Ψηφιοποιούνται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ενώ η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει όποιον θέλει να αναζητήσει πληροφορίες που επιθυμούν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.
Ο πλούτος των Γενικών Αρχείων του Κράτους είναι αμύθητος. Και αυτός ο πλούτος δεν αφορά μόνο τους θεσμούς, μπορεί να αφορά τον καθέναν μας αναφέρει στην Καθημερινή ο κ. Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ, καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους ο πολίτης να βρει εκτός από ιστορικά έγγραφα, έγγραφα ακόμη και για τις οικογενειακές ιστορίες ανθρώπων. Με μια επίσκεψη σε κάποιο παράρτημα των ΓΑΚ στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να αναζητήσει την ιστορία του. «Για να βρεις το γενεαλογικό δέντρο χρειάζεται να υπάρχει δημοτολόγιο. Βέβαια είναι πιθανότερο να βρεθούν τέτοια στοιχεία στις περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον τουρκικό ζυγό νωρίς, δηλαδή στη λεγόμενη “παλιά Ελλάδα”, αναφέρει ο κ. Σωτηρόπουλος.
Το έργο της ψηφιοποίησης είναι τιτάνιο όπως αναφέρει η Καθημερινή καθώς διαθέτουν περισσότερα από 55 εκατομμύρια αρχεία. Ό,τι έχει ψηφιοποιηθεί μέχρι σήμερα μπορεί κανείς να το βρει στη μηχανή αναζήτησης αρχειομνήμων εδώ. (αν και η σελίδα είναι χωρίς SSL)
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.