Με την γέννηση ενός άστρου, δημιουργείται γύρω του και ένας δίσκος από ύλη σε αέρια, στερεά και υγρή μορφή, ανάλογα με τον τύπο του άστρου και τις συνθήκες που υπάρχουν. Αργότερα, μέσα σε αυτό τον δίσκο ίσως δημιουργηθούν οι πρώτοι πλανήτες.

Τώρα έρχεται μια ομάδα αστρονόμων με δημοσίευσή της στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy, που παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός νέου άστρου, που ο δίσκος ύλης τους περιέχει τόσο νερό που θα μπορούσε να γεμίσει τρεις φορές τους ωκεανούς της Γης.

Πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, καθώς η ζωή όπως την γνωρίζουμε απαιτεί την ύπαρξη νερού. Έτσι, αν καταφέρουν να σχηματιστούν πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη, ίσως να έχουν τα απαραίτητα υλικά για την δημιουργία ζωής. Η κατοικήσιμη ζώνη είναι ένας δακτύλιο γύρω από το άστρο, που δεν είναι πολύ κοντά σε αυτό ώστε οι θερμοκρασίες να είναι υψηλές, αλλά ούτε και πολύ μακριά από αυτό ώστε οι πλανήτες που θα δημιουργηθούν να είναι παγωμένοι. Η κατοικήσιμη ζώνη είναι στα σημεία που υπάρχει ισορροπία θερμοκρασιών, ενώ αν υπάρχει νερό, θα έχει πιθανότητες για δημιουργία ζωής, έστω και μικροβιακής.

Το άστρο ονομάστηκε HL Tauri και βρίσκεται σε απόσταση 450 ετών φωτός από την Γη, στον αστερισμό του Ταύρου. Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική αφού είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο αναλυτική μελέτη για την παρουσία νερού σε έναν αστρικό δίσκο. Το νερό βρίσκεται σε αέρια μορφή, δηλαδή είναι υδρατμοί.

Εικόνα του αστρικού δίσκου γύρω από το νεογέννητο άστρο όπου εντοπίστηκε η έντονη παρουσία του νερού πηγή φωτό. (ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/S. Facchini et al.)

«Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα μπορούσαμε να τραβήξουμε μια εικόνα ωκεανών από υδρατμούς στην ίδια περιοχή όπου πιθανότατα σχηματίζεται ένας πλανήτης. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πώς η παρουσία του νερού μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη ενός πλανητικού συστήματος, όπως ακριβώς έκανε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια στο δικό μας ηλιακό σύστημα» αναφέρει ο Στέφανο Φατσίνι αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Επιτέλους μάθαμε πως σχηματίστηκαν τα πρώτα κύτταρα και η ζωή στην Γη [Βίντεο]

Το HL Tauri είναι το κοντινότερο μέρος στην Γη που είναι γνωστό σαν περιοχή σχηματισμού άστρων. Το Μοριακό Νέφος του Ταύρου όπως ονομάζεται, είναι ένα αστρικό εκκολαπτήριο, όπου γεννιούνται εκατοντάδες νεαρά άστρα, λόγω της επάρκειας σε υλικά που υπάρχουν στην περιοχή. Αυτά τα αστέρια ονομάζονται T Tauri.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.