Οι επιστήμονες έχουν αναρωτηθεί πώς ο εγκέφαλος ενημερώνεται με νέες πληροφορίες και αναμνήσεις. Άλλοι εστιάζουν στις χημικές αλλαγές σε συγκεκριμένους νευρώνες ενώ άλλοι επικεντρώνονται σε δομικές αλλαγές μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
Σύμφωνα με την έρευνα του νευροεπιστήμονα Δρ. Tomás Ryan από το Trinity College του Δουβλίνου γίνεται παρακολούθηση κυττάρων που εμπλέκονται στη μάθηση. Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο σχηματισμός μνήμης εξαρτάται από τις συνδέσεις μεταξύ ομάδων κυττάρων εγγραμμάτων (engram cells) τα οποία είναι νευρώνες που πιστεύεται ότι συλλαμβάνουν και αποθηκεύουν ξεχωριστές εμπειρίες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάθε εμπειρία αφήνει ένα μοτίβο ενεργοποίησης των εγκεφαλικών κυττάρων που μπορεί να ενεργοποιηθεί αργότερα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν ένα σύνολο κυττάρων ενεργοποιούνταν ξανά, μερικές φορές ενεργοποιούνταν και το άλλο σύνολο, σαν να είχαν συνδεθεί οι μνήμες. Αυτή η ιδέα έρχεται σε αντίθεση με την παλιά αντίληψη ότι ένας μεμονωμένος νευρώνας αποθηκεύει μια ολόκληρη μνήμη. Αντίθετα, η μνήμη μπορεί να βρίσκεται στις συνδέσεις που δημιουργούν και αναδιαμορφώνουν αυτά τα κύτταρα με την πάροδο του χρόνου. Χρησιμοποίησαν γενετικές τεχνικές για να επισημάνουν τους νευρώνες που πυροδοτήθηκαν για ένα συμβάν και στη συνέχεια παρακολούθησαν πώς αυτοί οι ίδιοι νευρώνες ανταποκρίθηκαν σε ένα δεύτερο συμβάν που αισθάνονταν ότι σχετίζονται. Η οπτογενετική, μια μέθοδος που ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τα κύτταρα με φως, τα αφήνει να δοκιμάσουν εάν το μπλοκάρισμα αυτών των νεοσύστατων συνδέσμων διέκοψε τη μνήμη.
Μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η PSD-95, προέκυψε ως φύλακας αυτών των συνδέσεων κυττάρου engram. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται σε διασταυρώσεις νευρικών κυττάρων που ονομάζονται συνάψεις και βοηθά στη στερέωση των μορίων των υποδοχέων. Όταν η ομάδα μείωσε την ποσότητα του PSD-95 στους νευρώνες που αποθηκεύουν μια δεδομένη μνήμη, αυτές οι συνδέσεις συμπεριφέρθηκαν διαφορετικά. Χρησιμοποιώντας γενετική σήμανση αιχμής, οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν πού συμβαίνουν νέοι σύνδεσμοι και εάν αυτές οι συνδέσεις είναι απαραίτητες για την ανάκληση της μνήμης αργότερα.
Σήμερα οι επιταγές voucher επαγγελματιών για εξοπλισμό έως 1.600 ευρώ
Πρόσθετη εργασία στο πεδίο έχει δείξει ότι ορισμένοι νευρώνες μπορούν να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους ανάλογα με την κατάσταση. Αυτοί οι ρόλοι συχνά αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, ειδικά όταν συσσωρεύονται νέες εμπειρίες. Εντοπίζοντας τις συνδέσεις, οι επιστήμονες προσθέτουν νέες γνώσεις για το πώς αυτά τα κύτταρα προσαρμόζονται και μπορεί τελικά να καθοδηγήσει τον τρόπο διδασκαλίας, θεραπείας διαταραχών μνήμης ή υποστήριξης της ψυχικής υγείας.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Current Biology.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.