ascension) που προσφέρεται. Για να προσθέσετε κάποιο skill χρειάζεστε Ability Points (AP), τα οποία αποκτάτε με το πέρας κάποιας αποστολής ή απλά περπατώντας (υπάρχει ειδικό skill για αυτό!).

Οι αποστολές στο Final Fantasy XV έχουν άρωμα The Witcher, καθώς περιλαμβάνουν την εξόντωση κάποιου τέρατος ή την μεταφορά/αναζήτηση κάποιου αντικειμένου, φωτογράφιση, chocobo racing, ψάρεμα, συλλογή συνταγών για τον Ignis και εύρεση μουσικών δίσκων για την Regalia. Η ολοκλήρωση κάποιας αποστολής σας ανταμείβει με gil (τα χρήματα του game) ή αντικείμενα-φαγητά. Όσον αφορά τα φαγητά, θα βρείτε μια πλούσια ποικιλία από menu για να χορτάσουν οι φανταστικοί φίλοι μας. Προσοχή όμως γιατί μπορεί να σας ανοίξει η όρεξη!

Από κάτω μπορείτε να δείτε μερικά παραδείγματα από την κουζίνα του FFXV:

Μετά από ένα πλούσιο γεύμα, καλό θα είναι να ξεκουραστείτε είτε κάνοντας camping στην εξοχή είτε αράζοντας σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου, ώστε οι φίλοι μας να είναι φρέσκοι το επόμενο πρωί. Η ξεκούραση σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε τα EXP που κερδίσατε κατά την διάρκεια της κουραστικής μέρας, αλλά και να δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξε ο  Prompto, ενώ εμείς παίζαμε! Το παιχνίδι διαθέτει σύστημα εναλλαγής νύκτας-μέρας και η περιπλάνηση της νυκτερινές ώρες είναι άκρως επικίνδυνη (αλλά όχι ακατόρθωτη) καθώς δαίμονες και άγρια νυκτερινά πλάσματα μπορεί να σας επιτεθούν! Το στοιχείο αυτό αυξάνει αρκετά το επίπεδο δυσκολίας (το οποίο φτάνει μέχρι το normal στο NG κακώς!) και είναι μια καλή πρόκληση σε όσους αρέσει να ταξιδεύουν τη νύκτα.

Τα ταξίδια στο FFXV είναι άκρως απολαυστικά αν διαθέτει κανείς την Regalia του Noctis ή τα γνωστά chocobos! Στη Regalia μπορείτε να ακούσετε, ενώ ταξιδεύετε, γνωστά κομμάτια από προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Το μόνο αρνητικό με το σύστημα οδήγησης είναι ότι δεν έχετε τον πλήρη έλεγχο του οχήματος και περιορίζεστε μόνο στο δρόμο. Αντίθετα, τα chocobos είναι ένα πιο διασκεδαστικό και κλασσικό μέσο μεταφοράς. Αν και όχι τόσο βασιλικό δεν συμφωνείτε;

Γενικά, το παιχνίδι συνδυάζει τα πάντα και θα ευχαριστήσει πιστεύω και τον πιο απαιτητικό gamer. Εμείς τουλάχιστον μείναμε ευχαριστημένοι από το πλούσιο περιεχόμενο, παρά τα προβλήματα στην κάμερα και το spam σε healing items . Όσον αφορά το τελευταίο, θα προτιμούσαμε το game να έθετε ένα όριο στον αριθμό αυτών, καθώς μπορεί εύκολα να τα υπερχρησιμοποιήσει κάποιος μειώνοντας κατά πολύ το επίπεδο δυσκολίας και την αναμενόμενη πρόκληση.

Γραφικά

Για τα γραφικά του FINAL FANTASY XV  δεν μπορεί να πει κανείς πολλά καθώς είναι FANTASτικά! Από που να ξεκινήσει κανείς…

Στην PS4 έκδοση που δοκιμάσαμε τα μοντέλα των χαρακτήρων και η φυσικότητα του περιβάλλοντος φτάνουν σε αρκετά σημεία τα επίπεδα του Uncharted 4 (για open world game είναι μεγάλο προτέρημα). Ξεκινώντας από τους κυρίως χαρακτήρες, φαίνεται πως η square-enix έκανε καταπληκτική δουλειά στην απόδοση των προσώπων των ηρώων μας αλλά και του ρουχισμού τους. Παράλληλα, και οι κακοί του παιχνιδιού παρόλο που σεναριακά δεν λάμπουν, γραφικά έχουν άλλον αέρα! Από την άλλη πλευρά όμως, για να είμαστε αντικειμενικοί, ορισμένοι ασήμαντοι χαρακτήρες μοιάζουν να προέρχονται από την παλιά γενιά κονσολών δημιουργώντας το ερώτημα: μήπως χρησιμοποίησαν παλιές σκηνές; (εσείς τι λέτε;)

