Όταν ξεκινάς μια βόλτα με το αυτοκίνητο, μπορεί να μην σκέφτεσαι τις πιθανότητες ατυχήματος ή άλλους κινδύνους όπως και των δυνητικά επικίνδυνων υλικών που οι ερευνητές έχουν βρει στο 99% των καμπινών που εξετάστηκαν σε οχήματα που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ από το 2015.

Δες πως η Aσφάλεια σκανάρει τις πινακίδες οχημάτων μας (video)

Πιο συγκεκριμένα τα υλικά αυτά τοποθετούνται για να πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας επιβράδυνσης της φλόγας αλλά σύμφωνα με την αμερικανική και καναδική ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη νέα μελέτη, η συμπερίληψή τους στις καμπίνες των οχημάτων μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

«Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι τα εσωτερικά υλικά απελευθερώνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στον αέρα της καμπίνας των αυτοκινήτων μας», αναφέρει η Rebecca Hoehn από το Πανεπιστήμιο Duke. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος οδηγός περνάει περίπου μία ώρα στο αυτοκίνητο κάθε μέρα, πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας».

Στο 99% των οχημάτων που μελετήθηκαν, βρέθηκαν ιδιαίτερα τοξικά επιβραδυντικά φλόγας που χρησιμοποιούνται σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που βρίσκονται υπό διερεύνηση για πιθανές συνδέσεις με τον καρκίνο. Φαίνεται ότι οι περισσότερες από αυτές τις δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες διαρρέουν από τα καθίσματα αυτοκινήτων και άλλα εξαρτήματα με θερμότερο καιρό. Οι συγκεντρώσεις ήταν 2-5 φορές υψηλότερες το καλοκαίρι σε σύγκριση με το χειμώνα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική έρευνα εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.