Ένας ανυποψίαστος ιδιοκτήτης Airbnb βρέθηκε με λογαριασμό τηλεφώνου 3.500 ευρώ όταν ο Κινέζος επισκέπτης του εκμεταλλεύτηκε την παροχή σταθερής τηλεφωνίας μέσω του router για να κάνει κλήσεις στην Κίνα. Αυτό το περιστατικό αναδεικνύει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως το Airbnb προτείνουν ότι η προσφορά internet μέσω WiFi κάνει τα ακίνητα πιο ελκυστικά. Όμως, λίγοι δίνουν σημασία στην παροχή σταθερής τηλεφωνίας που συνοδεύει το internet και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράνομα από τους ενοικιαστές.

Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Οι επισκέπτες με κακές προθέσεις φέρνουν σταθερά τηλέφωνα και τα συνδέουν στο router μέσω ενός splitter ή απευθείας, κάνοντας κλήσεις στο εξωτερικό που χρεώνονται, προφανώς, στον ιδιοκτήτη. Το φαινόμενο αυτό έχει γίνει συχνότερο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, και οι λογαριασμοί μπορεί να φτάσουν από εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες ευρώ – όπως στην περίπτωση του Κινέζου και τον 3.500 ευρώ.

Τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα διαθέτουν στο Airbnb; Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) έχουν δεχτεί πολλές καταγγελίες από ιδιοκτήτες και προτείνουν τα εξής μέτρα προστασίας:

  • Απενεργοποίηση σταθερής τηλεφωνίας: Αν έχεις σταθερή τηλεφωνία μέσω του router, απενεργοποίησέ την.
  • Φραγή εξερχόμενων κλήσεων: Ενεργοποίησε τη φραγή για να αποτρέψεις τις κλήσεις σε αριθμούς εκτός του σπιτιού.
  • Χρήση πακέτων internet μέσω κινητής τηλεφωνίας: Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τη χρήση πακέτων 5G ή 4G που δεν περιλαμβάνουν σταθερή τηλεφωνία, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι επισκέπτες δεν μπορούν να κάνουν κλήσεις.
  • Ειδικές συμφωνίες με παρόχους: Υπάρχουν ειδικά πακέτα που προσφέρουν ασφαλές internet για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και μπορείς να εξετάσεις αν υπάρχουν τέτοια πακέτα διαθέσιμα στην περιοχή του ακινήτου.

Αν είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου και το μισθώνεις μέσω Airbnb, προστατεύσου από απρόβλεπτα έξοδα και διασφάλισε ότι οι επισκέπτες σου δεν θα εκμεταλλευτούν την παροχή τηλεφωνίας. Με μερικά απλά βήματα, μπορείς να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις και να απολαύσεις μια ομαλή εμπειρία ενοικίασης, χωρίς να γίνεις το επόμενο θύμα ενός Κινέζου που θα σε χρεώσεις με 3.500 ευρώ.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.