Μια έρευνα του οργανισμού διαNEOσις που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2025, παρουσιάζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο μια μελανή σελίδα στο πρόγραμμα μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Σύμφωνα με αυτήν, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός αναφέρει ότι το Ελληνικό δίκτυο σταθμών και υποσταθμών δεν είναι κατάλληλα σχεδιασμένο για τις ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα παραθέτουμε κομμάτι της έρευνας:
Η πρώτη πρόκληση αφορά στα φαινόμενα υπερπροσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν αρχίσει ήδη να παρουσιάζονται στο ελληνικό σύστημα και οδηγούν αναγκαστικά στις λεγόμενες «περικοπές» ή «περικοπές ΑΠΕ». Για να αναλυθούν τα αίτια αυτών των φαινομένων, θα πρέπει να εξηγηθεί μια πολύ βασική ιδιότητα της πλειονότητας των σύγχρονων ΑΠΕ. Εξαιρουμένων των υδροηλεκτρικών, οι κυριότερες τεχνολογίες ΑΠΕ, δηλαδή τα φωτοβολταϊκά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες, έχουν μια παραγωγική εκροή που εμφανίζει πολύ έντονα στοιχεία εξωγενούς περιοδικότητας και στοχαστικότητας
Από τη μία πλευρά, η παραγωγική ικανότητα των φωτοβολταϊκών (Φ/Β) έχει πολύ μεγάλη αν και αναμενόμενη– ανισοκατανομή εντός του 24ώρου, ανάλογα με τη θέση του ηλίου, και διατηρεί επίσης στοχαστικότητα λόγω των καιρικών συνθηκών (ηλιοφάνεια, ιδίως κατά τις μεσημβρινές ώρες). Από την άλλη πλευρά, η παραγωγική ικανότητα των ανεμογεννητριών δεν έχει μεν την ημερήσια ανισοκατανομή των Φ/Β, όμως ενσωματώνει μια λιγότερο προβλέψιμη μεταβλητότητα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών (ένταση ανέμων). Ως αποτέλεσμα, η παραγωγική ισχύς της ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ εξ. Υ/Η δεν μπορεί να ελεγχθεί κατά βούληση, όπως συμβαίνει με τις συμβατικές πηγές ηλεκτροπαραγωγής. Αντίθετα, καθορίζεται, πρωτίστως, εξωγενώς και παρουσιάζει μεγάλη αναμενόμενη ή αναπάντεχη μεταβλητότητα.
Cosmote TV: Αυξήσεις από σήμερα σε όλα αυτά τα πακέτα!
Οι τραγικές επιπτώσεις στο δίκτυο ηλεκτρισμού
Αυτές οι ιδιότητες των ΑΠΕ εξ. Υ/Η συνεπάγονται έναν ιδιαίτερα σημαντικό φόρτο προγραμματισμού και εξισορρόπησης για τον διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος, ο οποίος καλείται να μεταβάλλει την παραγωγή όλων των υπόλοιπων μονάδων κατάλληλα και ανάλογα με τις δυνατότητες, ώστε η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο να ισοσκελίζει επακριβώς την επίσης στοχαστική ζήτηση, καθώς αμφότερες οι περιπτώσεις ανεπαρκούς παροχής ενέργειας ή υπερβολικής παροχής ενέργειας θα οδηγήσουν σε “black out”. Η διεργασία αυτή δεν εξαντλείται μόνο στην εύρεση επαρκών συμβατικών πηγών ενέργειας που θα καλύψουν το κενό μεταξύ των αναμενόμενων ημερήσιων προφίλ της ζήτησης και της καθαρής παραγωγής από ΑΠΕ εξ. Υ/Η, για κάθε ώρα της επόμενης ημέρας
Απαιτείται επιπλέον μια εκ των προτέρων εκτίμηση των ενδεχόμενων έκτακτων αποκλίσεων, ώστε να διατηρούνται οι κατάλληλες εφεδρείες, όπως επίσης και η συνεχής παρακολούθηση του συστήματος για τη διαρκή εξισορρόπησή του, με όλα τα κατάλληλα μέσα. Οι θερμοηλεκτρικές μονάδες (Θ/Η)8 κλήθηκαν να καλύψουν το μεγαλύτερο κομμάτι του κενού μεταξύ ζήτησης και παραγωγής ΑΠΕ εξ. Υ/Η, με τα Υ/Η να παίζουν έναν συμπληρωματικό ρόλο και την τελική αντιστάθμιση να επιτυγχάνεται κυρίως μέσω διεθνών μεταφορών ηλεκτρικής ενέργειας.
