Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα είδε πριν λίγες ώρες το “φως” της δημοσιότητας. Θέμα της η πειρατεία και το κατά πόσο και εάν βλάπτει τις πωλήσεις βιβλίων, video games, μουσικής και ταινιών.


Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν ήταν αυτό που θα περίμενε κανείς. Η έρευνα έδειξε πως τα παράνομα downloads δεν επηρεάζουν την πορεία ενός προϊόντος στην αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξόδεψε 360.000 ευρώ στο συγκεκριμένο project, με την ολλανδική Ecory να αναλαμβάνει το ερευνητικό κομμάτι.

Το πόρισμα της έρευνας που ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2015 αναφέρει: “Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα δεν έδειξαν πως οι πωλήσεις δεν πλήττονται από την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων στο ίντερνετ. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως η πειρατεία δεν έχει επίδραση αλλά πως η στατιστική ανάλυση δεν μπορεί να αποδείξει πως υπάρχει κάποια επίδραση”. 

Τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά καθώς η Julia Reda – μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου – τα ανέβασε στο blog της. Θυμίζουμε πως υπάρχει σχετική ρύθμιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ελευθερία στην ενημέρωση. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Reda είχε το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει την έρευνα.

Φυσικά και το θέμα δεν τελείωσε εκεί, με την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Ψηφιακών Δικαιωμάτων να παίρνει θέση. “Απέκρυψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρευνα μελέτη που δεν εξυπηρετεί την ατζέντα της;” είναι ο τίτλος του άρθρου που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.