Μια κάπως αμφιλεγόμενη θεωρία υποστηρίζει πως η ζωή ξεκίνησε όταν το RNA ξεκίνησε αυθόρμητα να αντιγράφεται και τώρα επιστήμονες υποστηρίζουν πως έχουν καταφέρει την αναπαραγωγή μέρους αυτής της διαδικασίας στο εργαστήριο.

Σε συνέντευξη στην Washington Post, οι επιστήμονες πίσω από το εγχείρημα αναφέρουν πως δημιούργησαν ένα μόριο RNA που έκανε αντίγραφα άλλων τύπων RNA. Αυτό φέρνει πολύ κοντά την ομάδα στην δημιουργία των συνθηκών για πρώιμα είδη ζωής, στο εργαστήριο.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών Salk βασίστηκαν στην θεωρία πως πριν την ύπαρξη DNA, το RNA υπήρχε ως αρχικό συστατικό στην λεγόμενη «αρχέγονη σούπα».

Ως μέρος της έρευνας τους, δημιούργησαν ένα εργαστηριακό μόριο RNA που αντέγραφε με ακρίβεια άλλα και οδήγησε σε ένα λειτουργικό ένζυμο. Τώρα ο στόχος είναι η μελέτη των πρώτων εξελικτικών σταδίων ζωής, με πρωτοφανείς τρόπους.

Ο Gerald Joyce, ο πρόεδρος του Salk, συνέγραψε μια νέα εργασία σχετικά με την έρευνά που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Ο Jayce είπε στην επικεφαλής της ομάδας WaPo, πως παρόλο που το μόριο που κατασκευάστηκε στο εργαστήριο δεν είναι αυτό-αναπαραγόμενο, η δημιουργία του είναι ένα τεράστιο βήμα για την δημιουργία ζωής στο εργαστήριο.

Αν καταφέρουν να δημιουργήσουν RNA που μπορεί να αναπαραχθεί, τότε θα είναι ζωντανό, είπε ο πρόεδρος του Salk.

«Αυτός είναι ο δρόμος για το πώς μπορεί να προκύψει η ζωή σε ένα εργαστήριο», είπε ο Τζόις, «ή, καταρχήν, οπουδήποτε στο σύμπαν».

Όπως αναφέρει η WaPo, το RNA πρέπει να κάνει εξαιρετικά κοντινά αντίγραφα στο πρωτότυπο, ώστε να συμβεί η δαρβινική εξέλιξη. Αν κάτι πάει στραβά, τότε τα πράγματα γίνονται άσχημα, σαν ένα παλιό και προβληματικό φωτοτυπικό. Κάθε αντίγραφο γίνεται όλο και πιο ασαφές, μέχρι το σημείο που χάνεται οποιαδήποτε σύνδεση με το αρχικό υλικό.

“Εάν το ποσοστό σφάλματος είναι πολύ υψηλό, δεν μπορείτε να διατηρήσετε τις [γενετικές] πληροφορίες”, εξήγησε ο πρόεδρος του Salk. «Απλώς σκάει».

Όμως και η ακριβής αντιγραφή δεν πρέπει να λειτουργεί, καθώς δεν παρέχει τα είδη μεταλλάξεων που ευνοούν την εξέλιξη. Για να έχουν την σωστή ποσότητα απόκλισης, ο Joyce και η ομάδα του έφτιαξαν ένα RNA που δημιουργεί αντίγραφα αυτού που είναι γνωστό ως “Hammerhead RNA”, το οποίο δημιουργεί μόρια. Όταν το μόριο του αντιγραφέα κάνει τη δουλειά του στο Hammerhead RNA, κάθε νέα γενιά, όπως αναφέρει η WaPo , ήταν επίσης σε θέση να αντιγραφεί- και κάθε επόμενη γενιά γίνεται καλύτερη και στην αντιγραφή.

Ο επιστήμονας της NASA που είδε τις πρώτες φωτογραφίες από τα Voyager. Του έφεραν ανατριχίλα!

Αυτό το νέο όριο, όπως το θέτει ο καθηγητής φαρμακευτικής επιστήμης John Chaput του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Irvine, είναι «μνημειώδες».

«Στην αρχή, το έβλεπα λίγο με πεσμένο σαγόνι», είπε στην εφημερίδα ο Chaput, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Είναι σούπερ πετυχημένο».

Πρόκειται για μια συναρπαστική έρευνα, όμως αν η ομάδα του Salk καταφέρει να δημιουργήσει τεχνητή ζωή στο εργαστήριο, σίγουρα θα υπάρχουν ηθικά ερωτήματα, γύρω από τις νέες τεχνητές μορφές ζωής.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Άραγε ποιος ο λόγος για τέτοιες ανοησίες;;
    Οι επιστήμονες δεν έχουν τι να κάνουν και παίζουν το πουλάκι τους..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.