Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας κοινός τύπος βακτηρίου που προκαλεί λοιμώξεις στα νοσοκομεία μπορεί να διασπάσει τα βιοδιασπώμενα πλαστικά, που χρησιμοποιούνται συχνά σε ιατρικές συσκευές και συσκευασίες.

Πιο συγκεκριμένα το εν λόγω βακτήριο, γνωστό ως Pseudomonas aeruginosa, είναι ένα αρνητικό κατά Gram βακτηριακό είδος και είναι προσαρμόσιμο και εξαιρετικά ευκαιριακό, ειδικά σε κλινικά περιβάλλοντα. Αποτελεί συχνή αιτία νοσοκομειακών λοιμώξεων, προκαλώντας προβλήματα όπως πνευμονία και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Το βακτήριο είναι επίσης αρκετά ανθεκτικό, γι’ αυτό και συχνά αποκαλείται “υπερμικρόβιο”. Στις ΗΠΑ αυτό το στέλεχος είναι γνωστό ότι προκαλεί χιλιάδες θανάτους σε νοσηλευόμενους ασθενείς κάθε χρόνο, καθώς και δεκάδες χιλιάδες μη θανατηφόρες λοιμώξεις.

βακτήρια PFAs νοσοκομείο

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πλέον ότι είναι ικανό να διασπά τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στα νοσοκομεία. Αυτή η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντόπισε ένα ένζυμο που ονομάζεται Pap1, το οποίο παράγεται από το P. aeruginosa που λαμβάνεται από ένα τραύμα. Αυτό το ένζυμο μπορεί να διασπάσει το βιοδιασπώμενο πλαστικό που ονομάζεται πολυκαπρολακτόνη (PCL) και το οποίο χρησιμοποιείται σε διάφορες ιατρικές συσκευασίες και συσκευές, όπως ράμματα, αναπνευστήρες και πλαστικές συσκευασίες για ιατρικά εργαλεία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιο τέτοιο ένζυμο έχει εντοπιστεί σε κλινικό περιβάλλον και θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί αυτά τα βακτήρια είναι τόσο επίμονα στα νοσοκομεία. Εάν είναι σε θέση να αποικοδομήσουν το πλαστικό, τότε μπορεί να είναι σε θέση να μολύνουν επιφάνειες και εργαλεία που διαφορετικά θεωρούνται αποστειρωμένα. Σύμφωνα με τους ερευνητές το PCL χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική περίθαλψη και είναι ένα από τα υλικά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της βιοτεχνολογικής καινοτομίας λόγω του ευνοϊκού προφίλ βιοσυμβατότητάς του. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι το ένζυμο αυξάνει την ποσότητα βιοφίλμ που μπορούν να παράγουν τα βακτήρια σε σύγκριση με μια διαφορετική επιφάνεια όπως το γυαλί. Γενικά, εάν τα βακτήρια παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες βιοφίλμ, είναι πιο πιθανό να είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Τελικά, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τους κινδύνους που ενέχει το P. aeruginosa σε ιατρικά περιβάλλοντα, καθώς μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά μόλυνσης και επίσης να υποβαθμίσει τα ιατρικά πλαστικά. Η ομάδα αναπτύσσει πλέον δοκιμές για να ελέγξει εάν άλλα παθογόνα μπορούν να παράγουν ένζυμα που αποικοδομούν το πλαστικό.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Cell Reports.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.