Μία άλλη πρόκληση που, αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, σχετίζεται με τη ραγδαία διείσδυση των ΑΠΕ στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα, αφορά, στον βαθμό που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, στις λεγόμενες «τεχνικές απώλειες του δικτύου», οι οποίες επίσης συνιστούν ένα είδος σπατάλης παραγόμενης ενέργειας.
Επείγουσα η ανάγκη για αλλαγές
Από όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητή η μεγάλη πίεση που συνεπάγεται ήδη για τις ηλεκτρικές υποδομές της χώρας μας η ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής και η ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση για το προσεχές μέλλον. Ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και η επέκταση (προς τα μη-διασυνδεδεμένα νησιά) του εσωτερικού ηλεκτρικού δικτύου της χώρας μας αποτελούν σίγουρα την πλέον αναγκαία συνθήκη για την πράσινη μετάβασή της. Και ο μακρύς χρονικός ορίζοντας που απαιτείται για την υλοποίηση των σχετικών έργων προσδίδουν στον σχεδιασμό, στον προγραμματισμό και στη διευθέτησή τους τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Πέραν των έργων του εσωτερικού δικτύου, υπάρχει μια σειρά επιπρόσθετων στόχων που θα πρέπει να επιδιωχθούν παράλληλα, μεταξύ άλλων και η αποθήκευση ενέργειας.
Η αναλυτική έρευνα είναι διαθέσιμη στον εν λόγω σύνδεσμο εδώ
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Προς το παρόν δεν έχει μείνει καμμένη ράχη χωρίς ανεμογεννήτριες, φυσάει δε φυσάει στις περιοχές αυτές. Αυτό κι από μόνο του κάτι λέει. Οι Γερμανοί που μας τις πούλησαν, ξαναγύρισαν στο λιγνίτη για να εξισορροπήσουν τις διεθνείς οικονομικές πιέσεις στο τομέα παραγωγής ενέργειας.
Από το να στηριζόμαστε σε Άραβες Ρώσσους και Αμερικανούς για ενέργεια χίλιες φορές ΑΠΕ και ανεμογεννήτριες σε κάθε κορφοβούνι. Θα μας έρθει και φτηνότερα. Τα προβλήματα με το δίκτυο είναι γνωστά δεκαετίες τώρα. Με σωστές επενδύσεις σε συστήματα μετάδοσης και αποθήκευσης θα αντιμετωπιστουν πλήρως.
Χαιρω πολύ χαιροπουλος. Οταν ξεκινατε κυριε ΔΕΔΔΗΕ και κυριε υπερυπουργαρα την εγκατάσταση ΑΠΕ διχως ναχετε προβλέψει που στο διαολο θα παναποθηκευσει ο ΑΠΕ την περισσευουμενη ενέργεια για τις δυσκολες ωρες, οπως φερειπειν εναν ταμιευτήρα νερου εστω και θαλασσινου ρε αδερφέ η ενα σταθμο μπαταριων δυναμικότητας πχ 150 μεγαβατ οπως συνηθίζουν στο εξωτερικο, και αφου εχεις καταφερει εσυ και ο κυκλος των “ειδημονων σου” και με νομικιστικα κολπα να αποκλεισεις κ τις τοπικες κοινωνιες απο το να γινουν αυτονομοι παραγωγοι ενεργειας για τοπικη σε πρωτη φαση χρηση δηλαδη να μην επιβαρυνουν το εθνικο δικτυο, αλλα παραδινετε τα παντα στην καθαρα ιδιωτικη πρωτοβουλια, ε, λογικο ειναι ναχουνε δημιουγηθει ολες οι προϋποθέσεις για να σου φτασει η μεγαβατωρα στα 500 ευρω τη στιγμη που εξω ειναι δεν ειναι ακομα και στα 60 μεσο ορο. Ας πρόσεχαν λοιπον αυτοί που σε ψήφισανε και τωρα βγαίνουν και διαμμαρτυρονται, για κατι που ειναι οι ιδιοι υπευθυνοι, και για το θεμα του ρευματος, οπως και για μυργια οσα αλλα.