Η σκοτεινή ύλη, ένα θεμελιώδες συστατικό των κοσμολογικών θεωριών, δεν θα μπορούσε να μην σχετίζεται με πολλές προκλήσεις. Ένα πρόβλημα έγκειται στην αδυναμία μας να ανιχνεύσουμε σωματίδια σκοτεινής ύλης και στην ασυμφωνία στον αριθμό των νάνων γαλαξιών γύρω από τον Γαλαξία μας σύμφωνα με τα επικρατέστερα μοντέλα σκοτεινής ύλης.

Αυτά τα μοντέλα προτείνουν ότι οι γαλαξίες θα πρέπει να περιβάλλονται από συστάδες σκοτεινής ύλης μέσα στην άλω σκοτεινής ύλης τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Γαλαξίας μας να περιβάλλεται από νάνους γαλαξίες λόγω της βαρυτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ κανονικής και σκοτεινής ύλης.

Αν και έχουν εντοπιστεί μερικοί νάνοι γαλαξίες κοντά στον Γαλαξία μας, ο αριθμός τους υπολείπεται των προβλέψεων των προσομοιώσεων σκοτεινής ύλης. Ωστόσο, η ανακάλυψη σχεδόν σκοτεινών γαλαξιών (Almost Dark Galaxies – ADGs), όπως ο πρόσφατα εντοπισθείς Nube, παρέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Ο Nube, ένας αμυδρός γαλαξίας νάνος, διέφυγε της ανίχνευσης στην έρευνα Sloan Deep Sky Survey, αλλά εντοπίστηκε τυχαία σε εικόνες από το IAC Stripe82 Legacy Project. Μεταγενέστερες παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο Green Bank αποκάλυψαν ότι ο Nube βρίσκεται σε απόσταση περίπου 350 εκατομμυρίων ετών φωτός, με επιφανειακή φωτεινότητα περίπου 28 mag ανά τετραγωνικό τόξο δευτερολέπτου.

σκοτεινή ύλη Milty Way Halo Γαλαξία Nube

Αξιοσημείωτα διάχυτος, ο γαλαξίας εκτείνεται σε περισσότερα από 22.000 έτη φωτός, αποτελώντας το ένα τέταρτο της διαμέτρου του Γαλαξία μας. Παρά το γεγονός ότι έχει μάζα περίπου 26 δισεκατομμυρίων ηλιακών μαζών, τα αστέρια του Nube αντιπροσωπεύουν μόνο 390 εκατομμύρια ηλιακές μάζες, καθιστώντας τον κατά κύριο λόγο αποτελούμενο από σκοτεινή ύλη.

Ο Nube είναι ο μεγαλύτερος εξαιρετικά δυσδιάστατος γαλαξίας που είναι γνωστός μέχρι σήμερα. Η ανακάλυψη του Nube, και άλλων ADGs όπως αυτός, αμφισβητεί τα συμβατικά μοντέλα ψυχρής σκοτεινής ύλης. Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα μοντέλα, ο Nube ευθυγραμμίζεται περισσότερο με την παραλλαγή της ασαφούς σκοτεινής ύλης, εισάγοντας απροσδόκητα στοιχεία στην κατανόηση της φύσης της σκοτεινής ύλης.

Καθώς αποκαλύπτουμε περισσότερους γαλαξίες όπως ο Nube, πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστηρίων που περιβάλλουν τη σκοτεινή ύλη. Η αναζήτηση αυτών των ασύλληπτων ουράνιων οντοτήτων υπόσχεται να ρίξει φως στο αινιγματικό βασίλειο της σκοτεινής ύλης, αποκαλύπτοντας κρυμμένες αλήθειες στο κοσμικό σκοτάδι.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.