Με την έλευση των iPhone 16, έγινε ξεκάθαρο για φέτος πως οι Apple και η Samsung έχουν αρκεστεί στις κορυφαίες θέσεις των πωλήσεων και δεν καινοτομούν όσο θα έπρεπε να για δικαιολογήσουν τις τιμές €1000 και άνω που χρεώνουν. Και οι δύο εταιρίες μας έδωσαν φέτος συσκευές πολύ κοντά σε αυτό που είχαμε και πέρσι, με ελάχιστες προσθήκες και μάλιστα όχι τόσο καλά υλοποιημένες. Μάλιστα, η Apple μας άφησε με την υπόσχεση μελλοντικών χαρακτηριστικών, μόνο για τις ΗΠΑ.

Ναι, αναβαθμίσεις υπήρχαν, όπως η προσθήκη περισκοπικής κάμερας στο iPhone 16 Pro (επιτέλους) και με το νέο γυαλί στην οθόνη της Samsung, που είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Και οι δύο εταιρίες, όπως είναι λογικό, έχουν τον νεότερο και ταχύτερο επεξεργαστή, ενώ και οι δύο βασίστηκαν στην AI, που κανείς δε ζήτησε, αλλά μας έδωσαν ή θα μας δώσουν.

Όμως, και οι δύο εταιρίες έχουν μείνει τραγικά πίσω στο κομμάτι της μπαταρίας και της φόρτισης. Καμία αύξηση στην μπαταρία και οι φορτίσεις τους παραμένουν τραγικά αργές σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ακόμα και από τηλέφωνα της μεσαίας κατηγορίας.

Η κατάσταση στο μέγεθος μπαταρίας και στην ταχύτητα φόρτισης είναι τραγική στα τηλέφωνα της Samsung και της Apple. H Samsung αρνείται πεισματικά να ξεπεράσει τις 5.000mAh, ενώ το iPhone 16 Pro Max με την τεράστια οθόνη των 6.9 ιντσών, έχει μια μπαταρία 4685mAh. Και πριν πείτε “ναι αλλά η αυτονομία τα σπάει” δοκιμάστε να στείλετε ένα πολύ μεγάλο αρχείο με το Send Anywhere, ή να κατεβάσετε τα extra αρχεία του Gensin Impact, όταν παράλληλα απαντάτε σε μηνύματα ή δέχεστε μια κλήση και θα δείτε πως η εφαρμογή απλά παγώνει μέχρι να την ανοίξετε ξανά, καθώς δεν τρέχει στο παρασκήνιο, όπως θα έπρεπε σε πραγματικές συνθήκες multitasking.

Όλες οι άλλες εταιρίες, έχουν εδώ και χρόνια μεγάλες μπαταρίες και πολύ γρήγορη φόρτιση, πως γίνεται η Samsung και η Apple, στις μεγαλύτερες συσκευές τους, να μην μπορούν να χωρέσουν μεγαλύτερες μπαταρίες; Και αφού δεν δίνουν μεγαλύτερες μπαταρίες, γιατί δεν προσφέρουν ταχύτερη φόρτιση, αφήνοντας τις συσκευές να θέλουν πάνω από μία ώρα για μια πλήρη φόρτιση;

Ακόμα και το Honor Magic V3, με πάχος μόλις 4.4, διαθέτει 5.150mAh μπαταρία, ενώ το Z Fold 6, με μεγαλύτερο πάχος, μόλις 4.400mAh. Το περσινό OnePlus 12, έχει μπαταρία 5.400 και το σώμα του είναι μικρότερο από το S24 Ultra.

Όμως εχθές ήρθε μια συσκευή, που έριξε μια γερή σφαλιάρα σε Samsung και Apple. Ο λόγος για το vivo X200 Pro Mini. Και πριν πείτε πως με πληρώνει η vivo για να κράξω τις άλλες εταιρίες, να σας θυμίσω πως η vivo έχει αποχωρήσει εδώ και έναν χρόνο από την Ελλάδα και έχει κλείσει τα γραφεία της, ενώ δεν εισάγεται στην χώρα.

Η vivo λοιπόν, μας έδωσε μια συσκευή με πολύ μικρό μέγεθος, με οθόνη 6.3 ίντσες και πάχος 8.15mm. Αυτή η συσκευή όμως, διαθέτει μια μπαταρία 5700mAh, από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μπαταριών στον κόσμο, την CATL. Η μπαταρία του είναι υψηλότερης ενεργειακής πυκνότητας με άνοδο πυριτίου, κάτι που σημαίνει πως έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα σε μικρότερο μέγεθος. Και με αυτό τον τρόπο η vivo κατάφερε να χωρέσει μια τεράστια μπαταρία σε μια τόσο μικρή συσκευή.

Σε αντίθεση η Apple, στο iPhone 16 Pro, που είναι επίσης στις 6.3 ίντσες, χώρεσε μια μπαταρία 3582mAh, που είναι 40% μικρότερη από αυτή του vivo X200 Pro Mini.

Όμως η vivo δεν έμεινε μόνο στο μεγάλο μέγεθος της μπαταρίας, αφού υποστηρίζει και φόρτιση στα 90W και ασύρματη φόρτιση στα 50W. Όλα αυτά στην εποχή που η Apple και η Samsung χαίρονται με ενσύρματη φόρτιση στα 45W και ασύρματη φόρτιση στα 15W.

