Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια νέα μορφή ινσουλίνης που μπορεί να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται αυτόματα ανάλογα με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Στα ζώα, αυτή η «έξυπνη» ινσουλίνη μειώνει αποτελεσματικά τις υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρου στο αίμα ενώ αποτρέπει τα επίπεδα γλυκόζης να πέσουν πολύ χαμηλά.
Για τα άτομα με διαβήτη, ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ένα κρίσιμο – αλλά απαιτητικό – έργο. Η ινσουλίνη διατηρεί υπό έλεγχο τη γλυκόζη του αίματος, συμβάλλοντας στην πρόληψη των πολλών μακροχρόνιων επιπλοκών που σχετίζονται με το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνια νεφρική νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και τύφλωση. Ένα μεγάλο ποσοστό των εκτιμώμενων 422 εκατομμυρίων ατόμων με διαβήτη παγκοσμίως χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης.
Ωστόσο, η υπερβολική ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μια κατάσταση που ονομάζεται υπογλυκαιμία, θέτοντας τους ανθρώπους σε κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως απώλεια συνείδησης, επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και θάνατο. Ακόμη και η ήπια ή μέτρια υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει άγχος, αδυναμία και σύγχυση. Για δεκαετίες, οι ερευνητές εργάζονται για να αναπτύξουν ένα σύστημα που μπορεί να προσαρμόσει αυτόματα τη δραστηριότητα της ινσουλίνης με βάση την ποσότητα γλυκόζης στο αίμα ενός ατόμου.
Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα τροποποιώντας την ίδια την ινσουλίνη χρησιμοποιώντας συστατικά ευαίσθητα στη γλυκόζη. Η Rita Slaaby, επιστήμονας στη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk στο Bagsværd της Δανίας, και οι συνεργάτες της κατασκεύασαν ένα μόριο ινσουλίνης με “διακόπτη” (switch) που ενεργοποιεί και απενεργοποιεί τη δραστηριότητά του ως απόκριση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτός ο διακόπτης αποτελείται από δύο μέρη: μια δομή σε σχήμα δακτυλίου γνωστή ως μακρόκυκλος (macrocycle) και ένα γλυκοζίτη, ένα μόριο που προέρχεται από τη γλυκόζη. Όταν οι συγκεντρώσεις της γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλές, ο γλυκοζίτης συνδέεται με τον δακτύλιο, διατηρώντας την ινσουλίνη σε κλειστή, ανενεργή κατάσταση. Αλλά όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται, το σάκχαρο εκτοπίζει γλυκοζίτη και αλλάζει το σχήμα της ινσουλίνης έτσι ώστε να ενεργοποιείται.
Οι ερευνητές εξέτασαν το μόριο ινσουλίνης, το οποίο ονόμασαν NNC2215, σε χοίρους και αρουραίους που είχαν λάβει εγχύσεις γλυκόζης για να μιμηθούν τα αποτελέσματα του διαβήτη. Διαπίστωσαν ότι η NNC2215 ήταν τόσο καλή όσο η κανονική ανθρώπινη ινσουλίνη στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα όταν αυτή εγχύθηκε στα ζώα και ότι ήταν σε θέση να αποτρέψει την πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Παραμένουν βέβαια μερικά ερωτήματα σχετικά με το συγκεκριμένο μόριο ινσουλίνης.
Καρδιακή ανακοπή – Οδηγός για το πως να την αντιμετωπίσουμε (βίντεο)
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε τη δραστηριότητα του NNC2215 σε ένα ευρύτερο φάσμα επιπέδων γλυκόζης στο αίμα από ό,τι συνήθως παρατηρείται σε άτομα με διαβήτη. Επομένως, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να αποδείξουν ότι η ινσουλίνη μπορεί να είναι επίσης αποτελεσματική σε ένα στενό εύρος επιπέδων γλυκόζης. Περαιτέρω έρευνα για τη βελτιστοποίηση του μορίου βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να δημιουργηθεί μια σειρά έξυπνων φαρμάκων ινσουλίνης που θα επιτρέψουν στους γιατρούς να εξατομικεύσουν τις θεραπείες για τους ασθενείς τους.
Η μελέτη για την έξυπνη ινσουλίνη δημοσιεύθηκε στο Nature.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.