Δείτε παρακάτω τις εικόνες που τραβήχτηκαν in game και πείτε μας στα σχόλια τι πιστεύετε:

The Good:

The Bad:

 

Γυρνώντας πάλι στα καλά,  τα διάφορα τέρατα που θα συναντήσετε στην χώρα του Eos έχουν και αυτά την δική τους μαγεία! Ζώα και δαίμονες έχουν και αυτά την δική τους φυσικότητα κινήσεων και ανταποκρίνονται αρκετά καλά στο περιβάλλον στο οποίο συμβιώνουν.

Όσον αφορά το περιβάλλον, η ποικιλία τοπίων που προσφέρεται είναι μοναδική και αν συνδυαστεί και με το δυναμικό φωτισμό, δίνει μια πολύ καλή αίσθηση ρεαλιστικότητας. Παρόλα αυτά υπάρχουν και εδώ κάποια μελανά σημεία. Σε ορισμένα σημεία του παιχνιδιού τα οποία δεν είναι και τόσο σπάνια, διακρίνονται ξεκάθαρα κάποια πολύ χαμηλά textures και άσχημα pop-ups, τα οποία έχουν ίσως να κάνουν με την ταραχώδη πορεία ανάπτυξης του game.

Μουσική-Ήχος-Voice Acting

Είναι δυνατόν να έχουμε FINAL FANTASY παιχνίδι χωρίς καταπληκτική, σαγηνευτική και μαγευτική μουσική υπόκρουση; Ο σύνθετης  Yoko Shimomura έκανε φοβερή δουλειά δημιουργώντας φανταστικά κομμάτια, τα οποία μπορείτε να απολαύσετε ξεχωριστά, κατεβάζοντάς τα στο PS4!

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τα soundtracks του FINAL FANTASY XV:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=pwyUlA7vQZk]

Όσον αφορά το voice acting των ηθοποιών που δώσανε φωνή στους χαρακτήρες του game, μπορούμε να πούμε πώς κάνανε αρκετά καλή δουλειά στην Αγγλική έκδοση και στην απόδοση έκφρασης-φωνής. Παρόλα αυτά, σας συνιστούμε να παίξετε το παιχνίδι στην Ιαπωνική εκδοχή καθώς μερικές εκφράσεις φαίνεται να μην κολλάνε πάρα πολύ με τις πράξεις ορισμένων χαρακτήρων.

Διάρκεια

Το FINAL FANTASY XV θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετό καιρό χάρη στα διάφορα side quests, minigames και εξερευνήσεις. Εμείς χρειαστήκαμε γύρω στις 37-40 ώρες για να τερματίσουμε το παιχνίδι κάνοντας ταυτόχρονα διάφορα side quests. Το καλό είναι ότι όταν τερματίσετε την κυρίως ιστορία θα μπορείτε να επιστρέψετε (μέσω ενός clear save file) σε παλιά quests και τοπία και να εξερευνήσετε τον μαγικό κόσμο του Eos!

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία
8
Gameplay
9
Γραφικά
9,5
Μουσική΄- Ήχος
10
Διάρκεια
9
Προηγούμενο άρθροΠροβληματισμένοι στη Νότια Κορέα με το #Batterygate
Επόμενο άρθροΗ σειρά Samsung Galaxy A 2017 θα είναι πιο ανθεκτική από ποτέ
Άλεξ εδώ... έχοντας περάσει τα εφηβικά gaming χρόνια μου με τα μεταχειρισμένα Game Boy του ξαδέρφου μου, μετατράπηκα με τον καιρό σε PlayStationManiac. Περιμένω υπομονετικά το επόμενο evolution μου σε PC gamer!
final-fantasy-xv-reviewΤο Final Fantasy XV αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς . Χάρη στο πλούσιο περιεχόμενο που προσφέρει, τα πανέμορφα γραφικά και τη σαγηνευτική μουσική, επαναφέρει τη σειρά στις παλιές της δόξες εισάγοντας παράλληλα νέα, ανανεωμένα στοιχεία που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Και μην φοβάστε αν δεν έχετε παίξει κάποιο Final Fantasy... η πρώτη φορά είναι και η καλύτερη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.