Όταν η αμερικάνικη “τρέλα” συναντά τον θρησκευτικό φανατισμό, το αποτέλεσμα είναι το χαοτικό και ελεύθερο Far Cry 5!

Στο νέο κεφάλαιο της σειράς, η Ubisoft εισάκουσε τις προσευχές των fans, αλλάζοντας σε ορισμένα σημεία το gameplay του παιχνιδιού, διατηρώντας όμως την επιτυχημένη συνταγή των προηγούμενων τίτλων. Το εκρηκτικό όμως gameplay συνοδεύεται και από το θάρρος της εταιρίας να ακουμπήσει σύγχρονες πτυχές που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλο παιχνίδι. Διατηρώντας πάντα μια ισορροπία ανάμεσα στα “σατανικά” σχέδια της αίρεσης και τις κωμικοτραγικές αμερικάνικες φιγούρες που θα συναντήσει κανείς στη Montana, το νέο κεφάλαιο αποτελεί ένα από τα πιο διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα παιχνίδια της σειράς! Είναι όμως αρκετά όλα αυτά για να δικαιολογήσουν την αγορά του παιχνιδιού; Πάμε να ανακαλύψουμε μαζί τα υπόλοιπα κομμάτια του puzzle που λέγεται Far Cry 5!

Ιστορία

Ο φανατισμός (από τη λατινική λέξη fanum/ιερό) υπήρχε και υπάρχει ακόμη στις μέρες μας, υπό διάφορες μορφές (αθλητισμός, πολιτική, θρησκεία, έθνος) και οδηγεί συχνά σε άγριες εκδικητικές πράξεις εναντίον όσων αμφισβητούν το αντικείμενο που λατρεύεται. Η αίρεση που βασανίζει τους κατοίκους της Hope County στην Montana (Η.Π.Α.) ονομάζεται Project Eden’s Gate (P.E.G.) και o αρχηγός της, ο Joseph Seed, επονομαζόμενος και ως The Father, κυβερνά την επικράτεια μαζί με τα αδέρφια του John, Jacob και Faith Seed. Με ένα στρατό από αιμοδιψείς ακόλουθους, ο Πάτερ έχει συλλάβει, βασανίσει και σκοτώσει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της Hope County. Για να βάλει ένα τέλος στις παράνομες πράξεις του J. Seed, o σερίφης της κομητείας οργάνωσε μια επίλεκτη ομάδα κρούσης προκειμένου να τον συλλάβει, της οποίας μέλος είναι και ο πρωταγωνιστής τον οποίο υποδυόμαστε. Όπως σε κάθε αστυνομική περιπέτεια, τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμέναμε, με αποτέλεσμα ο Seed να ξεφύγει και τα μέλη της ομάδας μας να αιχμαλωτιστούν. Στόχος μας αποτελεί η αποδυνάμωση της αίρεσης με κάθε δυνατό τρόπο, καθώς και η απελευθέρωση των συμμάχων μας από τους Peggies (συντομογραφία για τους ακόλουθους του Project Eden’s Gate – PEG).

Οι ιστορίες των θυμάτων αυτής της αίρεσης απεικονίζονται στον χαρακτήρα μας μέσα από πολύ καλοφτιαγμένες κινηματογραφικές σκηνές (μόνο για το main story), με διαλόγους με διάφορα NPCs στον τόπο του εγκλήματος και με αρκετά λεπτομερείς σημειώσεις ή/και κασέτες.

