Όταν η Microsoft περιόρισε όλες τις μακροεντολές του Excel 4.0 εκ προεπιλογής το 2022 για να αποτρέψει τους διαδικτυακούς εγκληματίες από το να κάνουν κατάχρηση της λειτουργίας για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού, πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας πίστευαν ότι θα ακολουθούσαν άλλους τρόπους διάδοσης.

 

Ωστόσο, οι ερευνητές ασφαλείας της Netskope διαπίστωσαν ότι επιβλαβή αρχεία Excel εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλή, καθώς οι χρήστες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλιές  εκδόσεις του λογισμικού και ως εκ τούτου εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι σε αυτού του είδους τις επιθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Gustavo Palazolo, Staff Threat Research Engineer της Netskope, τονίζει σε εκτενές blogpost,  πώς η εταιρεία συνάντησε πρόσφατα εκατοντάδες κακόβουλα έγγραφα του Office που χρησιμοποιούνται για τη λήψη και την εκτέλεση του Emotet.

Το Emotet είναι ένα trojan το οποίο έχει σαν σκοπό την υποκλοπή πληροφοριών και ο τρόπος διάδοσης είναι μέσω email. Αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια phising και αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση για τη προσοχή που χρειάζεται στα αρχεία που ανοίγουμε μέσω email.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.