Επιστήμονες στην Κίνα ανέπτυξαν φακούς επαφής που επιτρέπουν στους χρήστες να βλέπουν φως που κανονικά είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι. Ακόμη είναι χαρακτηριστικό ότι οι φακοί αυτοί λειτουργούν καλύτερα με κλειστά βλέφαρα, ενώ άλλες εκδοχές τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διόρθωση της αχρωματοψίας.
Είναι γνωστό ότι το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δει ένα σχετικά περιορισμένο φάσμα χρωμάτων με φως με μήκη κύματος μεταξύ περίπου 400 και 700 νανόμετρων. Με τον τυπικό ανθρωποκεντρικό τρόπο, το ονομάζουμε «ορατό» μέρος του φάσματος, παρόλο που άλλα ζώα μπορούν να δουν πέρα από αυτό. Σε μια νέα μελέτη επιστήμονες βοήθησαν τους ανθρώπους να πιάσουν μια φευγαλέα λάμψη φωτός μήκους μεταξύ 800 και 1.600 νανόμετρων, μια περιοχή που κανονικά δεν μπορούμε να δούμε, γνωστή ως υπέρυθρη. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τοποθετηθεί ένα ζευγάρι φακών επαφής με ενσωματωμένα νανοσωματίδια που μετατρέπουν τα υπέρυθρα μήκη κύματος σε ορατά.

Οι ειδικοί φακοί δεν διαταράσσουν την ικανότητα του χρήστη να βλέπει ορατό φως, απλώς προσθέτουν υπέρυθρες πηγές στο μείγμα. Σε δοκιμές οι χρήστες μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα σήματα που αναβοσβήνουν από τα υπέρυθρα LED και να καταλάβουν από ποια κατεύθυνση προερχόταν το φως. Ακόμη όσοι χρήστες φορούσαν τους φακούς μπορούσαν ακόμα να δουν το υπέρυθρο φως με κλειστά μάτια καθώς οι ειδικοί φακοί τους φάνηκαν να λειτουργούν καλύτερα από το να τους έχουν ανοιχτούς. Αυτό συμβαίνει επειδή το υπέρυθρο φως διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα από το ορατό φως, επομένως τα βλέφαρα ουσιαστικά φιλτράρουν την πιο έντονη λάμψη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρήστες δεν βλέπουν “νέα” χρώματα καθώς αυτό απαιτεί μια πιο ογκώδη επιστημονική προσέγγιση. Σε αυτήν την περίπτωση τα νανοσωματίδια απορροφούν το υπέρυθρο φως και το μετατρέπουν σε οικεία, ορατά χρώματα. Ακόμη οι ερευνητές έδειξαν ότι μια πιο λεπτομερής έκδοση των φακών επαφής θα μπορούσε να επιτρέψει στους χρήστες να αναγνωρίσουν διάφορα μέρη του υπέρυθρου φάσματος. Με το τρόπο αυτό η ομάδα υποστηρίζει ότι θα μπορούσε τελικά να προσαρμοστεί για να βοηθήσει τα άτομα με αχρωματοψία να δουν πράγματα που κανονικά δεν μπορούν. Αλλά και πάλι δεν θα αποκάλυπτε τα χρώματα που λείπουν, αλλά θα μετέτρεπε αυτά τα μήκη κύματος σε χρώματα που μπορεί να ανιχνεύσει το μάτι του ατόμου.
Οι νέες εικόνες του Ήλιου σε ανάλυση 8K παρέχουν εκπληκτικές λεπτομέρειες
Το μειονέκτημα των φακών επαφής είναι ότι βρίσκονται τόσο κοντά στον αμφιβληστροειδή που το μετατρεπόμενο φως διασκορπίζεται, καθιστώντας τα πράγματα λίγο θολά. Τα φορετά γυαλιά που κατασκευάζονται με τα ίδια νανοσωματίδια επέτρεψαν την αντίληψη υπέρυθρου φωτός υψηλότερης ανάλυσης. Τα νανοσωματίδια μπορούν να ανιχνεύσουν υπέρυθρο φως μόνο από ισχυρές πηγές LED προς το παρόν, αλλά η ομάδα ελπίζει ότι η ευαισθησία μπορεί να αυξηθεί σε μελλοντική εργασία.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.