Η Hope County έχει μοιραστεί στα τρία αδέρφια Seed, με αποτέλεσμα τα γεγονότα που συμβαίνουν σε κάθε επικράτεια να αφορούν κάθε φορά έναν αδερφό/η. Ο κάθε κακός έχει την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα καθώς και μεθόδους βασανισμού. Για παράδειγμα, η Faith χρησιμοποιεί ναρκωτικά ψυχεδελικά αέρια, ενώ ο John δικάζει και εξιλεώνει ως σύγχρονος Ιωάννης ο Βαπτιστής. Το μόνο αρνητικό στην υπόθεση είναι ο μειωμένος χρόνος δράσης που έχουν μέσα στο παιχνίδι. Εκτός όμως από το Main Story του παιχνιδιού, θα πρέπει να τονίσουμε και τα διάφορα side quests που πρόκειται να συναντήσετε στην Montana. Κάθε παράλληλη ιστορία του παιχνιδιού αποτελεί μια διακωμώδηση της αμερικάνικης κουλτούρας. Τρανταχτά παραδείγματα side quests αποτελούν η δημιουργία μηχανής τηλεμεταφοράς για έναν τρελο-επιστήμονα, το μάζεμα όρχεων ταύρου για το φεστιβάλ ψημένων όρχεων – Testy Festy, καθώς και η προστασία ενός σκηνοθέτη που βρίζει την σειρά Far Cry (wtf?). Υπάρχουν βέβαια οι γνωστές αποστολές συλλογής αντικειμένων, αλλά στην πλειοψηφία τους αποτελούν ενδιαφέρουσες μικρές ιστορίες με μεγάλη δόση χιούμορ.

Συμπερασματικά, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το σενάριο που διαπραγματεύεται το παιχνίδι ως αρκετά ικανοποιητικό, με μια επιτυχημένη ισορροπία ανάμεσα  στις σοβαρές κύριες αποστολές και τα διασκεδαστικά side quests.

Gameplay

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του παρόντος Review, το gameplay του Far Cry 5 δεν ξέφυγε πολύ από το κύριο δόγμα των προηγούμενων τίτλων, αλλά παρόλα αυτά γίνανε μικρές αλλαγές προς το καλύτερο! Πρώτη αλλαγή που θα παρατηρήσετε κατά την περιήγηση σας στη Hope County είναι η παντελής απουσία Radio towers, που επέτρεπαν την εμφάνιση σημείων ενδιαφέροντος. Τώρα, η εξερεύνηση έχει πιο πολύ σημασία καθώς μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε αποστολές, χρήματα και αντικείμενα. Mini map, ενοχλητικά μηνύματα στο User Interface (U.I.) έχουν επίσης εξαφανισθεί με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ πιο ελεύθερο οπτικό πεδίο. Απλοποιημένο επίσης εμφανίζεται το crafting και το lootαρισμα…με αποτέλεσμα κινήσεις και ενέργειες να απαιτούν λιγότερο χρόνο in game!

Για να προχωρήσουμε στην ιστορία κάθε περιοχής χρειαζόμαστε Πόντους Αντίστασης (Resistance Points). Οι πόντοι αυτοί κερδίζονται μέσω της ολοκλήρωσης των Main missions, των side quests, με την απελευθέρωση φυλακίων (Cult Outposts) και φυλακισμένων πολιτών, την καταστροφή κτημάτων της αίρεσης και εξολόθρευση αρχηγών. Αρωγό στην προσπάθειά μας να απελευθερώσουμε την κομητεία αποτελούν τα Guns For Hire, δηλαδή NPCs και εξημερωμένα ζώα, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να έρθουν να μας βοηθήσουν στις αποστολές μας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) τους είναι αρκετά βελτιωμένη, ειδικά αν την συγκρίνουμε με αυτή των συμμάχων μας στο Ghost Recon Wildlands. Καλύτερός μου σύμμαχος ήταν ο Boomer, ένα θαρραλέο σκυλί-φύλακας που σαν άλλος D-Dog (MGSV), τάγκαρε εχθρούς και μας προστάτευε από απειλές.

Το A.I. των εχθρών σε αντιδιαστολή έχει παραμείνει μέτριο, με αποτέλεσμα πολλές φορές να περνάμε απαρατήρητοι ή να μην παρατηρούν τους συμμάχους μας μπροστά τους.

