Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια ανακάλυψαν την αλήθεια για την ταχύτητα της ανθρώπινης σκέψης. Από ότι φαίνεται ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται ιδέες με ρυθμό μόλις 10bi το δευτερόλεπτο και λέμε μόλις, γιατί τα αισθητήρια όργανά μας λαμβάνουν δισεκατομμύρια bits από τον κόσμο γύρω μας, οπότε η σκέψη μας είναι αργή.

Με επικεφαλής τον Markus Meister και τον μεταπτυχιακό φοιτητή Jieyu Zheng, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη θεωρία της πληροφορίας για να αναλύσουν συμπεριφορές όπως η ανάγνωση, η γραφή και η επίλυση γρίφων. Μπορεί ο εγκέφαλος να έχει πάνω από 85 δισεκατομμύρια νευρώνες, όμως η διαδικασία της σκέψης περιορίζεται από τη δομή του.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neuron και αποκαλύπτει πως η ταχύτητα της ανθρώπινης σκέψης είναι πολύ πιο αργή από τεχνολογίες όπως το Wi-Fi, που επεξεργάζεται 50 εκατομμύρια bit το δευτερόλεπτο. Το βασικό ερώτημα είναι πως ο εγκέφαλός μας φιλτράρει τεράστιες ποσότητες αισθητηριακής ροής δεδομένων και επικεντρώνεται σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία.

Εδώ όμως υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των νευρώνων είναι στο φλοιό, που είναι υπεύθυνος για την σκέψη υψηλού επιπέδου. Ενώ οι μεμονωμένοι νευρώνες μπορούν να μεταδώσουν πολλά περισσότερα από 10 bit ανά δευτερόλεπτο, η συλλογική διαδικασία της σκέψης είναι πολύ πιο αργή.

ταχύτητα σκέψης

Αυτό αναδεικνύει μια ιδιόμορφη πτυχή της ανθρώπινης γνώσης: μπορούμε να επεξεργαστούμε μόνο μία σκέψη τη φορά, σε αντίθεση με τα αισθητηριακά μας συστήματα, που λειτουργούν παράλληλα. Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτή η περιορισμένη ταχύτητα της ανθρώπινης σκέψης μπορεί να έχει εξελικτικές ρίζες.

Τα πρώτα πλάσματα με νευρικό σύστημα, χρησιμοποιούσαν τον εγκέφαλό τους για την πλοήγησή τους, την εύρεση τροφής και την αποφυγή αρπακτικών. Με την πάροδο του χρόνου όμως, οι εγκέφαλοι εξελίχθηκαν αποκτώντας πιο περίπλοκες γνωστικές λειτουργίες. Οι επιστήμονες δήλωσαν πως βλέπουν την σκέψη σαν την πλοήγηση σε ένα χώρο αφηρημένων εννοιών, σα να σχεδιάζουμε ένα μονοπάτι σε έναν νοητικό χάρτη.

Αν το κινητό εμφανίζει αυτή τη συμπεριφορά ελέγξτε άμεσα τον τραπεζικό λογαριασμό σας

Πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη που θα επηρεάσει όλες τις μελλοντικές τεχνολογίες, όπως οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή. Αυτές οι συσκευές υπόσχονται ταχύτερη επικοινωνία με τον εγκέφαλο, όμως από ότι φαίνεται, η βραδύτητα των γνωστικών μας διαδικασιών, ίσως αποτελέσει εμπόδιο σε αυτό.

Κλείνοντας θα πρέπει να κάνουμε και μια αναφορά στους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Οι πρόγονοί μας ευδοκίμησαν σε περιβάλλοντα, που η αργή και σκόπιμη σκέψη εξασφάλισε την επιβίωσή τους. Πάντως, ακόμα και με τόσο αργή σκέψη δεν τα έχουμε καταφέρει άσχημα μέχρι τώρα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuron.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.