Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ ανακοινώθηκε από επιστήμονες στη Νότια Κορέα, καθώς πέτυχαν να διατηρήσουν θερμοκρασίες των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου σε πείραμα πυρηνικής σύντηξης, ουσιαστικά έναν τεχνητό ήλιο. Πρόκειται για 7 φορές μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή στον πυρήνα του ήλιου. Αυτή η πυρηνική σύντηξη σκοπεύει να αναπαραστήσει την αντίδραση που καθιστά εφικτό για τον ήλιο και τα υπόλοιπα αστέρια να λάμπουν.

Η λύση στο σημαντικότερο πρόβλημα του Google Chrome στο Android που έχουν όλοι

Διεξήχθη με τη σύντηξη δυο ατόμων ώστε μεγάλα ποσά ενέργειας να απελευθερωθούν. Η σύντηξη συχνά αναφέρεται ως το ιερό δισκοπότηρο των καθαρών λύσεων ενέργειας, παρέχοντας άφθονη ενέργεια χωρίς την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα που μολύνει τον πλανήτη και οδηγεί στην υπερθέρμανση του κλίματος.

Η ενέργεια σύντηξης σε γενικές γραμμές επιτυγχάνεται με τη χρήση αντιδραστήρα γνωστός με την ονομασία tokamak. Σε αυτόν, οι επιστήμονες ζεσταίνουν τις διάφορες παραλλαγές του υδρογόνου σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για να δημιουργηθεί ένα πλάσμα.

Ο Si-Woo Yoon, από το Korean Institute of Fusion Energy (KFE) μιλώντας στο CNN ανέφερε ότι τα υψηλής πυκνότητας πλάσματα και οι υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες οι αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον της πυρηνικής σύντηξης. Ανέφερε επίσης ότι η διατήρηση αυτών των υψηλών θερμοκρασιών δεν είναι εύκολη εξαιτίας της ασταθούς φύσης του πλάσματος σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η συσκευή KSTAR του KFE, που την αποκαλούν ως τεχνητό ήλιο, μπόρεσε να διατηρήσει το πλάσμα και τις θερμοκρασίες των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου για 48 δευτερόλεπτα σε δοκιμές μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024. Οι επιστήμονες ελπίζουν να επεκτείνουν τη διάρκεια των δοκιμών στα 300 δευτερόλεπτα μέχρι το 2026, για να μπορέσουν να κλιμακώσουν τις δυνατότητες σύντηξης σε μια προσπάθεια να λύσουμε κάποια στιγμή το ενεργειακό μας πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.