Και όχι, το vivo X200 Pro Mini δεν είναι αδύναμη συσκευή. Αντιθέτως, οι επιδόσεις του ξεπερνάνε κατά πολύ τις επιδόσεις του Galaxy S24 Ultra και του iPhone 16 Pro Max, καθώς διαθέτει τον πανίσχυρο Dimensity 9400, me 16GB RAM και αποθηκευτικό χώρο UFS 4.0, για να είναι ταχύτατος. Παράλληλα, δεν έχει κάνει ούτε τσιγκουνιές στις κάμερες, αφού έχει τρεις 5MP κάμερες, οι δύο με OIS, ενώ δεν βασίστηκε στον ISP του chipset, όπως κάνει η Samsung, αλλά έφτιαξε δικό της ISP, που απλά τα σπάει!

Οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες smartphones του κόσμου προφανώς και μπορούν να καινοτομήσουν. Έχουν πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια για RND από όλο το BBK Group. Γιατί δε το κάνουν όμως;

Τράπεζες: Τέλος στις κάρτες! Πως θα κανουμε συναλλαγές όμως;

Πιθανότατα η Samsung ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την δοκιμασμένη συνταγή της Apple. Ο κόστος για τον αισθητικό σχεδιασμό της συσκευής, που παραμένει σχεδόν ίδιος για 3-4 χρόνια και κυρίως, χρήση του ίδιου hardware σε κάμερες με μικρές βελτιώσεις στο software. Το βασικότερο όμως είναι η χρήση νέας τεχνολογίας, όταν θα περάσει καιρός και θα γίνει πιο φθηνή. Έτσι, δεν θα δούμε την Apple και την Samsung να χρησιμοποιούν τις νέες μπαταρίες που βλέπουμε στα vivo, γιατί είναι ακριβότερες από τις παλαιότερου τύπου που επέλεξαν ήδη. Με τα εκατομμύρια συσκευών που πουλάνε, 2-3 ευρώ να γλυτώσουν από κάθε εξάρτημα, είναι μερικά δισεκατομμύρια σε κέρδη.

Οι δύο εταιρίες ξέρουν ότι θα πουλήσουν περισσότερες συσκευές από κάθε άλλη εταιρία και το ξέρουν καλά. Γιατί να κοπιάσουν λοιπόν για να κάνουν μεγάλα τεχνολογικά άλματα; Όσο ο κόσμος αγοράζει τις συσκευές τους, εκείνοι θα κάνουν το ίδιο πράγμα. Μόνο όταν δουν τις πωλήσεις μιας κατηγορίας θα πάρουν μπρος. Αυτό έγινε και με την σειρά Galaxy A, όταν έμεινε πίσω από την Xiaomi με μεγάλη διαφορά, ξαφνικά έβαλε AMOLED οθόνες, καλύτερες κάμερες, αδιαβροχοποίηση στις συσκευές της, μίκρυνε τα bezels, μεγάλωσε μπαταρίες και έδωσε μεγαλύτερη υποστήριξη σε αναβαθμίσεις.

Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο γιατί εχθές με αποκάλεσαν hater σε ένα άρθρο που έγραψα. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι hater καμίας εταιρίας. Έχω κινητά και laptops από όλες τις εταιρίες και τα χρησιμοποιώ καθημερινά. Ξεκίνησα το Techmaniacs πριν 13 χρόνια ακριβώς γιατί αγαπώ την τεχνολογία και χαίρομαι με κάθε βήμα που γίνεται προς τα εμπρός.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την κατάσταση να έχει φρενάρει πάρα πολύ και αυτό γιατί δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Πριν το 2019, υπήρχε και μια Huawei, που είχε μεγάλο μερίδιο αγοράς και η πίτα ήταν μοιρασμένη. Αυτό ανάγκαζε όλες τις εταιρίες να καινοτομούν για να επιβιώσουν. Αν έμενες πίσω, τότε οι άλλες δύο θα σου έπαιρναν μεγάλο μερίδιο αγοράς.

Το Oneplus 13 αλλάζει τις οθόνες κινητών όπως τις ξέραμε

Τώρα, στην high end κατηγορία, είναι Samsung και Apple, με μεγάλη διαφορά από τους επόμενους. Μάλιστα, πρόκειται για δύο εταιρίες που για τα μάτια του κόσμου τσακώνονται στα social media, αλλά στην πραγματικότητα έχουν τεράστιες εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους.

Ειδικά στην κατηγορία των ναυαρχίδων, όλες σχεδόν οι συσκευές είναι άριστες. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι συνήθως στο σηματάκι που έχει η συσκευή πάνω. Δεν θα δείτε ναυαρχίδα του 2024 με άσχημη οθόνη, ούτε με άσχημη κάμερα. Δεν υπάρχει ναυαρχίδα με αργό chipset ούτε με κακή ποιότητα κατασκευής. Πλέον, όλες οι εταιρίες δίνουν πάνω από 4 χρόνια αναβαθμίσεις στις ναυαρχίδες τους. Γιατί λοιπόν κολλάμε στο σηματάκι που έχει το κινητό και όχι στην ουσία;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.