Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο βρήκαν έναν τρόπο να παρακολουθούν ένα τηλέφωνο με βάση το σήμα Bluetooth του. Οι ερευνητές του UCSD εστίασαν σε συσκευές αποτυπωμάτων που επικοινωνούν με Bluetooth Low Energy (BLE).

Η τεχνολογία BLE σχεδιάστηκε για να μειώνει την κατανάλωση ενέργειας του παραδοσιακού Bluteooth με κόστος εύρος ζώνης και εμβέλειας. Ωστόσο, τα αρνητικά αντισταθμίστηκαν από τα θετικά, δεδομένου ότι χρησιμοποιεί μόνο το 1% της ενέργειας που απαιτείται από το παραδοσιακό Bluetooth. Αυτό επέτρεψε σε συσκευές εξοπλισμένες με BLE να εκπέμπουν συνεχώς.

Αντί να προσπαθούν να σπάσουν την κρυπτογράφηση των δεδομένων εντός του σήματος, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον εντοπισμό μοναδικών στοιχείων του ραδιοφωνικού σήματος που εκπέμπεται. Όλοι οι ασύρματοι πομποί έχουν μια διακύμανση σήματος μοναδική για κάθε συσκευή. Οι διακυμάνσεις μεταφέρονται μέσω του σήματος και μπορούν να απομονωθούν από τα δεδομένα, δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτύπωμα για τη συσκευή εκπομπής.

Τα αποτυπώματα είναι επίσης μοναδικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο το ποσοστό ψευδώς θετικών όσο και το ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων ήταν κάτω από 5% όταν χρησιμοποιούσαν την τεχνική τους. Και σε ορισμένες συσκευές, το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών ήταν 0%. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση όπου το αποτύπωμα αναγνωρίστηκε εσφαλμένα.

Όμως, ενώ τα στοιχεία μπορεί να είναι τρομακτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σημαντικά όρια σε αυτή τη μέθοδο παρακολούθησης. Για αρχή, δεν είναι όλες οι ατέλειες μοναδικές. Ορισμένα chipset BLE παράγουν παρόμοιες ατέλειες, καθιστώντας την αναγνώριση πολύ πιο δύσκολη. Επιπλέον, τα αποτυπώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη θερμοκρασία, γεγονός που περιορίζει την ευπάθεια του Bluetooth σε πιο σταθερά περιβάλλοντα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η ευπάθεια του Bluetooth δεν ανησυχεί τους ειδικούς. Αν παρ’ όλα αυτά εσείς ανησυχείτε, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι απλώς να απενεργοποιήσετε το Bluetooth στη συσκευή σας, τουλάχιστον όταν δεν το χρειάζεστε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.