Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα είδε πριν λίγες ώρες το “φως” της δημοσιότητας. Θέμα της η πειρατεία και το κατά πόσο και εάν βλάπτει τις πωλήσεις βιβλίων, video games, μουσικής και ταινιών.


Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν ήταν αυτό που θα περίμενε κανείς. Η έρευνα έδειξε πως τα παράνομα downloads δεν επηρεάζουν την πορεία ενός προϊόντος στην αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξόδεψε 360.000 ευρώ στο συγκεκριμένο project, με την ολλανδική Ecory να αναλαμβάνει το ερευνητικό κομμάτι.

Το πόρισμα της έρευνας που ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2015 αναφέρει: “Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα δεν έδειξαν πως οι πωλήσεις δεν πλήττονται από την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων στο ίντερνετ. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως η πειρατεία δεν έχει επίδραση αλλά πως η στατιστική ανάλυση δεν μπορεί να αποδείξει πως υπάρχει κάποια επίδραση”. 

Τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά καθώς η Julia Reda – μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου – τα ανέβασε στο blog της. Θυμίζουμε πως υπάρχει σχετική ρύθμιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ελευθερία στην ενημέρωση. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Reda είχε το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει την έρευνα.

Φυσικά και το θέμα δεν τελείωσε εκεί, με την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Ψηφιακών Δικαιωμάτων να παίρνει θέση. “Απέκρυψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρευνα μελέτη που δεν εξυπηρετεί την ατζέντα της;” είναι ο τίτλος του άρθρου που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Σχολιάστε την είδηση!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.