Μια ομάδα επιστημόνων προτείνει μια νέα και, κατά την άποψή μας, άκρως επαναστατική θεωρία για τη σκοτεινή ύλη.
Μια θεωρία η οποία βασίζεται στην ιδέα ενός σωματιδίου, το οποίο συνδέεται με μια πέμπτη διάσταση. H έρευνα η οποία είναι δημοσιευμένη στο The European Physical Journal C, είναι η πρώτη του είδους που χρησιμοποιεί τη θεωρία “warped extra dimension” (WED) gια να δώσει μια εξήγηση στο μεγάλο πρόβλημα της σκοτεινής ύλης εντός της σωματιδιακής φυσικής.
Η γνώση μας για το φυσικό σύμπαν βασίζεται στην ιδέα της σκοτεινής ύλης, η οποία λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του διαστήματος. Είναι αυτή που βοηθά τους επιστήμονες να εξηγήσουν πώς λειτουργεί η βαρύτητα, καθώς πολλές ιδιότητες και χαρακτηριστικά του διαστήματος θα κατέρρεαν χωρίς να υπήρχε ένας άγνωστος x παράγοντας σκοτεινής ύλης. Και πάλι, ωστόσο, η σκοτεινή ύλη δεν διαπερνά τα σωματίδια τα οποία βλέπουμε και αισθανόμαστε. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να έχει άλλες, άνγωστες ιδιαιτερότητες.
Τι εξετάζει η μελέτη!
Υπάρχουν ακόμη ορισμένα ερωτήματα τα οποία—για τα οποία δεν έχουμε απάντηση εντός του καθιερωμένου μοντέλου της φυσικής, αναφέρουν επιστήμονες από την Ισπανία και τη Γερμανία στη μελέτη τους.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το αποκαλούμενο πρόβλημα ιεραρχίας. Η ερώτηση, δηλαδή, γιατί το σωματίδιο Higgs είναι πολύ πιο ελαφρύ από την κλίμακα της βαρύτητας, παραμένει αναπάντητη.
Το καθιερωμένο μοντέλο της φυσικής δεν μπορεί επίσης να απαντήσει σε ορισμένα άλλα φαινόμενα που παρατηρούμε. Ένα από αυτά είναι η ύπαρξη της σκοτεινής ύλης.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις μάζες των φερμιονίων, οι οποίες θα μπορούσαν να μεταδίδονται στην πέμπτη διάσταση μέσω πυλών, δημιουργώντας απολιθώματα σκοτεινής ύλης και φερμιονικής σκοτεινής ύλης μέσα στην πέμπτη διάσταση.
Θα μπορούσαν τα φερμιόνια που ταξιδεύουν μεταξύ διαφορετικών διαστάσεων να εξηγήσουν μέρος της σκοτεινής ύλης που οι επιστήμονες δεν μπορούν να κατανοήσουν;
Ένα βασικό μέρος της μαθηματικής περιγραφής δημιουργεί μαζικές κατανομές φερμιονίων, οι οποίες εκδηλώνονται στο λεγόμενο καμπυλωμένο πενταδιάστατο χώρο.
Αυτός ο σκοτεινός τομέας, στο πενταδιάστατο σύμπαν, ίσως αποτελεί μια πιθανή εξήγηση για τη μεγάλη ποσότητα σκοτεινής ύλης που δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε σήμερα με βάση το καθιερωμένο μοντέλο της φυσικής. Όσον αφορά τώρα το ζήτημα για το πώς θα μπορούσε να γίνει η ανίχνευση μιας τέτοιας μορφής σκοτεινής ύλης, ώστε να επιβεβαιωθεί η ύπαρξή της, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό θα γινόταν με έναν κατάλληλο τύπο ανιχνευτή βαρυτικών κυμάτων.
Η μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.










































