Πηγή εικόνας: phonearena.com

Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα αποτελέσματα έρευνας της εφημερίδας Chicago Tribune η οποία εξέτασε μερικά smartphones για την ακτινοβολία radiofrequency (RF) που εκπέμπουν. Η εφημερίδα ανακάλυψε κάτι που εγείρει έντονες ανησυχίες. Η RF ακτινοβολία που εκπέμπει το iPhone 7 όχι μόνο ξεπερνά τα ασφαλή όρια, αλλά ήταν και διπλάσια από αυτή που η Apple διαπιστώνει στις δικές της δοκιμές. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η FFC (ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ) υποστηρίζει στην ιστοσελίδα της ότι οποιοδήποτε smartphone έχει εγκριθεί ότι είναι ασφαλές για χρήση, δεν θα ξεπεράσει ποτέ τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια έκθεσης σε ακτινοβολία που θεωρούνται ασφαλή. Ωστόσο τέσσερα iPhone 7 που δοκιμάστηκαν από την Tribune, παρουσίαζαν ακτινοβολία πάνω από τα ασφαλή επίπεδα. Η FCC απάντησε τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει τη διεξαγωγή των δικών της δοκιμών μέσα στους επόμενους μήνες.

Η Tribune στην έρευνά της δοκίμασε 11 διαφορετικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένου του iPhone 7, iPhone X, iPhone 8 και iPhone 8 Plus, Samsung Galaxy S9, Samsung Galaxy S8,Samsung Galaxy J3, Moto E5 Play, Moto G6 Play, Moto E5 και το Blu Vivo 5 Mini. Το κάθε ένα από τα smartphones δοκιμάστηκε για να διαπιστωθεί η ποσότητα της εκπεμπόμενης RF ακτινοβολίας στα 2mm, 5mm, 10mm και σε ως 15mm. Το 2mm test έγινε για να προσομοιωθεί πόση ακτινοβολία ένα άτομο θα λάβει αν τοποθετήσει το handset σε ένα μπλουζάκι ή στην τσέπη. Η Tribune τονίζει ότι σε αυτήν την απόσταση, οι περισσότερες συσκευές που δοκιμάστηκαν, ξεπέρασαν τα όρια RF ακτινοβολίας.

Το όριο της FCC είναι 1,6 watts ανά κιλό κατά μέσο όρο σε ένα γραμμάριο ιστού. Οι δοκιμές της Tribune έδειξαν ότι το iPhone 7 ξεπερνούσε το όριο αυτό όταν δοκιμαζόταν σε απόσταση 2mm και 5mm. Σε πολλές δοκιμές, τα επίπεδα της ακτινοβολίας έφθασαν το διπλάσιο από το όριο που έχει θέσει η FCC. Το χειρότερο score με 8.22W/kg ανήκει στο Galaxy S8 που παρήγαγε αυτό το επίπεδο ακτινοβολίας από απόσταση 2mm.

Όταν η Tribune παρουσίασε τα αποτελέσματα στην Apple, η εταιρεία ανέφερε στην εφημερίδα πως να ενεργοποιήσει αισθητήρες στο iPhone 7 που μείωναν την ακτινοβολία. Αλλά ακόμη και μετά από αυτήν την αλλαγή, το iPhone 7 συνέχιζε να εκπέμπει αρκετή ακτινοβολία. Η Apple στη συνέχεια προέβη σε επίσημη δήλωση, τονίζοντας ότι οι δοκιμές της εφημερίδας είναι μη ακριβείς εξαιτίας του setup δοκιμών το οποίο  δεν υπακούει στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την αξιολόγηση ενός iPhone, ενώ υπενθυμίζει ότι το iPhone 7 είναι πλήρως πιστοποιημένο από την FCC αλλά και κάθε χώρα στην οποία πωλείται, με την ανακοίνωση της Samsung να κινείται στα ίδια επίπεδα. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν η RF ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους ανθρώπους, σε υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία των ιστών, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να διατρέχουν τα μάτια και οι όρχεις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.