  

Στη διάθεσή μας, εκτός από NPCs, έχουμε ένα ικανοποιητικό οπλοστάσιο το οποίο κυμαίνεται από τόξα, snipers, ρουκέτες έως και παραμαγνητικά εξωγήινα όπλα. Κάθε όπλο μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη. Για παράδειγμα, μπορούμε σε sniper να προσθέσουμε σιγαστήρα και διόπτρα. Παρόλα αυτά, τα εξαρτήματα δεν είναι πολλά και θα περιμέναμε περισσότερες επιλογές σε αυτό το κομμάτι. Κάθε όπλο μπορεί να ξεκλειδωθεί σταδιακά, ενώ εξελίσσεται η ιστορία, καταβάλλοντας ένα χρηματικό ποσό. Τα χρήματα που θα χρειαστούμε ανευρίσκονται με την ολοκλήρωση αποστολών ή την εξερεύνηση του τόπου. Αν φοβάστε ότι δεν θα σας φτάσουν τα χρήματα, μην φοβάστε γιατί το παιχνίδι δεν είναι διόλου φειδωλό και θα σας ανταμείβει σχεδόν πάντα. Κατά αυτόν τον τρόπο, τα Microtransactions που υπάρχουν είναι σχεδόν αχρείαστα και χρησιμεύουν μόνο σε εκείνους που δεν έχουν τον χρόνο και την όρεξη να εξερευνήσουν τα μαγευτικά τοπία της Montana.

Η εξερεύνηση είναι το Α και το Ω στο νέο Far Cry και για να το κάνουμε αυτό θα χρειαστούμε μέσα μεταφοράς. Και σε αυτό το σημείο έγινε πολύ καλή δουλειά ως προς τις επιλογές που προσφέρονται. Υδροπλάνα, πολεμικά ελικόπτερα, Νταλίκες, Γουρούνες και θανατηφόρα Τρακτέρ μας επιτρέπουν να οργώσουμε τους δρόμους της κομητείας. Παρόλα αυτά, οι δρόμοι δεν είναι ασφαλείς καθώς το εκνευριστικό και ανεξέλεγκτο spawn των εχθρών στο δρόμο δεν επιτρέπει την ήρεμη εξερεύνηση του κόσμου. Αν και το παιχνίδι ωθεί το χαοτικό τρόπο δράσης, θα προτιμούσα μια πιο περιστασιακή εμφάνιση των εχθρών.

To main story μαζί με τις υπόλοιπες περιπέτειες στην Montana μπορείτε να τις ζήσετε επίσης με κάποιο φίλο σας, που ΕΧΕΙ αγοράσει το παιχνίδι στην ίδια πλατφόρμα, χάρη στο Co-op mode που προσφέρεται. Αν και πολύ ωραία σαν ιδέα, θα προτιμούσα να υπήρχε ένα σύστημα παρόμοιο με το A Way Out που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ή/και η δυνατότητα για Split Screen. Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι να προσθέσουμε αυτή την ξεχασμένη επιλογή; Φαίνεται πως όσο οι οθόνες μεγαλώνουν, τόσο η στενή επαφή με τους συνανθρώπους μας μικραίνει. Γυρνώντας στο Far Cry 5, ένα επιπλέον mode αποτελεί το Arcade, χάρη στο οποίο μπορούμε να παίξουμε solo, co-op και PvP (6vs6), σε διάφορες πίστες, καρπός της φαντασίας της Far Cry κοινότητας. Άμα και εσείς ονειρευόσασταν να γίνετε Game designers τότε μέσω του Far Cry Arcade, μπορείτε να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας δημιουργώντας το δικό σας map. Τα αντικείμενα (πάνω από 9000) που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προέρχονται από τους κόσμους των Assassin’s Creed: Black Flag, Assassin’s Creed: Unity, Watch Dogs, Far Cry, Far Cry Primal και Far Cry 5.

