Σύμφωνα με πηγές της Καθημερινής, τα στοιχεία για να πάρει άδεια η Τράπεζα της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν συγκεντρωθεί και πρόκειται να κατατεθούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα και περιλαμβάνει την δημιουργία μιας ψηφιακής τράπεζας, που θα παρέχει το σύνολο των τραπεζικών υπηρεσιών, χωρίς όμως φυσικά υποκαταστήματα, καθώς θα περιορίζεται αποκλειστικά σε υπηρεσίες μέσω κινητών και υπολογιστών. Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι  μέτοχος της Financial Innovation Holdings A.E., η οποία αποτελεί επίσημος φορέας του όλου εγχειρήματος, ενώ εμπνευστής του είναι ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης.

Πρόκειται για μια τράπεζα που με την αναφορά και την εμπλοκή της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναμένεται να τραβήξει τους Έλληνες του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού, ενώ η εκκλησία δηλώνει πως δεν θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα των ναών, από το παγκάρι, για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος. Αντιθέτως, προσπαθεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές.

Η έδρα της τράπεζας θα είναι στην Ελλάδα, όμως αποσκοπεί να επεκταθεί σε όλα τα σημεία του πλανήτη που έχει παρουσία η ελληνική διασπορά, με τους Έλληνες της ομογένειας να είναι ο βασικός της στόχος. Οι αδειδότηση θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος και όχι από κάποια άλλη χώρα, όπως η Λιθουανία, όπως ήθελαν οι φήμες.

Όπως είναι λογικό, οι ενστάσεις έχουν ήδη πάρει φωτιά, καθώς αρκετοί πιστεύουν πως η εκκλησία δεν έχει σωστό να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο. Ακόμα και αρκετοί στην ιεραρχία της εκκλησίας, έχουν διατυπώσει τις αμφιβολίες τους για το αν η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία. Προβληματισμός υπάρχει και για το πως θα πάρουν οι πιστοί την δημιουργία μιας εκκλησιαστικής τράπεζας, αφού κάτι τέτοιο ίσως είναι αντίθετο με τα διδάγματα της εκκλησίας.

τράπεζα τη εκκλησίας

Η εκκλησία προσπαθεί να απαντήσει στις ανησυχίες, λέγοντας πως δε θεωρήθηκε ποτέ Ιερά Τράπεζα η Εθνική Τράπεζα, επειδή ένας από τους ιδρυτικούς μετόχους της ήταν η Εκκλησία.

Τι βάζει η εκκλησία όμως σε αυτό το εγχείρημα για να είναι ο βασικός μέτοχος; Το πολύ δυνατό brand namε που διαθέτει. Όσοι εμπλέκονται στο εγχείρημα, προσδοκούν πως η εμφάνιση μιας τράπεζας που έχει ευθεία σύνδεση με την εκκλησία, θα έχει απήχηση.

Η Εκκλησία είναι πρωτίστως ιδέα. Ακόμη και στα οικονομικά. Θα ακουμπήσουν σε αυτήν Έλληνες του εσωτερικού και του εξωτερικού, αλλά και ένα ευρύτερο ακροατήριο», είναι η εκτίμηση.

Η εταιρεία Financial Innovation Holding Α.Ε., της οποίας είναι μέτοχος η Εκκλησία, είναι ο επίσημος φορέας του εγχειρήματος. Εμπνευστής είναι σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης. «Τον παρακαλέσαμε να προχωρήσουμε μαζί όταν ακούσαμε την ιδέα του», αναφέρει εκκλησιαστική πηγή.

Όσοι υπερασπίζονται το εγχείρημα διευκρινίζουν πως δεν έχουν σκοπό να γίνουν Βατικανό, το οποίο έχει στο ιστορικό του μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα,  σε σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Αγίας Έδρας.

Πρωτεργάτης της προσπάθειας δηλώνει πως η συμμετοχή της Εκκλησίας στο εγχείρημα έχει σαν σκοπό τη δημιουργία ενός κοινώς αποδεκτού πόλου έλξης φορέων και προσωπικοτήτων που επιθυμούν να υπηρετήσουν το «κοινό καλό», ώστε το όλο εγχείρημα να είναι πολυδύναμο και πολυσυλλεκτικό, με μετόχους από διάφορους χώρους.

Ένα ακόμα από τα θέματα που προβληματίζουν, είναι πως θα αντιδράσουν οι πιο ακραίοι πιστοί και οι παραθρησκευτικές οργανώσεις, που σίγουρα θα δουν μια ψηφιακή τράπεζα, σαν το “χάραγμα” και το “θηρίο”.

Περιβαλλοντικό τέλος στην έκδοση καρτών από τις τράπεζες!

Η αλήθεια είναι είναι πως είναι όντως περίεργο να δούμε τράπεζα της εκκλησίας και πόσο μάλλον αποκλειστικά ψηφιακή.

«Πώς μπορούμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα που αυθόρμητα θα γεννηθούν για τον ρόλο που πρέπει να έχει η Εκκλησία και για το πώς μπορεί να λειτουργεί με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος; Πολύ περισσότερο που, ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και μετά, για πολύ κόσμο η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος είναι έννοια αρνητικά φορτισμένη. Πώς θα απευθυνθούμε σε όσους, πιεζόμενοι από οικονομικά βάρη, καταφεύγουν στην Εκκλησία για να αναζητήσουν παρηγορητικό λόγο, όταν την ίδια στιγμή θα γνωρίζουν ότι ασκούμε μια τέτοια δραστηριότητα;», αναρωτιέται ιεράρχης.

Από την άλλη, είναι ένας ακόμα τρόπος για την εκκλησία, ώστε να αυξήσει τη ήδη τεράστια περιουσία της, πόσο μάλλον σε μια εποχή που οι τράπεζες παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κερδών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.