Έχουμε δει ένα σωρό εφαρμογές και προγράμματα να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές των χρηστών για να εξορίσουν κρυπτονομίσματα, χωρίς την άδεια τους. Από εφαρμογές όπως browsers, ή τίποτα εργαλεία της πλάκας που τα βρίσκεις μετά από ατελείωτο ψάξιμο και κανονικά δεν θα έπρεπε να τα χρησιμοποιείς καν, περιμένεις τέτοιες συμπεριφορές. Αλλά, τι θα έλεγες αν σε πληροφορούσα ότι το Norton 360 εγκαθιστά crypto miner στα PC των χρηστών; Ναι, όντως, συμβαίνει, και το εργαλειάκι ονομάζεται Norton Crypto.

Κάπου εδώ αναρωτιέσαι, όλο αυτό είναι νόμιμο; Πράγματι μπορεί ένα πρόγραμμα προστασία από τέτοιες φάσεις μπορεί να εκμεταλλεύεται έτσι τα PC των χρηστών; Σύμφωνα με την εταιρεία, ναι. Υπάρχει σελίδα FAQ που αναφέρει τα πάντα για το εργαλείο, τα παρουσιάζει όλα νόμιμα, και η εταιρεία αποκαλεί το Norton Crypto ως χαρακτηριστικό και λέει ότι ο miner χρησιμοποιεί το PC για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων μόνο όταν είναι σε φάση αδράνειας. Λες και αυτό αλλάζει τίποτα.

Το Norton Crypto εξορίσει Ethereum, η εταιρεία λέει ότι είναι διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες που έχουν κατάλληλο hardware, πως προσφέρει τη δυνατότητα να κλείνεις τον miner όποτε θες, και πώς δημιουργεί ένα digital wallet για κάθε χρήστη με του που ενεργοποιεί το εργαλείο πρώτη φορά. Τι κερδίζει η Norton; Παίρνει το 15% των κρυπτονομισμάτων που εξορίσουν οι χρήστες. Στο μέλλον θέλει να προσθέσει περισσότερα κρυπτονομίσματα στο εργαλείο και λέει ότι ο κάθε χρήστης μπορεί να μεταφέρει το περιεχόμενο του digital wallet του στο Coinbase για να κάνει αναλήψεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να την στείλουμε να πληρώνει και τον λογαριασμό του ρεύματος την Norton. Απαράδεκτο από οποιαδήποτε εταιρεία να κάνει κάτι τέτοιο, ιδίως μίας του κύρους της! Καταρχάς γιατί να παίρνει, με το έτσι θέλω το 15% των κρυπτονομισμάτων, αυτή τα εξόρυξε ή είναι ο νταβατζής μας;

    • Η Νόρτον είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη εταιρεία, με τεράστια διεθνή εμπειρία στα λογισμικά ασφαλείας, γνωρίζετε κάτι ασφαλέστερο και καλύτερο να αντιπαραβάλλετε? Το υψηλό ποσοστό κρατήσεων στην εξόρυξη παρ’ολα αυτά δεν με βρίσκει σύμφωνο. Ίσως ένα 5%μαξ να ήταν δικαιότερο.

  2. Εκμεταλλεύεται την άγνοια και την αμάθεια των χρηστών και τους το πουλά ως χάρη.

  3. Η υπηρεσία ειναι ενεργοποιημενη ΜΟΝΟ στις ΗΠΑ και μπορει ο χρηστης να την απενεργοποιησει. Στην Ελλαδα, το σχετικο αρχειο υπάρχει στον υπολογιστή αλλα η υπηρεσια ειναι απενεργοποημενη.
    Μετα το σαλο που ακολουθησε (και δικαιως κτγμ) υπαλληλοι της εταιριας δημοσιευσαν μια λυση πληρους απεγκαταστασης του λογισμικού (https://community.norton.com/en/forums/preventing-installation , 6ο σχόλιο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.