Γραφικά και Ήχος

Κάθε Far Cry παιχνίδι διαδραματιζόταν μέχρι τώρα σε κάποιο εξοχικό μέρος του κόσμου, Αφρική, Ιμαλάια και τροπικά νησιά του Ειρηνικού ήταν τα συνηθισμένα σκηνικά στα προηγούμενα κεφάλαια. Ποιος θα περίμενε όμως ότι η πιο “πολιτισμένη” Montana των H.Π.Α. να παρουσίαζε τόση ομορφιά; Τυπικές αμερικάνικες φάρμες, πυκνά πράσινα δάση κατοικημένα από αρκούδες και λύκους, καθώς και χρυσές καλλιέργειες σιτηρών να ανεμίζουν ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, είναι μερικά από τα στιγμιότυπα της “πολιτισμένης” φύσης της Hope County. Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι η επανάληψη των φυσικών τοπίων είναι εμφανής και δύσκολα θα συναντήσουμε ποικιλομορφία τόσο στην πανίδα όσο και στην χλωρίδα του τόπου. Πιο εμφανής είναι η επανάληψη στους ανθρώπους – NPCs της Hope County και ειδικά στους εχθρούς οι οποίοι δεν ξεφεύγανε από το μοτίβο του χιπστερ μουστακαλή με τατουάζ σταυρό στο κούτελο. Επιπρόσθετα, δεν υπήρχε εναλλαγή καιρού (βροχή, χιόνια), παρόλο που το γεωγραφικό πλάτος της πολιτείας το επέτρεπε. Όσον αφορά το ακουστικό τομέα, έχουμε ένα πολύ καλό συγχρονισμό χειλιών-διαλόγου, καθώς και ορισμένα καλά soundtracks στις περιστάσεις έντονης δράσης, παρόλα αυτά και σε αυτόν τον τομέα είναι αρκετά έντονη η επανάληψη.

Διάρκεια

Το Far Cry 5 θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετό καιρό, χάρη στα ποικίλα quests που θα εμφανιστούν μπροστά σας, την αναγκαστική και καθόλου κουραστική εξερεύνηση που θα κάνετε, αλλά και τα επιπρόσθετα modes (Arcade και Co-op) που προσφέρονται. Η συνολική διάρκειά του κυμαίνεται γύρω στις 25-30 ώρες διασκέδασης, μέγεθος ικανοποιητικό για ένα Far Cry και single player παιχνίδι.  Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσαμε να υπογραμμίσουμε είναι η έλλειψη της δυνατότητας επανάληψης ολοκληρωμένων αποστολών, τόσο του main story όσο και των side quests.

Συμπερασματικά, το Far Cry 5 αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για όσους θα ξεκινήσουν ένα FC game, ενώ για τους βετεράνους της σειράς αποτελεί μια συνέχεια των προηγούμενων τίτλων, όπως είναι και λογικό, με κάποιες καλοδεχούμενες βελτιώσεις. Το νέο κεφάλαιο της σειράς δεν ανακαλύπτει τον τροχό, αλλά αυτό που κάνει το κάνει πολύ καλά…!

Στο κάτω κάτω αν κάτι δουλεύει γιατί να το αλλάξεις;

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
9
GAMEPLAY
8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ
8.5
ΗΧΟΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ
7.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
9
Προηγούμενο άρθροOperation Faceblock: Στις 11 Απριλίου, εσύ θα συμμετέχεις;
Επόμενο άρθροΗ εγκατάσταση της Google Camera θα βελτιώσει κατά πολύ τις φωτογραφίες του Galaxy S9 σου
Alex Lazaridis
Άλεξ εδώ... έχοντας περάσει τα εφηβικά gaming χρόνια μου με τα μεταχειρισμένα Game Boy του ξαδέρφου μου, μετατράπηκα με τον καιρό σε PlayStationManiac. Περιμένω υπομονετικά το επόμενο evolution μου σε PC gamer!
far-cry-5-review-xaos-kai-eleytheriaΣυμπερασματικά, το Far Cry 5 αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για όσους θα ξεκινήσουν ένα FC game, ενώ για τους βετεράνους της σειράς αποτελεί μια συνέχεια των προηγούμενων τίτλων, όπως είναι και λογικό, με κάποιες καλοδεχούμενες βελτιώσεις. Το νέο κεφάλαιο της σειράς δεν ανακαλύπτει τον τροχό, αλλά αυτό που κάνει το κάνει πολύ καλά...! Στο κάτω κάτω αν κάτι δουλεύει γιατί να το αλλάξεις;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.