Οι υπολογιστές είναι καταπληκτικά εργαλεία και εξαιρετικά ισχυροί, αλλά μόνο όταν προγραμματίζονται από επιδέξια μυαλά. Πάρε για παράδειγμα έναν αλγόριθμο που μιμείται την ανάπτυξη της βλέννας, τον οποίο μια ομάδα ερευνητών προσαρμόζει για να μοντελοποιήσει τη μεγάλης κλίμακας δομή του Σύμπαντος!

Από τη Μεγάλη Έκρηξη, το Σύμπαν διαστέλλεται, ενώ η βαρύτητα συγκεντρώνει την ύλη σε γαλαξίες και συστάδες γαλαξιών. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται τεράστιες εκτάσεις κενού, γνωστές ως κενότητες. Αυτή η δομή συχνά αποκαλείται «κοσμικός ιστός».

Ο κοσμικός ιστός είναι η μεγαλύτερη κλίμακα της δομής του Σύμπαντος, αποτελούμενος από νήματα γαλαξιών και σκοτεινής ύλης που διασχίζουν το κενό του διαστήματος. Τα νήματα αυτά συνδέουν συστάδες γαλαξιών, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν οι απέραντες κενότητες.

Η δομή αυτή σχηματίστηκε από τη δύναμη της βαρύτητας, που έλκει την ύλη από την αρχή του χρόνου. Μελετώντας τον κοσμικό ιστό, οι επιστήμονες μπορούν να κατανοήσουν την εξέλιξη του Σύμπαντος, πώς κατανέμεται η ύλη και τη σχέση με τη σκοτεινή ύλη. Κάπου εδώ θα αναρωτιέσαι, τι σχέση μπορεί να έχει τελικά ένας αλγόριθμος βλέννας με το σύμπαν. Σύμπαν. Όλα θα ξεκαθαρίσουν σύντομα.

Από τη δεκαετία του ’80, έχει γίνει γνωστό ότι η φύση ενός γαλαξία και οι περιβαλλοντικές του ιδιότητες επηρεάζουν το πώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Ωστόσο, η ακριβής φύση αυτής της σχέσης παραμένει αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Μια ομάδα ερευνητών πιστεύει πως κατάφερε να δείξει πώς εξελίσσονται οι γαλαξίες χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο βλέννας!

Αποκαλύπτεται πόσο σκοτεινό είναι το Σύμπαν! Όχι, δεν υπάρχει τίποτα παράξενο εκεί έξω

Ομάδα, με επικεφαλής τους Farhanul Hasan και Joe Burchett, δημοσίευσε τα ευρήματά της τον Αύγουστο στο περιοδικό Astrophysical Journal. Στο άρθρο περιγράφεται πώς ο αλγόριθμος βλέννας βοήθησε να ξεκλειδώσουν τα μυστήρια του σύμπαντος.

Ο Burchett πρότεινε τη χρήση του αλγορίθμου βλέννας για αστροφυσικές εφαρμογές, και ο Hasan, μαζί με την ομάδα, προσαρμόσαν τον αλγόριθμο για να τους βοηθήσει να οπτικοποιήσουν τον κοσμικό ιστό. Συνεργάστηκαν με τον ειδικό γραφικών Oskar Elek για να αξιοποιήσουν τον αλγόριθμο.

