Κορώνα ή γράμματα, το παιχνίδι που στην θεωρία είναι 50/50 οι πιθανότητες και αποφασίζει από στοιχήματα, μέχρι το ποιος θα παίξει πρώτος σε έναν αγώνα.

Από ότι φαίνεται όμως οι πιθανότητες δεν είναι 50/50, τουλάχιστον σύμφωνα με επιστήμονες που έριξαν το κέρμα 350.757 φορές.

Δημιουργήθηκε λοιπόν μια θεωρία που ονομάζεται μοντέλο Diaconis, που ακόμα δεν έχει περάσει από peer review. Σύμφωνα με την θεωρία:

“Σύμφωνα με το μοντέλο Diaconis, η ρίψη αναγκάζει το κέρμα να περνάει περισσότερο χρόνο στον αέρα με την αρχική πλευρά στραμμένη προς τα επάνω. Υπάρχει μια μικρή προκατάληψη σε μια ανατροπή του νομίσματος.”

Οπότε από την στιγμή που το κέρμα περνάει περισσότερη ώρα στον αέρα από την πλευρά από την οποία το πετάξαμε, οι πιθανότητες θέλουν το κέρμα να προσγειώνεται από αυτή την πλευρά.

Πόσο μεγάλη είναι όμως αυτή η τάση;

Η ομάδα εξηγεί, γράφοντας: “Το μέγεθος της παρατηρούμενης προκατάληψης μπορεί να απεικονιστεί χρησιμοποιώντας ένα σενάριο στοιχήματος. “Εάν ποντάρετε ένα δολάριο στο αποτέλεσμα μιας ρίψης νομίσματος (δηλαδή, πληρώνετε 1 δολάριο για να μπείτε και κερδίσετε είτε 0 είτε 2 δολάρια ανάλογα με το αποτέλεσμα) και επαναλάβετε το στοίχημα 1.000 φορές, γνωρίζοντας ότι η αρχική θέση της εκτίναξης του νομίσματος θα σας κέρδιζε 19 δολάρια κατά μέσο όρο.”

Οι διαφορά μεγαλώνει όσο επαναλαμβάνονται οι ρίψεις του νομίσματος και αυτό ακριβώς έκανε η ομάδα. Έριξε το κέρμα 350.757 φορές, με 47 διαφορετικά νομίσματα, από διάφορες χώρες.

Το αποτέλεσμα έδειξε πως η πιθανότητα να προσγειωθεί το κέρμα από την πλευρά που ξεκίνησε, είναι 50.8%. Σχεδόν 1% παραπάνω από την αντίθετη πλευρά.

Αν προβληματίζεστε με το αν το αντίπαλός σας γνωρίζει για αυτή την μικρή διαφορά στις πιθανότητες, τότε απλά κρατήστε κρυφή την πλευρά από την οποία ξεκινάει το κέρμα! Θα χρειαστούν πολλές στριψίματα κέρματος για να έχετε ικανό πλεονέκτημα, όμως τα μαθηματικά και η επιστήμη μας έδωσαν την απάντηση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν λαμβανουμε επισης υποψιν οτι η μια πλευρα εχει περισσοτερο βαρος απο την αλλη και διαφορετικη αντισταση στον αερα, αρα το αρθρο δεν ισχυει.

  2. Μα αυτό που λες εμπεριέχεται στο πείραμα. Περί πειραματος πρόκειται που διαφοροποιεί λίγο τη θεωρία με μεγάλο αριθμό όμως επαναληψεων

  3. Δυστυχώς οι επιστήμονες που διεξήγαγαν αυτό το πείραμα φαίνεται να μη γνωρίζουν βασικά πράγματα από την θεωρία πιθανοτήτων όπως ο νόμος των μεγάλων αριθμών, που μας λέει πως όσο η επαναλήψεις τείνουν στο άπειρο τόσο η πιθανότητες προσεγγίζουν το 0.5.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.