Λίγο μετά τις 10:00 π.μ. της 6ης Ιανουαρίου 2023, στον Νότιο Ωκεανό, περίπου 1.100 χιλιόμετρα νότια της Αργεντινής, η υποβρύχια κάμερα του Matthew Mulrennan κατέγραψε μια μοναδική παρατήρηση. Ένα μοναχικό καλαμάρι εθεάθη να προωθείται μέσα στο παγωμένο νερό, με τα απλωμένα πλοκάμια του, το διάφανο σώμα του και την αχνή μπλε βιοφωταύγεια λάμψη του. Αυτό το καλαμάρι μήκους 12 εκατοστών είναι ενδεχομένως το πρώτο κολοσσιαίο καλαμάρι (Κράκεν;) που κινηματογραφήθηκε ποτέ στο φυσικό του περιβάλλον.

Το βίντεο που καταγράφηκε στα ανοικτά της Ανταρκτικής σχεδόν 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια (176 μέτρα, σύμφωνα με τον Mulrennan) δείχνει αυτό που μπορεί να είναι ένα νεαρό κολοσσιαίο καλαμάρι που ζει ελεύθερα στο φυσικό του περιβάλλον. Είναι πιθανό ότι δεν πρόκειται για κολοσσιαίο καλαμάρι αλλά για ένα άλλο είδος στενά συνδεδεμένου γυάλινου καλαμαριού (Cranchiidae).

Ο Mulrennan, θαλάσσιος επιστήμονας και ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Kolossal με έδρα την Καλιφόρνια, εργάζεται από το 2017 για να καταγράψει πλάνα από άγρια κολοσσιαία καλαμάρια (Κράκεν ). Οι ειδικοί στα κεφαλόποδα είναι πεπεισμένοι ότι ο Mulrennan βιντεοσκόπησε κάποιο είδος γυάλινου καλαμαριού που ανήκει στην ίδια επιστημονική οικογένεια με τα κολοσσιαία καλαμάρια.

Τα νερά της Ανταρκτικής όπου η ομάδα του Mulrennan εντόπισε το καλαμάρι ήταν γεμάτα θαλάσσιο χιόνι, δίνοντας στο βίντεο μια κοκκώδη ποιότητα που θυμίζει τις πρώτες φωτογραφίες ενός άλλου ελάχιστα γνωστού κεφαλόποδου: του γιγάντιου καλαμαριού.

Ο William Reid, θαλάσσιος βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στην Αγγλία, είχε μια απίστευτη συνάντηση με ένα κολοσσιαίο καλαμάρι το 2005 κοντά στη νήσο Νότια Γεωργία. Το τεράστιο καλαμάρι ήταν πολύ βαρύ για να διασωθεί, αλλά ο Reid μπόρεσε να μελετήσει το δείγμα των 200 κιλών και να μάθει περισσότερα για τα μοναδικά χαρακτηριστικά του.

Ο Reid πιστεύει ότι τα κολοσσιαία καλαμάρια (επιμένουμε Κράκεν ) είναι κυνηγοί ενέδρας που χρησιμοποιούν τα μακριά τους “χέρια” για να πιάσουν τη λεία τους και να τη χώσουν στο “στόμα” τους. Τα γιγαντιαία μάτια τους μπορεί να τα βοηθούν να βλέπουν τη βιοφωταύγεια στα σκοτεινά βάθη του ωκεανού, επιτρέποντάς τους να εντοπίζουν θηρευτές όπως οι φάλαινες.

Εντάξει, αυτό μπορεί να είναι Κράκεν… Σπάνιο γιγάντιο καλαμάρι βαθέων υδάτων εμφανίστηκε σε βίντεο

Αν και κολοσσιαία καλαμάρια έχουν καταγραφεί μερικές φορές στο παρελθόν, κανείς δεν έχει δει ποτέ ένα να ζει ανενόχλητο στο φυσικό του περιβάλλον εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Η μελέτη αυτών των πλασμάτων στο περιβάλλον τους είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της συμπεριφοράς και της ανατομίας τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.