Τα πολύ μεγάλα βάθη των ωκεανών είναι μέρη στα οποία η εξερεύνηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ευτυχώς όμως, η τεχνολογία στα χέρια της επιστήμης μπορεί να κάνει θαύματα και πλέον έχουμε συσκευές που μπορούμε να ρίξουμε σε τεράστια βάθη για να δούμε τι υπάρχει εκεί, όπως ένα σπάνιο είδος καρχαρία, τον Pacific Sleeper.

Ο άνθρωπος με κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να αντέξει πιέσεις μέχρι το βάθος των 300 μέτρων. Αν θέλει να πάει ακόμα πιο βαθιά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποιο σκάφος βαθέων υδάτων, όμως ακόμα και έτσι, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.

Όμως, η τεχνολογία μπορεί να φτάσει εκεί που το ανθρώπινο σώμα δε μπορεί και με αυτό στο μυαλό, επιστήμονες πραγματοποίησαν μια αποστολή στην Τάφρο της Τόνγκα, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εκεί έριξαν μια κάμερα, η οποία έφτασε στον βυθό, ώστε να ανακαλύψουν τι ζει στην περιοχή.

Σε τόσο μεγάλα βάθη, κρύβεται ένας κόσμος που είναι ανέγγιχτος από τον κόσμο της επιφάνειας, πέρα από περιστασιακά σκουπίδια που βυθίζονται εκεί. Όταν κάτι πέφτει στον πάτο του βυθού εκεί, προφανώς τραβάει την προσοχή όλης της ζωής στην περιοχή.

Αυτό βέβαια είναι θετικό, γιατί δίνει την δυνατότητα στους επιστήμονες να τραβήξουν πολύ δυνατά πλάνα από ζώα που σπάνια συναντάμε, ενώ πολλές φορές εμφανίζονται ζώα που δεν έχουμε δει ξανά.

Αυτή τη φορά οι επιστήμονες πέτυχαν έναν τεράστιο Καρχαρία Sleeper (Υπνωτός καρχαρίας) του Ειρηνικού. Η συνάντηση έγινε σε βάθος 1400 μέτρων και ο τεράστιος καρχαρίας ήταν πάνω από 3.5 μέτρα σε μήκος. Ο καρχαρίας έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον για την κάμερα, την οποία δάγκωσε πρώτη και μετά για το δόλωμα που είχε δίπλα της.

Αυτή είναι φυσιολογική συμπεριφορά για τους καρχαρίες, που δεν έχουν χέρια ώστε να εξερευνήσουν οτιδήποτε άγνωστο, οπότε απλά το δαγκώνουν. Για αυτό δε θα θέλαμε να τραβήξουμε ποτέ την περιέργεια ενός καρχαρία, γιατί αν ήθελε να δει τι ακριβώς είμαστε, θα μας δάγκωνε και πιθανότατα θα πεθαίναμε από αιμορραγία.

Η Δρ. Jessica Kolbusz εξήγησε στο βίντεο όλα όσα βλέπουμε. Λέει πως ο Pacific Sleeper θα μπορούσε να έχει μήκος έως και 4,4 μέτρα, αν και ο μεγαλύτερος από αυτούς θα μπορούσε να έχει μήκος πάνω από επτά μέτρα, το οποίο είναι αρκετά τεράστιο.

Ο καρχαρίας, που είναι τόσο μαγευτικός, όσο και τρομακτικός είναι θηλυκός. Συγκεκριμένα λέει:

«Αυτή η παρατήρηση συνέβη στα δυτικά της Τάφρου της Τόνγκα, υποθέσαμε ότι ήταν αρκετά μεγάλη, περίπου 3,5 μέτρα μήκος, ήταν σε βάθος 1.400 μέτρων και λόγω της έλλειψης παρατηρήσιμων πτερυγίων στην περιοχή  της λεκάνης την προσδιορίσαμε ως θηλυκό».

«Πηγαίνει κατευθείαν για την κάμερα, από αυτή τη θέα μπορούμε να δούμε εντελώς μέσα στο στόμα του καρχαρία.

Sleeper

“Όχι πολύ μετά από αυτό συνειδητοποιεί ότι δεν έχει πολύ καλή γεύση και πηγαίνει για το δόλωμα. Ήταν περίπου 2,5 βαθμούς Κελσίου που είναι λογικό καθώς γνωρίζουμε ότι προτιμούν πιο δροσερά νερά.”

Πράγματι, στο βίντεο βλέπουμε το εσωτερικό του στόματος, αυτού του τεράστιου πλάσματος, κάτι που σπάνια μπορούμε να παρατηρήσουμε.

H Google θέλει να καταστρέψει το διαδίκτυο ή κάτι πάει πολύ στραβά!

Ευτυχώς για τους επιστήμονες και τον καρχαρία, σύντομα πέρασε στα ψάρια που είχαν δίπλα στην κάμερα ως δόλωμα και δεν κατέστρεψε τη μάλλον δυσάρεστη κάμερα βαθέων υδάτων σε μια προσπάθεια να τη φάει.

Αφού έφαγε το δόλωμα που ήταν προσαρτημένο σε μια βάση στο μηχανισμό της κάμερας, ο καρχαρίας απομακρύνθηκε, αφήνοντας ένα εντυπωσιακό πλάνο που παρουσιάζει το τεράστιο μέγεθός του.

Αυτό το είδος καρχαρία, μακριά από την παρουσία ανθρώπων, κυνηγά στον βυθό με εντυπωσιακή ησυχία, αφού δεν προκαλεί θορύβους, όπως άλλοι καρχαρίες.

Κυνηγούν μεγάλα ψάρια του βυθού, ενώ στο στομάχια καρχαριών αυτού του είδους, έχουν βγει μέρη από γιγάντια χταπόδια και καλαμάρια του Ειρηνικού.

Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται σίγουρα για ένα μαγευτικό ζώο που το τεράστιο μέγεθός του προκαλεί δέος!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.