Την τελευταία περίοδο που έχουμε συχνές βροχές, οι περισσότεροι απλώνουμε τα ρούχα μας μέσα στο σπίτι για να στεγνώσουν, αν δεν έχουμε στεγνωτήριο. Τώρα, επιστήμονες προειδοποιούν να μην απλώνουμε τα ρούχα σε εσωτερικούς χώρους, ενώ αναφέρουν πως έχει σημασία και το πως τα απλώνουμε, για να αποφύγουμε την μούχλα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το στέγνωμα των ρούχων σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό, μπορεί να αυξήσει δραματικά την ποσότητα υγρασίας στον χώρο, που σημαίνει πως θα έχουμ επροβλήματα σε ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και το βασικότητερο την εμφάνιση μούχλας που αναπτύσσεται στο σπίτι μας, η οποία έχει συνδεθεί με προβλήματα στην υγεία και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και θάνατο.

Η μούχλα είναι ένας ευρύς όρος για μια ομάδα μυκήτων που παράγουν μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται σπόρια . Οι μύκητες παράγουν σπόρια όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την ανάπτυξή τους, που μπορεί να περιλαμβάνουν ψυχρότερες θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πιο πιθανό να βρείτε μούχλα να αναπτύσσεται στις οροφές του μπάνιου ή στους υγρούς τοίχους, όπου υπάρχει περισσότερο νερό για να εγκατασταθούν και να αναπτυχθούν σπόρια μυκήτων.

μούχλα

Υπάρχουν πολλά είδη μούχλας, με το πιο συνηθισμένο να είναι το πενικίλιο και ο ασπεργίλλος, που δημιουργούν και τα περισσότερα προβλήματα. Υπολογίζεται πως ήδη αναπνέουμε έναν μικρό αριθμό σπόρων από αυτούς τους μύκητες σε καθημερινή βάση.

Αυξήσεις στο Netflix και στη συνδρομητική τηλεόραση από 1η Μαρτίου

Ευτυχώς, το ανοσοποιητικό μας είναι αρκετά καλό στο να εξουδετερώνει τα σπόρια μυκήτων, γεγονός που περιορίζει τα κρούσματα μυκητιασικών πνευμονικών λοιμώξεων. Βέβαια, αυτό σημαίνει πως το ανοσοποιητικό μας πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται μακροφάγα κάθονται μέσα στους εναέριους χώρους των πνευμόνων (που ονομάζονται κυψελίδες) και αυτά τα κύτταρα τρώνε οτιδήποτε εισπνέετε και μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβές, συμπεριλαμβανομένων των μυκητιακών σπορίων.

Αρκετοί άνθρωποι όμως έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ιδιαίτερα όταν έχουν νοσήσει από κάποια λοίμωξη στο αναπνευστικό. Μια από αυτές τις λοιμώξεις, ο RSV κυκλοφορεί αυτή την περίοδο και λίγο πολύ όλοι έχουμε κολλήσει. Παράλληλα, υπάρχουν και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα σπόρια από την μούχλα είναι πολύ επικίνδυνα.

Σχεδόν διπλασιάστηκε η πιθανότητα να χτυπήσει την Γη ο αστεροειδήξς 2024 YR4

Τα άτομα που έχουν κατεστραμμένο ή κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από μυκητιάσεις. Μούχλες όπως ο ασπεργίλλος προκαλούν λοιμώξεις σε ασθενείς με περιορισμένη ανοσοποιητική λειτουργία ή σε ασθενείς με πνευμονική βλάβη από ασθένειες όπως το άσθμα, η κυστική ίνωση και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) που σχετίζονται με το βαρύ κάπνισμα.

Στα άτομα με άσθμα μάλιστα, το ανοσοποιητικό αντιδρά υπερβολικά όταν ανιχνεύσει σπόρους μυκήτων, προκαλώντας φλεγμονή στους πνεύμονες. Η φλεγμονή καθιστά δύσκολη την αναπνοή, αφού οι αεραγωγοί των πνευμόνων κλείνουν.

μούχλα
Δεν απλώνουμε τα ρούχα σε μικρούς και μη επαρκώς αεριζόμενους χώρους

Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, τα σπόρια των μυκήτων δεν προκαλούν απλώς φλεγμονή, αλλά μπορούν να εισβάλουν στους αεραγωγούς και να τους εμποδίσουν, οδηγώντας σε αιμορραγία εντός του πνεύμονα. Αυτό συμβαίνει όταν τα σπόρια βλασταίνουν και σχηματίζουν μακριές προεξοχές σαν ιστό αράχνης που ονομάζονται μυκήλιο και δημιουργούν κολλώδεις σβώλους που φράζουν τους αεραγωγούς και βλάπτουν τους ευαίσθητους ιστούς του πνεύμονα.

Samsung One UI 7: Αυτές είναι οι συσκευές που θα αναβαθμιστούν σε Android 15

Για αυτό αποφεύγουμε το άπλωμα των ρούχων σε εσωτερικούς χώρους και κυρίως σε δωμάτια που δεν αερίζονται επαρκώς. Στην περίπτωση που θέλουμε να απλώσουμε ρούχα σε εσωτερικούς χώρους, το σπίτι θα πρέπει να αερίζεται τακτικά και να έχει θέρμανση, για να μπορέσει να εξατμιστεί η υγρασία από τις επιφάνειες και να βγει εκτός του σπιτιού όταν το αερίζουμε. Αν η υγρασία προσκολληθεί σε τοίχους και σε άλλες επιφάνειες, μετά από λίγο εμφανίζεται η μούχλα, που θέλουμε να αποφύγουμε. Είναι προτιμότερο να απλώσουμε τα ρούχα σε κάποιο μπαλκόνι που έχει κάλυψη από την βροχή και ας χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να στεγνώσουν. Ποτέ δε στεγνώνουμε τα ρούχα μας σε μικρά δωμάτια, τα οποία δεν αερίζονται επαρκώς και τακτικά.

Μπορείτε να δείτε την ανάρτηση της Rebecca A. Drummond, aναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ανοσολογία και Ανοσοθεραπεία, Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Το άρθρο της για το θέμα δημοσιεύθηκε στο The Conversation.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.