Τουλάχιστον ένας προϊστάμενος της Google γνώριζε ότι γινόταν συλλογή προσωπικών δεδομένων από τα ξεκλείδωτα δίκτυα Wi-Fi που εντόπιζαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα της υπηρεσίας Street View στις περιηγήσεις τους ανά τον κόσμο, από το 2008 έως το 2010. Αυτό αποκαλύπτει εκτενής αναφορά και e-mail που αντάλλαξε ο εν λόγω υπάλληλος της Google με τον προγραμματιστή που ανέπτυξε τον επίμαχο κώδικα «υποκλοπέα». Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι ο προγραμματιστής το είχε πει και σε συνάδελφό του, αναφέρει το BBC News.
Η Google επιμένει να ισχυρίζεται ότι το σχέδιο για την συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αποτέλεσε επινόηση ενός και μόνο ανθρώπου, του μηχανικού που ανέπτυξε τον κώδικα και ότι τελικά, δεν υπήρχε πρόθεση για την παραβίαση απορρήτου.
Στα προσωπικά δεδομένα που συνέλεξαν τα αυτοκίνητα της Google περιλαμβάνονται διευθύνσεις δικτυακών τόπων που επισκέπτονταν οι ανυποψίαστοι χρήστες του εκάστοτε ανοικτού ασύρματου δικτύου (όχι μόνο τα δημόσια ανοικτά Wi-Fi hotspot αλλά και τα ανοικτά Wi-Fi στα σπίτια), κωδικούς εισόδου σε υπηρεσίες ή και το περιεχόμενο μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποκαλύπτει η Wall Street Journal.
Η έκθεση της αρμόδιας Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FCC), θεωρείται ότι ενισχύει τον ισχυρισμό της Google. Εντούτοις, τα e-mail ανάμεσα στον προγραμματιστή και τον προϊστάμενό του αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον ένας ακόμα άνθρωπος υψηλότερα στην ιεραρχία γνώριζε τι συνέβαινε και ως εκ τούτου θα μπορούσε να κάνει κάτι για να σταματήσει την ανεπίτρεπτη ενέργεια νωρίτερα. Εξάλλου, τα σχετικά e-mail αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος ο προγραμματιστής επεσήμαινε την ανάγκη να εξετάσει δικηγόρος την πρακτική, που θεωρούσε ότι θα ωφελούσε την Google, ίσως όμως δημιουργούσε θέμα παραβίασης του ιδιωτικού απορρήτου.
H έκθεση δημοσιεύεται με πρωτοβουλία της Google, η οποία αποφάσισε να την εκδώσει μετά την απόφαση της FCC υπέρ της. Σύμφωνα με αυτήν, η Google δεν παραβίασε τον νόμο περί υποκλοπής επικοινωνιών, όμως επιχείρησε να προβάλλει εμπόδια κατά την έρευνα της υπηρεσίας και γι’αυτό, της επιβλήθηκε πρόστιμο 25.000 δολαρίων.
Πάντως, τα ονόματα των ανθρώπων-κλειδί στην υπόθεση δεν αποκαλύπτονται και ο μηχανικός λογισμικού αρνήθηκε να καταθέσει, επικαλούμενος το δικαίωμά του να μην ενοχοποιήσει εαυτόν.
Λεπτομερή στοιχεία για την υπόθεση της υποκλοπής δεδομένων από την υπηρεσία Google Street View ανά τον πλανήτη συγκεντρώνονται στο Κέντρο Πληροφόρησης για το Ηλεκτρονικό Απόρρητο EPIC, στη διεύθυνση http://epic.org/privacy/streetview/
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.