Ο αλγόριθμος αυτός αρχικά σχεδιάστηκε για να μιμείται τη βλέννα, που μπορεί να βρει την τροφή της δημιουργώντας μια δομή παρόμοια με τον κοσμικό ιστό. Μετά από χρόνια δουλειάς, τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο λεπτομερή από τις παλιότερες μεθόδους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ σε παλαιότερες εποχές η ανάπτυξη ενός γαλαξία ενισχυόταν από την εγγύτητα σε μεγαλύτερες δομές, στις πιο πρόσφατες εποχές η εγγύτητα αυτή περιορίζει την ανάπτυξή του. Όλα αυτά κατέστησαν δυνατά χάρη στον τροποποιημένο αλγόριθμο βλέννας, ο οποίος φαίνεται ικανός να δημιουργήσει ένα ολόκληρο νέο σύμπαν.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλησπέρα!
    Από πολύ καιρό θα έλεγα, ότι σκεπόμενος τη διαστολή του σύμπαντος, όπως τη περιγράφετε και έξελίσσεται και παράλληλα προσπαθεί να αποδείξει κανείς τις βαρυτικές δυνάμεις που εμφανίζονται μέσα στο ίδιο το σύμπαν π.χ. ηλιακά συστήματα, γαλαξίες, μαύρες τρύπες κλπ. και προσπάθησα μόνο με τη σκέψη μου και το πνεύμα μου να καταλάβω και εγώ, γιατί και πώς συμβαίνει αυτό, δηλαδή γιατί δεν καταρρέει;
    Τελικά, έβαλα την απλή μου σκέψη και την τοποθέτησα ως ένα ΑΡΑΧΝΟΕΙΔΕΣ ΠΛΕΓΜΑ που συγκρατεί ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ.

    Με εκτίμηση
    Χρήστος Μωλές

  2. Χρήστο , το συμπαν ειναι κατα το μεγαλύτερο του μερος κενό . Αυτο ειναι σίγουρο γιατί μονο στο κενό το φως έχει την απολυτη ταχυτητα του c. Οσον αφορα τις δυναμεις και τις ενεργειες μεταξυ μεγαλων σωματων (ουρανιων για παραδειγμα),αυτες περιγράφονται με ακριβεια απο την γενικη θεωρια της σχετικότητας . Για οχι και τόσο μεγαλη ακρίβεια (αλλα κ παλι λειτουργούν οι τύποι ) και απο την Νευτωνεια θεωρία . Για τις ιδιότητες του φωτός απο την ειδική θεωρία της σχετικότητας . Για τις δε υποατομικες κλιμακες απο την κβαντική μηχανική . Αραχνοειδεις ιστοί δεν υπάρχουν στον χωροχρόνο .

  3. Χρήστο, η σκέψη σου για το αραχνοειδές πλέγμα είναι στην πραγματικότητα κοντά σε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν κοσμικό ιστό. Αυτό το πλέγμα σκοτεινής ύλης και γαλαξιών κρατά το σύμπαν “συνδεδεμένο” σε μεγάλες κλίμακες. Ένας ανώνυμος ερευνητής ανέπτυξε ένα μοντέλο που βλέπει το σύμπαν σαν δίκτυο πληροφοριών που αλληλεπιδρούν για να δημιουργήσουν βαρύτητα και κοσμικές δομές χωρίς την ανάγκη σκοτεινής ύλης, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους όπως της βλέννας για να οπτικοποιήσει αυτό το δίκτυο.

    Απόστολε, ενώ οι παραδοσιακές θεωρίες της σχετικότητας εξηγούν σωστά τις μεγάλες κλίμακες, αυτό το εναλλακτικό μοντέλο εστιάζει στην πληροφοριακή δομή του σύμπαντος, όπου η βαρύτητα και οι κοσμικές δομές αναδύονται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ των “κόμβων” πληροφορίας.

  4. Ακόμα ένα θεολογικό κείμενο της θρησκείας του επιστημονισμού που κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να εξοβελίσει τον Θεό από την εξίσωση. Πρώτα να μας εξηγήσουν πως μπορεί η βλέννα να κάνει fine tuning σε τόσο απόλυτες τιμές ώστε να επιτρέψει την ανάπτυξη της ζωής σε ένα πολύ μικρό – σε σχέση με την ηλικία που ισχυρίζονται πως έχει το σύμπαν – χρονικό παράθυρο και μετά ίσως πιστέψουμε πως εάν βάλεις έναν πίθηκο να πατάει τυχαία πλήκτρα σε μια γραφομηχανή μπορεί αν περάσουν δισεκατομμύρια χρόνια να γράψει το Ρωμαίος και Ιουλιέτα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.