Με την ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και την τεχνολογίας, είναι μαγικό το πόσα μπορούμε να ανακαλύψουμε. Πρόσφατα, επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μυστικό που πιθανότατα άλλαξε τον πλανήτη για πάντα!

Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε, ο γεωλόγος Andrew Glickson ισχυρίζεται πως ανακάλυψε τον κρατήρα ενός τεράστιου αστεροειδή, θαμένο κάτω από την Αυστραλία. Επιπλέον, η έρευνα του ειδικού καταλήγει στο συμπέρασμα πως ήταν ο μεγαλύτερος αστεροειδής που έχει πέσει στην Γη και με τεράστια διαφορά.

Η μελέτη διεξήχθη από τον Glikson και τον Tony Yeates και αναφέρεται στην δομή Deniliquin, μια τεράστια δομή αστεροειδούς που εκτιμάται πως έχει διάμετρο πάνω από 514 χιλιόμετρα.

Εάν η διάμετρος αποδειχθεί ακριβής, τότε γίνει με τεράστια διαφορά η μεγαλύτερη επιβεβαιωμένη δομή πρόσκρουσης αστεροειδούς στον κόσμο. Ο κρατήρας Vredefort στην Νότια Αφρική έχει διάμετρο 160 χιλιομέτρων και υπάρχει και ο κρατήρας Chicxulub με παρόμοιο μέγεθος. Ο κρατήρας Chicxulub είναι ιδιαίτερα σημαντικός, γιατί πιστεύεται πως είναι από τον αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους.

Όμως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η δομή που βρήκε ο Glikson είναι πραγματική. Ο ίδιος γράφει στο The Conversation:

«Η δομή Deniliquin έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα περίμεναν από μια δομή πρόσκρουσης μεγάλης κλίμακας».

«Για παράδειγμα, οι μαγνητικές μετρήσεις της περιοχής αποκαλύπτουν ένα συμμετρικό μοτίβο κυματισμού στον φλοιό γύρω από τον πυρήνα της δομής.

«Αυτό πιθανότατα δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης καθώς οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν έντονες μαγνητικές δυνάμεις».

μεγαλύτερο κρατήρα αστεροειδή
Αυτός ο χάρτης δείχνει την κατανομή των κυκλικών κατασκευών αβέβαιης, πιθανής ή πιθανής προέλευσης κρούσης στην αυστραλιανή ήπειρο και στις υπεράκτιες περιοχές. Οι πράσινες κουκκίδες αντιπροσωπεύουν επιβεβαιωμένους κρατήρες πρόσκρουσης. Οι κόκκινες κουκκίδες αντιπροσωπεύουν επιβεβαιωμένες δομές πρόσκρουσης που έχουν πλάτος άνω των 100 km, ενώ οι κόκκινες κουκκίδες μέσα σε λευκούς κύκλους έχουν πλάτος μεγαλύτερο από 50 km. Οι κίτρινες κουκκίδες αντιπροσωπεύουν πιθανές δομές πρόσκρουσης. Andrew Glikson και Franco Pirajno

Η δομή είναι αρκετά δύσκολο να παρατηρηθεί απευθείας, λόγω των περιβαλλοντολογικών αλλαγών που την έχουν κρύψει.

Ο Glikson εξήγησε: “Όταν ένας αστεροειδής χτυπά, δημιουργεί έναν κρατήρα με έναν ανυψωμένο πυρήνα. Αυτό είναι παρόμοιο με το πώς μια σταγόνα νερού πιτσιλάει προς τα πάνω από έναν παροδικό κρατήρα όταν ρίχνεις ένα βότσαλο σε μια πισίνα.”

Ο επιστήμονας συνέχισε σημειώνοντας ότι η δομή μπορεί να διαβρωθεί κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, καθιστώντας τη στη συνέχεια λιγότερο εμφανή.

Τα φυτά φωνάζουν και τώρα μπορούμε να τα ακούσουμε για πρώτη φορά [Βίντεο]

Πολλοί άλλοι λόγοι δόθηκαν ως προς το πώς η δομή φαίνεται να είναι κρατήρας αστεροειδούς, συμπεριλαμβανομένων των συμμετρικών κυματισμών στον φλοιό που προκαλούνται από τις ακραίες θερμοκρασίες μιας πρόσκρουσης.

Αν αποδειχθεί πως αυτός είναι ο μεγαλύτερος κρατήρας πρόσκρουσης αστεροειδούς στην Γη, τότε ίσως δείξει πως αυτός ήταν ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους. Φυσικά μένουν πολλές έρευνες να γίνουν ακόμα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.