Η Καραϊβική έχει την Μεγάλη Μπλε Τρύπα, που εδώ και χρόνια αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, καθώς υπάρχει ένα μυστήριο γύρω της. Τώρα, η ιστορία της Μεγάλης Μπλε Τρύπας της Καραϊβικής αποκαλύπτεται από έναν πυρήνα ιζήματος μήκους 30 μέτρων, που κατάφεραν να ανασύρουν από τα βάθη της τεράστιας θαλάσσιας καταβόθρας. Σε αυτό, καταγράφονται 5.700 χρόνια φυσικής ιστορίας και δείχνει πως οι τυφώνες γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι σε αυτό το μέρος της νοτιοδυτικής Καραϊβικής και ένα θυελλώδες μέλλον  έρχεται.

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα βρίσκεται στην Ατόλη της Καραϊβικής Θάλασσας, περίπου 80 χιλιόμετρα από την ακτή Μπελίζ. Μέσα στα ρηχά και τιρκουάζ νερά της Ατόλης, ένα τεράστιο κυκλικό άνοιγμα κάνει την εμφάνισή του, σε πολύ βαθύ μπλε χρώμα αφού ξαφνικά ο βυθός φτάνει απότομα στα 124 μέτρα!

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια πολλαπλών περιόδων παγετώνων, όταν τα επίπεδα της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερα από ότι σήμερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η περιοχή ήταν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, επιτρέποντας το σχηματισμό ενός ασβεστολιθικού συστήματος σπηλαίων. Όταν η εποχή των παγετώνων έφτασε στο τέλος της, η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε και οι σπηλιές αφού βυθίστηκαν κάτω από το νερό, τελικά κατέρρευσαν, δημιουργώντας την τεράστια κυκλική καταβόθρα που βλέπουμε σήμερα.

Ο πυθμένας της τεράστιας τρύπας, εδώ και 20.000 χρόνια, συλλέγει σταδιακά ιζήματα, με κάθε στρώμα να αποτελεί αρχείο των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή.

Το καλοκαίρι του 2022, επιστήμονες με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, έφτασαν στο Μπελίζ και κατάφεραν να συλλέξουν δείγμα από τον πυρήνα =ιζήματος μήκους 30 μέτρων, από την Μεγάλη Μπλε Τρύπα, χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα γεώτρησής που στήθηκε σε εκείνο το σημείο.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες μελέτησαν τα διαφορετικά στρώματα, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις για τις ακραίες κλιματολογικές και καιρικές συνθήκες, των προηγούμενων χιλιετιών. Στα δείγματα ανακάλυψαν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, τα ευδιάκριτα στρώματα ιζηματογενών γεγονότων, οι τεμεσίτες, που προκαλούνται από επιθετικά κύματα και καταιγίδες, που μεταφέρουν χονδροειδή σωματίδια από την άκρη του ανατολικού υφάλου της Ατόλης, στην θαλάσσια καταβόθρα. Όταν αυτά εμφανίζονται σε ένα ενιαίο στρώμα, είναι απόδειξη μιας τεράστιας καταιγίδας που συγκλόνισε την περιοχή.

Μεγάλη Μπλέ Τρύπα

Χρησιμοποιώντας αυτά τα σημάδια, η ομάδα μπόρεσε να αναγνωρίσει συνολικά 574 γεγονότα καταιγίδας τα τελευταία 5.700 χρόνια.

Από τους πυρήνες των ιζημάτων που συνέλλεξαν, μπόρεσαν να  προσδιορίζουν τη συχνότητα των τροπικών καταιγίδων και των τυφώνων που χτύπησαν την περιοχή, τα τελευταία 6.000 χρόνια.

«Λόγω των μοναδικών περιβαλλοντικών συνθηκών – συμπεριλαμβανομένου του νερού του βυθού χωρίς οξυγόνο και πολλών στρωμάτων νερού – τα λεπτά θαλάσσια ιζήματα θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε μεγάλο βαθμό αδιατάρακτα στη «Μεγάλη Μπλε Τρύπα». Μέσα στον πυρήνα του ιζήματος, μοιάζουν κάπως με δακτυλίους δέντρων, με τα ετήσια στρώματα να εναλλάσσονται στο χρώμα μεταξύ του γκριζοπράσινου και του ανοιχτού πράσινου ανάλογα με το οργανικό περιεχόμενο», δήλωσε ο Δρ Dominik Schmitt, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στην Biosedimentology Research Group στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης.

«Οι θύελλες ξεχωρίζουν από τα γκριζοπράσινα ιζήματα του αίθριου καιρού όσον αφορά το μέγεθος των κόκκων, τη σύνθεση και το χρώμα, το οποίο κυμαίνεται από μπεζ έως λευκό», λέει ο Schmitt.

Υπάρχουν μέχρι και 16 τεράστιες τροπικές καταιγίδες και τυφώνες στην περιοχή, κάθε αιώνα, όμως έχουν καταγραφεί 9 καταιγίδες τα τελευταία 20 χρόνια, δείχνοντας πως ο τρέχοντας αιώνας θα δει αρκετά περισσότερες ακραίες καταιγίδες από ότι συνήθως.

Cosmote TV: 2 μήνες δωρεάν για όλους για να μην χάσεις αθλητική στιγμή και όχι μόνο!

“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι περίπου 45 τροπικές καταιγίδες και τυφώνες θα μπορούσαν να περάσουν πάνω από αυτήν την περιοχή μόνο στον αιώνα μας. Αυτό θα ξεπερνούσε κατά πολύ τη φυσική μεταβλητότητα των περασμένων χιλιετιών”, πρόσθεσε ο καθηγητής Eberhard Gischler, επικεφαλής της Βιοϊζωματολογικής Ερευνητικής Ομάδας στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης.

Ο βασικός παράγοντας για αυτό είναι η μετατόπιση προς τα νότια της μεγάλης μετεωρολογική ζώνης, της Διατροπικής Ζώνης Σύγκλισης, η οποία βοηθάει στον προσδιορισμού του που θα σχηματιστούν καταιγίδες και προς τα που κατευθύνονται. Την ίδια στιγμή, κλιματική αλλαγή με την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας, πυροδοτεί ακόμα πιο έντονες καταιγίδες.

Τα παραπάνω όμως δεν είναι απλά ένας φυσικός κύκλος. Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν πως η απότομη αύξηση της δραστηριότητας των καταιγίδων, δείχνει ξεκάθαρα την ανθρωποκεντρική αλλαγή του κλίματος. Η αύξηση των θερμοκρασιών ξεκίνησε στη Βιομηχανική Εποχή και δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για ακραία καιρικά φαινόμενα και ισχυρούς τυφώνες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Advances.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.