Μια νέα ανάλυση παλαιών εικόνων αποκάλυψε ότι κάναμε λάθος για τον Ποσειδώνα όλο αυτό τον καιρό, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το sciencealert. Εδώ και δεκαετίες, από τότε που το Voyager 2 πέρασε από τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό, τραβώντας κοντινά πλάνα, οι επιστήμονες αναρωτιόντουσαν γιατί οι δύο πλανήτες, εξαιρετικά όμοιοι ως επί το πλείστον – είχαν τόσο εμφανώς διαφορετικά χρώματα.

Ο Ουρανός στα αριστερά και ο Ποσειδώνας στα δεξιά

Δεδομένου ότι η ατμοσφαιρική σύνθεση των δύο πλανητών είναι σχεδόν πανομοιότυπη, η διαφορά ήταν εκπληκτική και ταυτόχρονα αινιγματική. Τώρα, όμως, οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν εκ νέου τα δεδομένα και αποκάλυψαν ότι είχαν κάνει ένα μεγάλο λάθος στην αποτύπωσή τους. Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας είναι στην πραγματικότητα πολύ κοντά στο χρώμα. Υπάρχει μια διαφορά, αλλά είναι πολύ μικρότερη από ό,τι νομίζαμε προηγουμένως.

Ο λόγος για την παρανόηση είναι ότι το Voyager 2 κατέγραψε τις εικόνες των πλανητών σε δύο ξεχωριστές χρωματικές ζώνες – και οι εικόνες του Ποσειδώνα επεξεργάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να τονιστεί η αντίθεση και να βαθύνει το πραγματικό του χρώμα, κάνοντάς τον να φαίνεται πιο μπλε από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Οι εικόνες που δημοσιεύθηκαν τότε είχαν την εν λόγω επισήμανση αλλά φυσικά στη συνείδηση του κόσμου έμεινε η λανθασμένη εκείνη εικόνα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.