Το Σύμπαν είναι τεράστιο και γεμάτο από πολλά μυστήρια. Μια προσφατη μελέτη όμως ίσως βρήκε αποδείξεις για ρωγμές στο σύμπαν που μόλις θεωρητικοποιήθηκαν. Βέβαια, δε μιλάμε για τεράστιες ρωγμές στο Σύμπαν μας που οδηγούν σε άλλα σύμπαντα ή στο multiverse. Οπότε αν περιμάνατε πως θα μπούμε στο multiverse της Marvel, τότε θα απογοητευτείτε.
Οι ρωγμές στο σύμπαν αναφέρονται σε κοσμικές χορδές, οι οποίες θεωρούνται τοπολογικά ελαττώματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του άμεσου χάους μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Η θεωρία των κοσμικών χορδών ή κοσμικών ρωγμών, δεν είναι νέα. Πρώτη φορά παουσιάστηκε στην επιστημονική κοινότητα το 1970, όμως χωρίς την απόδειξη ύπαρξης, τα τελευταία χρόνια είχε κάπως βαλτώσει. Τώρα, η νέα ανακάλυψη, ίσως τροφοδοτήσει την πολύ δυνατή θεωρία των χορδών.
Μια μελέτη του 20923 από το Ινδικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής, περιγράφει λεπτομερών αρκετές υποψήφιες κοσμικές χορδές, σε μία περιοχή στο Σύμπαν. Τα αποτελέσματα της μελέτης έγιναν δεκτά για δημοσίευση στο Bulletin de la Société Royale des Sciences de Liège.
Εάν υπάρχουν κοσμικές χορδές, θα ήταν εξαιρετικά πυκνές και μια πιθανή πηγή δυνητικά ανιχνεύσιμων βαρυτικών κυμάτων. Η μελέτη επικεντρώθηκε στα φωτεινότερα αντικείμενα σε αυτό το σημείο για να ερευνήσει. Σε αυτή την περίπτωση ήταν ένα γαλαξιακό ζεύγος γνωστό ως SDSSJ110429.61 + 233150.3.
Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό το ζευγάρι γαλαξιών είναι στην πραγματικότητα ένας μόνο γαλαξίας, που εμφανίζεται σαν δύο λόγω του βαρυτικού φακού. Ο βαρυτικός φακός είναι όταν τα βαρυτικά πεδία παραμορφώνουν το φως γύρω από αντικείμενα στο διάστημα και μπορεί να προκληθούν από τεράστια σμήνη γαλαξιών μεταξύ της Γης και άλλου παρατηρούμενου τμήματος του διαστήματος.
Στη μελέτη διαβάζουμε:
«Η σημαντική συσχέτιση μεταξύ των φασμάτων των δύο συστατικών υποδεικνύει την πιθανή φύση GL (βαρυτικού φακού) του ζεύγους».
«Οι προσομοιώσεις των δεδομένων παρατήρησης στο πεδίο CSc-1 δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ζευγών μπορεί να εξηγηθεί από τη σύνθετη γεωμετρία του CS (κοσμική χορδή).
«Οι προσομοιώσεις του ζεύγους γαλαξιών SDSSJ110429 έδειξαν ότι η παρατηρούμενη γωνία μεταξύ των συστατικών του ζεύγους μπορεί να εξηγηθεί εάν η κοσμική χορδή έχει έντονη κλίση και, πιθανώς, λυγισμένη στο επίπεδο της εικόνας.
Ο νέος απίθανος τρόπος για την προστασία των αστροναυτών από την διαστημική ακτινοβολία
«Επίσης, ανιχνεύσαμε το σημάδι της αιχμηρής ισοφωτικής άκρης σε μία εικόνα, η οποία μαζί με τα CMB και τα φασματικά δεδομένα υποδηλώνει έντονα τη δυνατότητα ανίχνευσης [κοσμικής χορδής]».
Η ομάδα πίσω από την μελέτη είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική με τα ευρήματά της και θέλει σίγουρα θα κάνει περισσότερη έρευνα στο συγκεκριμένο σημείο, ώστε να είναι πιο σίγουρη για τα δεδομένα της. Ίσως οι γαλαξίες να έχουν παρόμοιες ιδιότητες από τη γέννησή τους σε κοντινή απόσταση ή να φταίει κάποιος ασυνήθιστος βαρυτικός φακός. Δεδομένου ότι προηγουμένως δεν είχαν ανιχνευθεί κοσμικές χορδές, η ομάδα θα ήθελε να παρατηρήσει περαιτέρω πιθανά στοιχεία χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά τηλεσκόπια.
Αν καταφέρουμε να δούμε κοσμικές χορδές (ρωγμές στο Σύμπαν), θα είναι ένα τεράστιο άλμα στον τομέα των επιστημών και της φυσικής, με ατελείωτες υλοποιήσεις που μέχρι σήμερα είναι μόνο θεωρητικές.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Bulletin de la Société Royale des Sciences de Liège.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.